Nieuws

Alle specs van de Samsung Galaxy A16 zijn gelekt

Samsung Galaxy A15
© Samsung
Alle specs van Samsungs volgende budgettelefoon, de Samsung Galaxy A16, zijn inmiddels gelekt en er komen twee verschillende modellen.

Voordat de Samsung Galaxy S25-serie waarschijnlijk weer ergens in januari verschijnt, lijkt Samsung eerst nog van plan te zijn om een nieuw budgetmodel te lanceren. Het gaat hier om de Samsung Galaxy A16, de opvolger van de Samsung Galaxy A15 van vorig jaar. Zo spannend zal die lancering niet meer zijn, want er is inmiddels dus een uitgebreid overzicht met vrijwel alle specs van de smartphone gelekt.

De specs van de Samsung Galaxy A16

Hieronder zie je de gelekte specs die SamInsider in handen heeft gekregen:

Naast het feit dat er dus twee modellen aan lijken te komen, een 4G- en een 5G-model, valt ook meteen op dat het scherm dit jaar groter wordt. De Galaxy A15 had een 6,5-inchscherm, maar de Galaxy A16 zal volgens dit lek een 6,7-inch-amoleddisplay met een 90Hz-beeldverversing hebben. Volgens SamInsider heeft het paneel ook een piekhelderheid van 800 nits.

Daarnaast lijkt dit het eerste toestel van de A1X-serie te worden die een IP54-certificering heeft voor enige bescherming tegen stof en water. Verder is het toestel dunner geworden, maar beschikt hij net als zijn voorganger over een 5.000mAh-batterij (met maximaal 25W-snelladen), 4 GB aan RAM en 128 GB aan opslagruimte. De opslagruimte is gelukkig ook nog steeds uit te breiden met een microSD-kaart van maximaal 1 TB.

Het lijkt erop dat de 4G- en 5G-varianten wel andere chips zullen gebruiken. Het 4G-model zal volgens SamInsider waarschijnlijk voorzien zijn van de MediaTek Helio G99 en het 5G-model zou dan draaien op Samsungs eigen Exynos 1330-chip (in Europa). Beide varianten lijken echter wel dezelfde camera’s te krijgen: een 50MP-hoofdcamera (f/1.8), een 5MP-ultrawide (f/2.2), een 2MP-macrocamera (f/2.4) en een 13MP-selfiecamera (f/2.0).

Indrukwekkend softwarebeleid?

SamInsider geeft ook aan dat de Galaxy A16 naar verwachting zes jaar aan software-updates zal krijgen. Dit komt overeen met een gerucht dat we eerder hoorden. Als het toestel lanceert met Android 15, dan betekent dit dat je op dit budgetmodel dus zelfs nog de update naar Android 21 krijgt en dat is fantastisch voor een budgettoestel. Ook zes jaar aan beveiligingsupdates is natuurlijk erg goed nieuws voor mensen die hun smartphone graag een lange tijd (veilig) willen blijven gebruiken.

Met dit softwarebeleid zou de Galaxy A16 maar één jaar minder lang software-updates krijgen dan Samsungs huidige vlaggenschipmodellen, de Galaxy S24-serie en de Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6. Het is dus erg goed nieuws dat je straks misschien niet meer per se een van de duurste smartphones hoeft aan te schaffen om je smartphone nog jarenlang veilig te kunnen gebruiken. Hopelijk is deze informatie accuraat en zullen andere merken het voorbeeld van Samsung snel volgen.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Watch Samsung stopt vanaf 2026 solidstate-batterijen in wearables
leakmobielsamsungsamsung galaxy a16specs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600