Nieuws

Samsung brengt One UI in 2025 naar televisies

Samsung One UI televisies
© Unsplash
One UI verschijnt vanaf 2025 op alle belangrijke producttypen die Samsung verkoopt. Ook tv's, die nu nog op Tizen OS draaien, moeten geloven in de overstap naar One UI.

amsung lanceerde de One UI-schil in 2018 als opvolger van TouchWiz. Met die naam wilde de Zuid-Koreaanse techgigant een nieuw tijdperk in smartphonetechnologie inluiden. Sindsdien werden telefoons steeds groter, terwijl mensen ze het liefst met één hand blijven bedienen. De komst van One UI, met een geheel nieuw ontwerp, moest dat mogelijk maken. Vandaar ook de ‘One’ in de naam. Zes jaar na de lancering van One UI kondigt Samsung aan dat de softwareschil op veel meer apparaten beschikbaar komt.

Huishoudelijke apparaten en tv’s

Samsung gaat de naam voor meer apparaattypen gebruiken. Naast smartphones en smartwatches is het de bedoeling dat One UI ook beschikbaar komt op huishoudelijke apparaten en tv’s. Hiermee zegt Samsung een “samenhangende productervaring” te bieden, al is het niet duidelijk wat er precies verandert met de komst van One UI op deze apparaten.

Gaat Samsung bijvoorbeeld de One UI-schil van Android uitrollen naar zijn andere apparaten, of gaat het voornamelijk om de naam? Samsung gebruikt al jaren zijn eigen Tizen OS-schil voor televisies, en het lijkt ons onwaarschijnlijk dat het merk plots overstapt op Android TV. Wel zouden de ontwerpen van die softwareschillen meer op elkaar afgestemd kunnen worden. Wat betreft huishoudelijke apparaten is de vraag nog groter, aangezien deze doorgaans een klein (of zelfs geen) scherm hebben, waardoor een uitgebreide UI niet noodzakelijk lijkt.

Buiten mogelijke designaanpassingen belooft Samsung ook langere ondersteuningstermijnen voor de software. Net als bij Galaxy-smartphones gaat het om maximaal zeven jaar software-ondersteuning. Voorlopig blijft het speculeren welke apparaten onder deze regeling vallen. Onlangs maakte het bedrijf wel bekend dat het zijn AI-televisies zeven jaar zal blijven updaten.

One UI 7 uitgesteld

Samsung lijkt er intussen langer over te doen om zijn nieuwe One UI 7-update uit te brengen. Waar Samsung de nieuwste Android-versie normaal gesproken al in het najaar uitrolt, wordt de update nu pas verwacht in het voorjaar van 2025. De Galaxy S25-serie krijgt als eerste One UI 7, waarna andere toestellen zullen volgen.

One UIsamsungtizen os

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen