Nieuws

Samsungs chipproductie stokt en dat is slecht nieuws voor de Galaxy S25

Samsung gebouw
© Unsplash / Bakak Habibi
Chipproductieproblemen zorgen er wellicht voor dat Samsung opnieuw Qualcomm-chips in de Galaxy S25-smartphones stopt.

De volgende generatie smartphones wordt weer wat sneller, en daarvoor zijn nieuwe chips nodig. Samsung zou de Galaxy S25-reeks van gloednieuwe chips willen voorzien, die gebakken worden op 3nm-processnodes. Voor de instapmodellen kijkt het naar het eigen aanbod, en zou Samsung de Exynos 2500 willen voorzien. Voor de S25 Ultra zou het bedrijf opnieuw naar Qualcomm kijken, dat naar verluidt de Snapdragon 8 Elite zal aanleveren. Productieproblemen kunnen er echter voor zorgen dat Qualcomm meer mag leveren dan vooropgesteld werd.

De bedoeling was dat Samsung de Galaxy S25 wereldwijd van een Exynos-chip zou voorzien. Bij de vorige reeks gebeurde dat niet. De S24 werd in Europa uitgerust met een Exynos-chip, maar daarbuiten kregen de toestel een Snapdragon mee. Het leek erop dat Samsung in 2025 geen zin had in zo’n spreidstand en dat het daarom alle S25-modellen van een zelfgemaakte chip zou voorzien.

3nm brengt te weinig op

Waar het bedrijf niet op voorbereid was, waren problemen met de productie van die nieuwe chips. De Exynos 2500 is de eerste 3nm-chip van het Zuid-Koreaanse bedrijf en het blijkt bijzonder uitdagend om die processoren te fabriceren. Volgens zakenkrant Business Korea heeft Samsung te kampen met tegenvallende ‘yields’. Anders gezegd: het aantal chips dat het productieproces succesvol doorloopt ligt lager dan verwacht. De krant komt niet met cijfers, maar duidelijk is alvast dat Samsung er niet in slaagt om TSMC bij te benen. Daar produceren ze al langer 3nm-chips, zoals de Apple M3.

Dat brengt Samsung in een lastig parket. Het marktaandeel van TSMC, de grootste chipproducent ter wereld en een voorname concurrent voor Samsung Foundries, steeg afgelopen kwartaal naar 62,3%. Het Zuid-Koreaanse Samsung Foundries heeft daarentegen een marktaandeel van 11,5%. Een onvermogen om op een efficiënte manier 3nm-chips te produceren zou dat onevenwicht in de toekomst verder kunnen vergroten.

Keuze voor Qualcomm

Ook voor andere afdelingen bij Samsung is dit slecht nieuws. Het is onwaarschijnlijk dat Samsung voldoende chips kan produceren om de Galaxy S25 van zo’n nieuwe Exynos 2500 te voorzien. Daardoor bestaat de kans dat Samsung voor álle aankomende Galaxy-toestellen bij Qualcomm moet aankloppen. Dat zou het merk flink duurder uitkomen dan wanneer ze de chips zelf produceren.

Pittig detail: ooit maakte Samsung de chips voor Qualcomm, maar door problemen met de productie worden Snapdragon-chips nu bij TSMC gebakken.

Uitgelicht artikel snapdragon 8 gen 5 Snapdragon 8 Gen 5 wellicht door Samsung Foundry gemaakt volgens 2nm-proces

exynosqualcommsamsungsamsung galaxy s25

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen