Nieuws

Qualcomm geeft zijn vlaggenschipchips alweer een nieuwe naam

Qualcomm Snapdragon 8 Elite
© Smartprix
Verwacht werd dat Qualcomm zijn eerstvolgende vlaggenschipchip de ‘Snapdragon 8 Gen 4’ zou noemen. Die Gen-naamgeving lijkt echter alweer achterhaald.

Qualcomm presenteerde in 2022 zijn eerste Snapdragon 8 Gen-chipset, de Snapdragon 8 Gen 1. Sindsdien dragen alle Snapdragon-chipsets die ‘Gen’-moniker om ze gemakkelijker van elkaar te kunnen onderscheiden. Qualcomms huidige Snapdragon-vlaggenschipchip, die eind 2023 op de markt verscheen, heet bijvoorbeeld de Snapdragon 8 Gen 3. Verwacht werd dat de opvolger van die chip de ‘Gen 4’ zou zijn. Een teaser van Xiaomi, die kortstondig op Weibo verscheen en intussen al is verwijderd, wijst echter op een geheel nieuwe naam: ‘Snapdragon 8 Elite’.

Wat is er bekend over de Snapdragon 8 Elite?

Xiaomi postte de teaser als vooruitblik op zijn aanstaande vlaggenschiptelefoon, de Xiaomi 15, maar is daarmee mogelijk iets te hard van stapel gelopen. Qualcomm moet de chipset immers nog aankondigen. Toch weten we hierdoor (via Smartprix) al de naam van de vlaggenschipchip die in menig vlaggenschiptelefoon van 2025 terecht zal komen. Buiten de naam van de chipset geeft de teaser geen aanvullende informatie over de Snapdragon 8 Elite.

De laatste maanden zijn echter al wel diverse details over de chipset gelekt. De Snapdragon 8 Elite is bijvoorbeeld de eerste smartphonechip van Qualcomm met Oryon-CPU-kernen, die Qualcomm momenteel ook gebruikt voor zijn Snapdragon X Elite-laptopprocessoren. De Elite-naamgeving van die chips komt nu dus ook naar de mobiele vlaggenschipserie van de chipmaker. Dankzij de Oryon-kernen zou de 8 Elite aanzienlijk sneller zijn dan de Snapdragon 8 Gen 3, maar ook sneller dan de Dimensity 9400 van MediaTek.

Meer details en specificaties worden eind oktober verwacht. Dan houdt Qualcomm zijn jaarlijkse Snapdragon Summit, die in het teken staat van de nieuwe vlaggenschipchipset.

Vervolgens hoef je niet lang meer te wachten op de eerste smartphones met die vlaggenschipchip. OnePlus is van plan de OnePlus 13 ergens in oktober te lanceren. Xiaomi volgt mogelijk niet veel later, zoals blijkt uit de verspreide teaserbeelden.

Androidmobielqualcommsnapdragon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen