Nieuws

Xiaomi presenteert 14T-serie en Smart Band 9

Xiaomi 14T kleuren
© Xiaomi
Xiaomi heeft donderdag tijdens een event in Berlijn de Xiaomi 14T-serie en de Smart Band 9 gepresenteerd. Ook kondigde het nieuwe oortjes en robotstofzuigers aan.

De Xiaomi 14T en 14T Pro kun je enigszins vergelijken met de Galaxy FE-serie van Samsung; ze bieden een ‘vlaggenschipervaring’ voor minder geld. Hoeveel minder hangt sterk af van het model dat je kiest. De Xiaomi 14T Pro kost 899,90 euro en krijgt 512 GB opslag, terwijl de 14T met 256 GB opslag 649,90 euro kost. Er is dus een aanzienlijk prijsverschil tussen de smartphones, wat je niet zou zeggen wanneer je ze voor het eerst ziet – de toestellen lijken namelijk haast identiek.

Het is ook niet zo vreemd dat de Xiaomi 14T en 14T Pro zoveel op elkaar lijken, want beide gebruiken vrijwel dezelfde behuizing. Ook het 6,67-inch-oledscherm is hetzelfde op beide toestellen, met een verversingssnelheid van 144Hz, een 1,5K-resolutie en een piekhelderheid van maar liefst 4.000 nits. Ter vergelijking: de Galaxy S24 van Samsung heeft een helderheid van 2.600 nits en zelfs de Google Pixel 9 komt niet verder dan 3.000 nits. De hoge piekhelderheid maakt het buitengewoon eenvoudig om het scherm in de buitenlucht af te lezen.

Wat wel anders is, is dat de 14T Pro een metalen frame heeft, terwijl de 14T een plastic frame gebruikt. Je hoeft je gelukkig met beide toestellen geen zorgen te maken over een regenbui. Volgens Xiaomi is de 14T-serie IP68-gecertificeerd, wat betekent dat ze stof- en waterbestendig zijn. De 14T is exlclusief verkrijgbaar in een duurzame, ‘neplederen’ uitvoering (Lemon Green). De andere kleuren, Titan Black, Titan Blue en Titan Grey, zijn voor beide toestellen gelijk.

Samenwerking met Leica

Xiaomi werkt al vele jaren samen met Leica voor zijn smartphonecamera’s, en dat zien we ook terug bij de 14T-serie. De 14T Pro is het ideale toestel voor fotografieliefhebbers en biedt vijf brandpuntsafstanden in één camerasysteem, bestaande uit drie sensoren. De hoofdcamera heeft een resolutie van 50 MP en is mede ontwikkeld door de ingenieurs van Xiaomi en Leica. Deze bevindt zich achter de bekende Leica Summilix-lens. Volgens Xiaomi vangt de sensor “32% meer licht” op dan die van de 13T Pro. Het grote diafragma van f/1.6 draagt hier ongetwijfeld aan bij.

© Xiaomi

Details over de groothoek- en zoomcamera’s zijn niet bekend, maar wel is duidelijk dat de Xiaomi 14T Pro brandpuntsafstanden biedt variërend van 15 mm tot 120 mm.

Het camerasysteem van de 14T bestaat uit een 50MP-sensor, de IMX906 van Sony, met een diafragma van f/1.7 en dezelfde Summilix-lens van Leica. Verder beschikt het toestel over een 12MP-groothoekcamera. Informatie over de derde sensor ontbreekt ook hier, maar deze zou een brandpuntsafstand van 100 mm moeten hebben, wat zou duiden op een zoomcamera.

Verschillende chipsets

De 14T Pro heeft niet alleen de beste camera’s, maar ook de snelste chipset: MediaTeks Dimensity 9300+. Dit is de snelste chipset die MediaTek momenteel aanbiedt en doet weinig onder voor Qualcomm-chipsets in vlaggenschiptelefoons, zoals de Snapdragon 8 Gen 3 in de Xiaomi 14 (Pro). Voor de 14T koos Xiaomi een iets energiezuinigere (en tragere) chipset uit de Dimensity-serie: de Dimensity 8300 Ultra.

Vergeleken met de 9300+ is de 8300 Ultra een stuk efficiënter, terwijl beide toestellen dezelfde 5.000mAh-batterij hebben. De batterij in de 14T Pro laadt bedraad op met maximaal 120 watt, of draadloos met 50 watt. Draadloos opladen is niet mogelijk bij de 14T; deze laadt bedraad op met maximaal 67 watt.

© Xiaomi

Natuurlijk met AI-features

In 2024 mogen AI-features niet ontbreken op een smartphone. Voor de Xiaomi 14T en 14T Pro heeft de fabrikant diverse AI-mogelijkheden ontwikkeld op het gebied van zoeken, spraak, tekst, afbeeldingen en video. Daarnaast werkte Xiaomi samen met Google om Circle to Search voor het eerst op een niet-Google- of Samsung-telefoon uit te brengen. De toestellen worden ook geleverd met de Gemini-app van Google.

Met AI Recorder en AI Notes kun je spraakopnamen gemakkelijk omzetten naar tekst, of je notities laten samenvatten. AI Interpreter helpt taalbarrières te doorbreken door spraak in real time om te zetten naar tekst. Ook zijn er mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken met ‘AI Image Editing’. Met AI Eraser Pro kun je direct vanuit je galerij objecten verwijderen uit een foto. Tot slot kan AI Portrait gepersonaliseerde avatars creëren op basis van je eigen foto’s.

Wie een Xiaomi 14T aanschaft, profiteert de eerste zes maanden van enkele Google-extra’s. Zo krijg je zes maanden gratis 100 GB cloudopslag via Google One en kun je drie maanden lang gratis YouTube-video’s kijken zonder advertenties (via YouTube Premium).

Xiaomi Smart Band 9

Tijdens het evenement ging Xiaomi ook in op nieuwe AIoT-producten, oftewel Xiaomi’s lijn met slimme accessoires. Een van de nieuwe producten is de Smart Band 9, een van de goedkoopste fitnesstrackers die momenteel verkrijgbaar is. In België heeft de tracker een adviesprijs van 39,99 euro. Wil je meer weten over de tracker, zoals het nieuwe design en de batterijduur, lees dan het eerder verschenen aankondigingsartikel.

Uitgelicht artikel Xiaomi Smart Band 9 Xiaomi teaset Smart Band 9: dit is er al bekend

Nieuw zijn ook de Robot Vacuum X20 Max en X20 Pro. De X20 Pro kan maar liefst 160 minuten achter elkaar schoonmaken (120 minuten voor de X20 Max), terwijl de X20 Max met een zuigkracht van 8.000 Pa2 de meeste kracht biedt, vergeleken met 7.000 Pa2 bij de Pro. Beide robotstofzuigers kunnen ook dweilen, maar de X20 Max gaat hierin nog een stapje verder met een instelbare watertemperatuur voor het reinigen van de dweildoeken. Aanpassingen aan het basisstation zorgen ervoor dat de dweildoek van de Robot Vacuum X20 Max al na drie uur droog is, wat volgens Xiaomi vieze geurtjes voorkomt.

De prijzen en beschikbaarheid van de Robot Vacuum X20 Pro en X20 Max zijn nog niet bekendgemaakt; meer details volgen eind oktober.

mobielsmartphonesxiaomiXiaomi 14TXiaomi 14T Proxiaomi smart band 9

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen