Nieuws

Nieuwe en sterkere ‘Chromebook Plus’-toestellen krijgen AI-functies

ChromeOS
© iStock / Savusia Konstantin
Google lanceert een nieuwe productlijn met sterkere Chromebooks die AI-funcionaliteiten krijgen.

Er zijn inmiddels zoveel Chromebooks te krijgen dat je door het bos de bomen haast niet meer ziet. Begin er maar eens aan: een zoektocht naar een nieuw toestel. Google wil die zoektocht voor jou iets makkelijker maken door de ‘Chromebook Plus’-lijn te lanceren. Dit zijn Chromebooks die aan strengere hardwarevereisten moeten voldoen. De toestellen zullen bovendien toegang krijgen tot een aantal unieke AI-functies.

Uitgelicht artikel Chromebook Chromebooks krijgen nu 10 jaar lang software-updates

Volgens John Maletis, VP voor ChromeOS, Engineering en UX bij Google, schuift de nieuwe toestellen naar voren in een blogpost. Daarin zegt hij dat de nieuwe Chromebook Plus-toestellen “dubbel zo sterk” zijn als de bestverkopende Chrome-toestellen in de tweede helft van 2022. Minimumspecificaties laten zien waar die extra snelheid vandaan moet komen. In een nieuw Chromebook Plus-toestel moeten minstens deze onderdellen zitten, al mogen fabrikanten ook snellere onderdelen gebruiken:

  • CPU: Intel Core i3 van de 12de generatie of AMD Ryzen 3 7000-series
  • 8 GB RAM
  • 128 GB opslaggeheugen
  • 1080p IPS-display
  • Webcam met 1080p-kwaliteit en ruisvermindering

Er zijn vandaag al enkele Chromebooks die aan deze vereisten voldoen. Heb je zelf zo’n toestel liggen? Dan zal je binnenkort gebruik kunnen maken van enkel unieke AI-functies.

AI voor Chromebook Plus

In die AI-functies zit bijvoorbeeld de Magic Eraser, een functie uit Google Foto’s die je normaal gezien alleen kan gebruiken als je een Google One-abonnement hebt. Daar blijft het echter niet bij. Je krijgt ook enkele functies die foto’s kunnen verbeteren met HDR-helderheid en -kleuren. Ook zal je een vervagingseffect op foto’s kunnen toepassen, met behulp van AI. Nog zo’n AI-functie is de ruisvermindering, die in de minimumspecificaties al eens werd aangehaald. Vanuit de taakbalk in ChromeOS zal je een functie kunnen instellen die de achtergrond vervaagt.

© Google

Ook File Sync, waarbij Workspace-documenten automatisch naar je toestel gedownload worden, zal werken met de Chromebook Plus-toestellen. Dan misstaat een opslagschijf met minstens 128 GB capaciteit zeker niet.

De komende weken zou Google het AI-aanbod nog verder willen uitbreiden. Zo zal je met generatieve AI een bureaubladachtergrond kunnen maken, zonder dat je daarvoor een tool als DALL-E moet gebruiken. Tot slot komen er ook exclusieve bureaubladachtergronden naar de nieuwe Chrome-toestellen. De achtergronden zijn dynamisch en zouden vier keren per dag veranderen.

© Google

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business