Nieuws

Chromebooks krijgen een fysieke knop voor AI-features

Chromebook Quick Insert AI-toets
© Google
Nieuwe Chromebook-modellen worden uitgerust met een AI-toets genaamd ‘Quick Insert’. Je krijgt daarmee onmiddellijk toegang tot Googles AI voor Chromebooks.

Google is niet de eerste die met een AI-knop voor laptops komt. Microsoft introduceerde tijdens CES 2024 al een Copilot-knop die de menuknop op Windows-toetsenborden vervangt. Voor Chromebooks lanceert Google de ‘Quick Insert‘-knop, die de zoek- en launchertoets vervangt.

De Galaxy Chromebook Plus van Samsung is de eerste op ChromeOS gebaseerde laptop met de AI-knop. Momenteel opent Quick Insert een menu met AI-tools van Google, zoals de optie om AI een tekst voor je te laten schrijven. Op termijn is het de bedoeling dat je via dit menu ook afbeeldingen kan genereren, aldus John Maletis, VP van ChromeOS-producten, engineering en UX.

Quick Insert biedt echter meer dan alleen snelle toegang tot Googles AI-chatbot. Via de knop kun je ook recent bezochte websites terugvinden, zegt Maletis. Daarnaast is het mogelijk om Google-documenten, zoals spreadsheets, te doorzoeken en je favoriete gifjes en emoji toe te voegen.

Exclusief voor Chromebook Plus

Google brengt de knop voorlopig exclusief naar de Chromebook Plus-reeks. Dit is ook de enige ChromeOS-productlijn met ingebouwde AI, dankzij hun snellere processors. Magic Editor maakt bijvoorbeeld gebruik van AI om geavanceerde fotobewerkingen mogelijk te maken, zoals het verplaatsen van elementen in een afbeelding.

Chromebooks met AI beschikken, zoals vermeld, ook over een AI-schrijftool genaamd ‘Help me write’. Deze maand worden er AI-functies toegevoegd, zoals ‘Help me read’, waarmee teksten voor je worden samengevat, en ‘Live Translate’, waarmee je in realtime tekst uit video’s kan laten vertalen. Ook kan je de AI helpen bij het transcriberen van een spraakopname in de Recorder-app van Google. Deze app was al beschikbaar op Android en komt nu ook naar ChromeOS.

Welcome Recap

Naast functies voor Chromebook Plus-modellen introduceert Google ook ‘Welcome Recap’. Deze functie geeft een overzicht van wat je deed voordat je de Chromebook afsloot. Daarnaast toont het herinneringen voor je volgende afspraak of afspraken, biedt het toegang tot recent geopende bestanden en herinnert het je aan geopende tabbladen in Chrome op Android en iOS. Deze tabbladen kun je vervolgens direct openen op de Chromebook.

De hierboven genoemde AI-functies worden deze maand uitgerold via een update voor ChromeOS. Als je een Chromebook Plus-model hebt, krijg je het volledige pakket. In andere gevallen blijft het beperkt tot Welcome Recap.

aichromebookChromebook Pluschromeosgooglegoogle chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen