Nieuws

Federale overheidsdiensten getroffen door DDoS-aanval

Lastpass werd opnieuw gehacked
Beeld: iStock
Het Centrum voor Cybersecurity België laat weten dat de federale overheid het doelwit was van een cyberaanval. Er lijken geen persoonlijke data ontvreemd te zijn.

De websites van verschillende federale overheidsdiensten waren maandag en dinsdag met momenten moeilijk te bereiken. De oorzaak daarvan is een DDoS- of zogenaamde ‘Distribution Denial of Service’-aanval. Bij zulke aanvallen is het doel om het netwerk te belasten met massa’s verkeer, in een poging die websites te vertragen of zelfs volledig te doen crashen. Voor de federale overheid betekende het dat veel van zijn websites moeilijk bereikbaar waren.

Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity zegt aan de VRT dat er hoogstwaarschijnlijk geen data gestolen werd. Het is mogelijk om, ook tijdens een DDoS-aanval, de netwerktrafiek te monitoren. Op die manier kan nagegaan of de hackers iets van kostbare informatie van de server haalden. Dat lijkt hier niet het geval te zijn: “De aanval had enkel en alleen als doel om de systemen te verstoren.”

DDoS van het Killnet-merk

Wie er achter de cyberaanval zit, dat is de vraag waar verschillende onderzoekers nu een antwoord op proberen zoeken. Tot nu toe werd de aanval nog door niemand opgeëist. Zeker is wel dat België niet het enige land is dat met een cyberaanval te maken kreeg: ook Nederland en Spanje hadden er mee te kampen.

Als er een verband is tussen de cyberaanval in België, Nederland en Spanje, dan is de kans groot dat Killnet achter de aanval zit. Killnet is een ‘hacktivistische’ groep die de Russische Overheid steunt. Sinds de Russische invasie van Oekraïne richt de groepering zijn pijlen vaker op overheidswebsites – steevast alleen van landen die Oekraïne steunen. In het begin van het jaar werden ook een aantal Nederlandse ziekenhuizen het doelwit van zo’n DDoS-aanval.

Uitgelicht artikel een cyberaanval trof woensdag het Europees Parlement Pro-Russische cyberaanval treft Europees Parlement

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business