Nieuws

“Verbied spionagesoftware Pegasus in Europese Unie” 

pegasus
Millennial generation. Colorful cropped closeup of young people holding smartphones. Modern devices. Technological progress.
De European Data Protection Supervisor (EDPS) vraagt dat de spionagesoftware Pegasus verboden wordt binnen de Europese Unie.

Het Israëlische softwarebedrijf NSO Group bracht Pegasus in 2011 al op de markt. The Guardian schrijft dat de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS de software nu definitief wil laten verbannen, om misbruik te voorkomen.

Pegasus kwam het voorbije jaar al in het nieuws omdat het gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot het dataverkeer van smartphones. Toen onthulde een aantal mediaorganisaties (waarvan ook The Guardian deel uitmaakte) dat de software gebruikt werd tegen journalisten, activisten en politici in verschillende landen, ook in de Europese Unie.

Pegasus “heeft ongezien potentieel voor gevaar” 

De software van de NSO Group bleek handig bij internationaal onderzoek naar criminele of terroristische activiteiten. De keerzijde van de medaille is dat landen die zouden willen spioneren dat ook gewoon kunnen doen via de software die smartphoneverkeer blootlegt. Zo zouden sommige landen journalisten en activisten illegaal kunnen traceren en bespioneren. Volgens de EDPS is dat dus al gebeurd in verschillende Europese landen. 

“Dit toenemend bewijs maakt duidelijk dat hoogtechnologische software zoals Pegasus het potentieel heeft om ongeziene schade aan te brengen. Ze vormt een risico voor onze fundamentele vrijheden, maar ook onze democratie en de wetgeving”, zegt de EDPS in een rapport. 

De EDPS oordeelt daarom dat een strenge ban om de ontwikkeling en het gebruik van spyware als Pegasus de enige juiste beslissing is, gezien de potentiële schade die het kan aanrichten. 

pegasusprivacysecurity

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals