Nieuws

Chromebooks krijgen nu 10 jaar lang software-updates

Chromebook
© Unsplash / Brooke Cagle
Chromebooks worden over het algemeen te snel afgeschreven omdat ze geen software-updates meer ontvangen. Dat verandert nu, laat Google weten.

Chromebooks zijn de laatste jaren enorm populair. De toestellen zijn namelijk uitermate geschikt voor school- en kantoorwerk én ze zijn over het algemeen sterk geprijsd. Het succes van de vele Chromebooks heeft echter een keerzijde: de Google-laptops zijn helemaal niet zo duurzaam en moeten veel te snel afgedankt worden.

Dat komt door het updatebeleid van Google. Elke Chromebook kreeg tot nu toe namelijk een uiterste datum mee, waarna het toestel geen veiligheidsupdates meer krijgt. Dat beleid kon de afgelopen weken op heel wat tegenkanting rekenen: de Chromebooks worden als het ware gebouwd met een vervaldatum, zegt een Amerikaanse onderzoeksgroep daarover. Google reageert nu op de kritiek: Chromebooks zullen nu maar liefst tien jaar lang software-updates krijgen.

10 jaar lang veilig

Het nieuwe beleid gaat van start in 2024 en heeft betrekking op alle Chromebooks die in 2021 of later geproduceerd werden. Voor die Chromebooks hoeven gebruikers niets te doen: ze krijgen automatisch langer updates. De situatie is iets anders voor wie een oudere Chromebook heeft. Ook die toestellen zullen kunnen profiteren van 10 jaar aan software-updates, al moeten gebruikers en IT-medewerkers die optie eerst aanvinken. Dat zal kunnen als de initiële software-ondersteuning afgelopen is, waardoor de effectieve updatetermijn verlengd wordt naar tien jaar.

Google stipt tevens aan dat de toestellen altijd veilig blijven, ook als ze niet meer ondersteund worden. Daarvoor gebruiken de Chromebooks een mechanisme dat ‘Verified Boot’ heet. Elke keer als je het systeem opstart, zal de Chromebook controleren of er iets veranderd is in het systeem. Indien dat mechanisme merkt dat er gesleuteld werd aan het besturingssysteem, zal dat de ‘fout’ in meeste gevallen automatisch herstellen. Met andere woorden: het is niet evident om een Chromebook te hacken.

Opladen en recyclen

Ook op andere manieren zet Google in op duurzaamheid. Google maakt onder andere het reparatieproces van de toestellen sneller en eenvoudiger. Met functies als ‘Adaptive charging’ proberen de toestellen ook tijdens het opladen hun milieu-impact te minimaliseren. Is je Chromebook aan het einde van zijn leven? Dan kan je het toestel ook recycleren, haalt Google nog aan.

Uitgelicht artikel chromebooks Korte levensduur Chromebooks zorgt voor grote berg e-afval

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business