een cyberaanval trof woensdag het Europees Parlement

Woensdagmiddag werd het Europees Parlement het doelwit van een cyberaanval. Op Twitter schrijft parlementsvoorzitter Roberta Metsola dat het om een “geavanceerde cyberaanval” ging.

Woensdagmiddag ging de website van het Europees Parlement tijdelijk offline na een cyberaanval. De cyberaanval kwam er na een stemming waarbij Rusland officieel werd aangeduid als ‘sponsor van terrorisme’. Volgens de voorzitter van het Europees Parlement is dat dan ook de reden voor de aanval geweest. Behalve de stempel van terrorismesponsor heeft de beslissing verder geen (onmiddellijk) nadelige effecten op Rusland.

Ondertussen werd de aanval opgeëist door het pro-Russische hackersnetwerk Killnet. De DDoS-aanval, waarbij een server bestookt wordt met internetverkeer, is een van hun meest gebruikte werkwijzen. Op die manier werden ook de servers van het Europees Parlement lam gelegd.

De aanval zorgde er niet enkel voor dat de publieke website offline ging. Ook de werking van het parlement zelf raakte woensdag enkele uren lang verstoord, onder meer doordat parlementsmedewerkers geen toegang konden krijgen tot bepaalde documenten.  

Roberta Metsola tweette verder nog dat IT’ers de gevolgen van de aanval probeerden in te perken en de systemen beveiligden. Andere EU-instellingen werden voor zover bekend niet getroffen door de aanval, die door de Europese Commissie en Europarlementariërs veroordeeld wordt voor… cyberterrorisme.  


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.