Nieuws

Amazon, Meta en Tesla schaden de democratie volgens nieuw rapport

big tech meta facebook amazon tesla
© Tada Images / shutterstock.com

Anno 2024 hebben technologiebedrijven meer macht dan ooit. Volgens een onderzoek van de International Trade Union Confederation (ITUC) hebben de grootste technologiebedrijven zoveel macht dat ze de democratie kunnen ondermijnen. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor drie van de grootste techbedrijven van vandaag: Amazon, Tesla en Meta.

Het zijn niet alleen technologiebedrijven die de democratie kunnen schaden. Het ITUC publiceert een lijst met maar liefst 7 bedrijven die zich daar schuldig aan maken. Dat kan op verschillende manieren. De bedrijven gebruiken onder andere “complexe lobbyingstrategieën om de populaire wil te ondermijnen”, meent het ITUC. Daarnaast zouden de organisaties vakbondsrechten naast zich neerleggen en een monopoliepositie over bepaalde technologiën en media uitoefenen. Die macht zorgt er volgens het ITUC ook voor dat de belangen van die bedrijven steeds meer samenvloeien met die van anti-democratische politieke organisaties, zoals extreemrechtse bewegingen.

Rechtse partijen zouden volgens het ITUC vaker beslissingen maken die de grote, anti-democratische bedrijven, goed uitkomen. Lagere belastingen voor grote bedrijven, maar ook het onderuithalen van betere loonwetten maken daar wereldwijd deel van uit.

Amazon op nummer 1

Helemaal bovenaan de lijst van anti-democratische bedrijven staat e-commercebedrijf Amazon. Dat bedrijf zou, onder leiding van Andy Jassy, een bedreiging voor de democratie vormen. Voornamelijk in de VS heeft het bedrijf haast een monopoliepositie als het om e-commerce gaat. Daarnaast worden vakbonden afgebroken en worden werknemers actief ontmoedigd om deel te nemen vakbonden.

Uitgelicht artikel online diensten Amazon beboet in Polen vanwege ‘dark patterns’

Ook in de datacentertak zou Amazon, met AWS, anti-democratische neigingen vertonen. De datacenters hebben een hoge uitstoot. De internationale vereniging van vakbonden stelt daarnaast dat Amazon politieke doelen steunt die vrouwenrechten en antitrustwetten proberen ondermijnen. Kers op de taart is dat anti-democratische organisaties geld kunnen verdienen via AWS.

De lobbyisten van Meta

Ook Meta krijgt het te verduren in het rapport van het ITUC. Het bedrijf van Mark Zuckerberg staat daar op de vijfde plek. Die verdient het omdat “het verdienmodel triljoenen gepersonaliseerde datapunten gebruikt om efficiënte advertenties te tonen”. Bovendien stelt het ITUC vast dat de algoritmen van Meta de perceptie van de werkelijkheid kunnen beïnvloeden.

Uitgelicht artikel Meta Meta schraapte aan 17 jaar Facebook-data voor AI

Ook voor Meta zijn een flink aantal lobbyisten aan het werk. Op momenten dat Meta openbaar ijverde voor privacywetten, zouden die tegelijkertijd geprobeerd hebben om zulke wetgeving te ondermijnen.

Tesla als slechte werkgever

Net na Meta staat Tesla als nummer 6 op de lijst van anti-democratische firma’s. In tegenstelling tot Meta of Amazon verdient het die plek niet door lobbywerk, maar door een slechte werkgever te zijn. Volgens het ITUC werd het succes van Tesla ingehaald door anti-democratische praktijken en het blokkeren van vakbonden.

Er is echter meer aan de hand dan arbeidsgeschillen en slechte werkomstandigheden in de fabrieken. Tesla drukt namelijk ook op het milieu doordat het sterk afhankelijk is van nikkel. Bij het winnen van kobalt en koper, dat ook nodig is om een Tesla-auto te produceren, zou bovendien ook kinderarbeid gemoeid zijn. Ook de sociale media-activiteiten van CEO Elon Musk worden mee in rekening genomen, en zorgen er mee voor dat Tesla op de zesde plek staat.

Het ITUC duidde in het rapport zeven bedrijven met de sterkste anti-democratische eigenschappen aan, maar die lijst is niet exhaustief. Andere bedrijven die op de lijst staan zijn de Blackstone Group en The Vanguard Group, beide vermogensbeheerders. Ook olieproducent ExxonMobil en mijnbedrijf Glencore staan op de lijst.

amazonbusinessmetarapporttesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen