Nieuws

OpenAI wil veranderen in winstgericht bedrijf, bedrijfstop stroomt leeg

openai
© OpenAI
Negen jaar na de oprichting wil OpenAI afstappen van zijn non-profitstructuur naar een bedrijf met winstoogmerk. Het is de bedoeling dat er een non-profittak blijft bestaan.

OpenAI opereerde sinds de oprichting in 2015 als non-profitorganisatie. Bij de AI-diensten die de Amerikaanse AI-gigant aanbiedt, mocht het dus geen winst maken. Hoewel het bedrijf via de GPT-API’s en ChatGPT Plus geld verdient, valt dat in het niet bij de kosten die OpenAI maakt om zijn AI te ontwikkelen en draaiende te houden. Daar komt binnenkort verandering in: OpenAI is van plan te transformeren naar een organisatie met winstoogmerk.

Veranderingen in de organisatiestructuur

OpenAI-CEO Sam Altman krijgt aandelen in de op te zetten for-profitorganisatie, net als de non-profittak die zal blijven bestaan. Hoewel OpenAI winstgevend wil worden, ziet het ook het belang van een non-profitkern die centraal blijft staan in de missie. OpenAI belooft in een reactie tegenover de zakenkrant AI te blijven ontwikkelen “waar iedereen baat bij heeft”, en in nauwe samenwerking met de raad van bestuur de richting te bepalen.

Volgens bronnen die bekend zijn met de plannen, zal OpenAI na de transitie een organisatie worden die het maatschappelijk welzijn dient en duurzaam opereert. Wat dit betekent voor de toekomst van de AI-diensten die OpenAI aanbiedt, moet de tijd uitwijzen. De kans is klein dat OpenAI van de ene op de andere dag grote veranderingen doorvoert in zijn dienstverlening, maar de focus zal uiteindelijk wel komen te liggen op winstgevendheid.

Investeringsmogelijkheden

Dat OpenAI van non-profit naar een organisatie met winstoogmerk wil overstappen, heeft alles te maken met de investeringsmogelijkheden. De non-profitstructuur van OpenAI zorgt er momenteel voor dat investeerders nauwelijks kunnen profiteren van hun investeringen in de AI-gigant. Door deze structuur los te laten, wordt die beperking opgeheven en kunnen investeerders meer rendement halen uit hun investeringen in OpenAI.

OpenAI hoopt daarmee investeerders over te halen deel te nemen aan de investeringsronde van 6,5 miljard dollar die momenteel loopt. Bekend is dat investeringsmaatschappij Thrive Capital al ongeveer 1 miljard dollar heeft toegezegd en het Amerikaanse bedrijf is in gesprek met Apple, Microsoft, Nvidia en MGX. Of deze gesprekken succesvol zullen zijn, hangt vermoedelijk af van de potentiële winst die de bedrijven eruit kunnen halen.

Uitgelicht artikel openai Jony Ive werkt met OpenAI aan geheim AI-product

Garanties voor investeerders

Bedrijven die besluiten hun geld in de AI-gigant te investeren, krijgen alvast de zekerheid dat de transitie naar een organisatie met winstoogmerk binnen twee jaar zal plaatsvinden. Mocht dit niet lukken binnen die termijn, dan kunnen zij naar verluidt hun investering terugvorderen.

Het nieuws over de transitie valt samen met het vertrek van diverse OpenAI-kopstukken. Eerder deze week kondigde CTO Mira Murati haar vertrek aan, en ook CRO Bob McGrew en VP post-training Barret Zoph hebben laten weten dat hun tijd bij de ChatGPT-maker voorbij is. Vermoedelijk heeft dit te maken met hun onvrede over de overstap van non-profit naar for-profit. CEO Sam Altman werd hierom eerder door de raad van bestuur ontslagen. Enkele dagen later keerde Altman, na grote consternatie over de gang van zaken, terug in zijn functie.

aibusinessChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen