Nieuws

Apple werkt aan twee slimme schermen met homeOS

Apple logo kleurrijk
© Apple
2025 staat bij Apple in het teken van een gloednieuw besturingssysteem genaamd homeOS. Dat OS is bedoeld voor Apples HomePod-schermen.

Eerdere geruchten stelden nog dat de HomePod-schermen tvOS zouden draaien. Bloomberg-journalist Mark Gurman claimt in zijn laatste PowerOn-nieuwsbrief echter dat Apple een geheel nieuw besturingssysteem in de maak heeft voor zijn smarthomeschermen: homeOS. Gurman benadrukt tegelijkertijd dat tvOS wel als basis dient voor het smarthomeplatform. Volgens de journalist is de keuze voor een andere naam vooral een marketingstrategie.

homeOS met AI

Dit hebben we eerder gezien met iPads. Pas in 2019 kregen de tablets een geheel ‘eigen’ besturingssysteem met de introductie van iPadOS. Beide besturingssystemen zijn echter haast identiek en worden gelijktijdig ontwikkeld, getest en uitgebracht. Datzelfde geldt mogelijk voor homeOS, waarvan Mark Gurman claimt dat het in 2025 uitkomt. Vermoedelijk krijgen de HomePod-schermen wel enkele exclusieve features. Eerder bleek al dat de schermen bijvoorbeeld een vergrendelscherm krijgen, evenals handsfree bediening.

Vast staat dat de schermen bovendien worden uitgerust met Apple Intelligence. Dit AI-systeem wordt binnenkort uitgerold naar iOS, iPadOS en macOS, en komt vanaf 2025 naar de HomePod-serie, zij het exclusief voor de slimme schermen. Bestaande HomePod-speakers beschikken niet over de juiste hardware om lokaal AI-modellen te draaien. De nieuwe HomePod-schermen zijn daarentegen uitgerust met Apples nieuwste A18-chipset, die ook in de iPhone 16-serie zit, zo onthulde de analist eerder.

HomePod met robotarm

Apple heeft momenteel twee versies van de HomePod-schermen in ontwikkeling: J490 en J595. Het eerstgenoemde model is bedoeld voor FaceTime-gesprekken en het bedienen van slimme apparaten in en rond huis, aldus Gurman. Het is bovendien het goedkoopste HomePod-scherm dat Apple momenteel ontwikkelt; een exacte prijs kan de analist echter nog niet noemen.

Met het tweede scherm (J595) wil Apple echter de meeste aandacht trekken voor zijn homeOS-lijn. Dit scherm komt met een gerobotiseerde arm die het scherm voor je beweegt. Bovendien komt dit model met een groter, iPad-achtig scherm. Het eerstgenoemde model komt mogelijk met een veel kleiner, vierkant scherm, bovenop een soort HomePod-speaker.

De gerobotiseerde arm en het grotere scherm zorgen ook voor een fors hoger prijskaartje, stelt Gurman, dat rond of boven de 1.000 dollar kan uitkomen. Wanneer Apple het duurdere scherm wil uitbrengen, zal de tijd moeten uitwijzen. Tot die tijd kunnen we, zij het met een korreltje zout, uitkijken naar de introductie van het eerste HomePod-scherm.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 16 Apple presenteert iPhone 16 boordevol AI-features
applehomeoshomepodsmarthometvOS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600