Nieuws

Microsoft Copilot is binnenkort je persoonlijke nieuwslezer

Microsoft Copilot
© Microsoft
Microsoft wil je via Copilot op de hoogte gaan houden over het laatste nieuws, zoals de scores van je favoriete sportwedstrijden. Copilot wordt zo je persoonlijke nieuwslezer.

Chatbots zoals Copilot zijn vormen van passieve AI-tools. Tenzij je de AI een opdracht geeft, gebeurt er niets. Erg verrassend is dat ook niet: de AI-chatbots zoals we die nu kennen, werken op dezelfde manier als de digitale assistenten die we al jaren gebruiken, al zijn ze nu wel iets slimmer. Microsoft wil hun AI echter zo ontwerpen dat het altijd paraat staat met interessante informatie. Dat meldt The Verge op basis van bronnen bekend met Microsofts Copilot-plannen.

Daarvoor is een vernieuwde Microsoft Copilot-app in ontwikkeling met een ‘kaarteninterface’. Deze kaarten vertegenwoordigen bepaalde nieuwstopics die aansluiten bij je interessegebieden. Microsoft personaliseert deze topics op basis van de vragen die je aan Copilot hebt voorgelegd. Klik je op zo’n topic, dan krijg je een verhaal voorgeschoteld. Volgens de bronnen die The Verge sprak, is het de bedoeling dat de AI ook automatisch gegevens voorschotelt, zoals de scores van je favoriete sportwedstrijden.

AI als gepersonaliseerde nieuwslezer

Hierdoor zou de AI, naast assistent, ook fungeren als een soort nieuwslezer. Personalisatie en gebruiksgemak staan hierbij voorop. Het idee is dat Copilot automatisch interessante informatie beschikbaar stelt. Sterker nog, de AI kan de items ook voorlezen, zodat het lijkt alsof je naar een tv- of radiojournaal luistert, maar dan met onderwerpen waar je zelf om hebt gevraagd. Microsoft waarschuwt gebruikers er echter voor dat de AI fouten kan maken, en biedt de mogelijkheid om het originele nieuwsitem te lezen.

De personalisatiemogelijkheden doen denken aan de ‘For You’-pagina van TikTok. Net als op TikTok past Copilot de voorgeschotelde items continu aan op basis van de content waar je het vaakst op klikt (of naar luistert). Dit brengt het risico met zich mee dat je in een informatiefuik terechtkomt. Je krijgt dan steeds nieuws uit dezelfde invalshoek. Tenzij je andere nieuwssites bezoekt, kan dit leiden tot een eenzijdige, vernauwde nieuwsvisie en het versterken van mogelijke (voor)oordelen.

AI-team met personeel van Inflection AI

Wanneer Microsoft de vernieuwde Copilot-app voor Android en iOS lanceert, is nog niet bekend. De ontwikkeling bevindt zich volgens interne bronnen in een vergevorderd stadium; de app voelt volgens hen al ‘af’ aan, maar dat betekent niet dat de AI die de systemen aandrijft ook gereed is. Microsoft heeft zijn AI-team flink uitgebreid, onder leiding van Mustafa Suleyman.

Microsoft nam onlangs ook personeel van Inflection AI in dienst. Dit bedrijf ontwikkelde de Pi-bot, die, net als de nieuwe Copilot-app, een ingebouwde nieuwslezer heeft. Het lijkt er dan ook op dat Microsofts nieuwsfuncties losjes gebaseerd zijn op de Pi-bot van Inflection. Ook het design van de Copilot-app vertoont volgens de bronnen gelijkenissen. Hoe de app voor Android en iOS er precies uit zal zien, wordt waarschijnlijk later dit jaar of begin 2025 duidelijk.

Uitgelicht artikel Windows 10 Copilot Microsoft stoomt publiek klaar voor “tweede fase” van Copilot 365
aiAndroidiosmicrosoftmicrosoft copilot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen