Nieuws

Meta presenteert goedkopere Quest 3S VR-headset

Meta Quest 3S
© Meta
Socialemediagigant Meta presenteerde woensdagavond de Quest 3S VR-headset. De Meta Quest 3S ligt vanaf 15 oktober in de winkelschappen voor 330 euro.

Het instapmodel van de Meta Quest 3S is ruim 200 euro goedkoper dan de oorspronkelijke adviesprijs van de Quest 3, van 549 euro (128 GB). Desondanks biedt de 3S volgens Meta grotendeels dezelfde functies. Dit begint al bij de chipset, de Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2, die ook in de Quest 3 zit. Beide VR-headsets beschikken over 8 GB RAM en minimaal 128 GB opslag, met een optie voor 512 GB opslag. De headset heeft, net als de Quest 3, drie camera’s aan de voorkant, al zijn ze bij de Quest 3S net iets anders geplaatst.

Fresnel- versus pancakelenzen

Het grootste deel van de besparingen op de Quest 3S zit in de beeldschermen. De pixeldichtheid ligt 36,5 procent lager, op 773 ppi, met een resolutie van 1.832 x 1.920 pixels per lens. Ook is het gezichtsveld van de 3S krapper, met 90 graden ten opzichte van 96 graden bij het duurdere model.

Meta koos voor het instapmodel bovendien voor fresnellenzen, in plaats van de pancakelenzen van de Quest 3. Pancakelenzen bieden doorgaans een hogere beeldkwaliteit, hoewel dit ook afhankelijk is van de kwaliteit van de lenzen. Daarnaast zijn pancakelenzen dunner en dus lichter dan fresnellenzen. Tot slot liet Meta weten dat de Quest 3S minder instelmogelijkheden biedt voor de pupilafstand.

Dezelfde VR-ervaring

Afgezien van de lagere beeldkwaliteit biedt de Quest 3S exact dezelfde VR-ervaring als de Quest 3. Dit betekent dat je toegang hebt tot alle AR- en VR-applicaties in de Quest Store, en de 3S biedt ook ondersteuning voor PCVR via de Quest Link-app voor Windows. Hiermee kun je zwaardere VR-games en -apps op je Windows-computer draaien.

AR is ook aanwezig en laat je objecten projecteren in je omgeving. Dit werkt via de 4MP-AR-camera aan de voorkant van de 3S. Hiermee kun je bijvoorbeeld games spelen in je woonkamer, maar het is ook mogelijk om ruimten op te meten of ze virtueel in te richten.

Prijsverlaging Quest 3

Samen met de lancering van de Quest 3S heeft Meta de prijs van de Quest 3 verlaagd. Deze is nu verkrijgbaar vanaf 479 euro voor de 128 GB-variant. De versie met 512 GB opslag kost nu 549 euro.

De Quest 3S blijft goedkoper met een adviesprijs van 330 euro (128 GB), of 440 euro voor 512 GB opslag. Meta’s instap-VR-headset ligt vanaf 15 oktober in de winkels.

Uitgelicht artikel Meta Quest 3 Meta Quest 4 VR-headset arriveert in 2026 in twee varianten
metameta questmeta quest 3ssociale mediavr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen