Nieuws

Vandaag opnieuw Russische cyberaanvallen op Belgische websites

hack gegevenslek accounts
© iStock / Marut Khobtakhob
Gisteren voerde een Russische hackersgroep al verschillende cyberaanvallen uit op Belgische websites en dat lijkt vandaag opnieuw te gebeuren.

De Russische hackersgroep ‘NoName057(16)’ lijkt nog steeds niet klaar te zijn met de cyberaanvallen op Belgische websites. De groep wil door middel van DDoS-aanvallen (een website overbelasten met enorm veel internetverkeer tegelijkertijd) landen belemmeren die Oekraïne steunen.

Nieuwe cyberaanvallen

De cyberaanvallen op Belgische websites begonnen dus gisteren al, maar ook vandaag zijn er weer nieuwe websites getroffen. Het gaat onder andere om websites van havens en bepaalde gemeenten.

Op Telegram werd er een lijst gedeeld van verschillende gemeenten en havens en zo zijn dus uiteindelijk ook onder andere de havens van Antwerpen-Zeebrugge en Luik aangevallen, plus de websites van de gemeenten van Ronse, Spiere-Helkijn, Sint-Genesius-Rode, Kraainem, Wemmel, Bever, Drogenbos, Wezembeek-Oppem en Linkebeek (via VRT).

Het feit dat er dus gedeeltelijk op gemeenten wordt gefocust, lijkt te maken te hebben met de aankomende verkiezingen. De hackers lieten namelijk eerder ook al blijken dat ze van deze verkiezingen op de hoogte waren.

Niet gevaarlijk volgens het CCB

Het is natuurlijk vervelend dat meerdere (belangrijke) websites tijdelijk onbereikbaar zijn, maar gelukkig gaat het voorlopig dus alleen om DDoS-aanvallen. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) heeft dan ook aangegeven dat deze aanvallen verder niet gevaarlijk zijn.

De websites van de getroffen instanties liggen dan wel plat, maar er zijn geen belangrijke systemen gehackt, waardoor de havens bijvoorbeeld niet meer naar behoren zouden kunnen functioneren. Het lijkt volgens Kenneth Dée van HLN uiteindelijk dan ook vooral een aanval te zijn die bedoeld is om angst te zaaien over wat de groep misschien nog meer voor elkaar zou kunnen krijgen en natuurlijk gewoon om aandacht te krijgen voor hun pro-Russische boodschappen.

Hopelijk zorgen deze aanvallen (of vervolgaanvallen) dus niet echt voor problemen tijdens de verkiezingen. Voor nu lijkt dat in ieder geval niet waarschijnlijk. Dit is natuurlijk ook niet de eerste keer dat een pro-Russische hackersgroep Belgische overheidsdiensten met DDoS-aanvallen bestookt.

Uitgelicht artikel tv ruis Oekraïne hackt Russische staats-tv als verjaardagscadeau voor Putin
Beveiligingcybersecurityddoshackers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen