Nieuws

Tesla’s autonome taxi kost minder dan 27.500 euro, maar is nog even onderweg

Tesla robotaxi cybervan
© Tesla
De zelfrijdende taxi van Tesla wordt relatief goedkoop. Het is de bedoeling dat je hem zelf kan kopen en aanbiedt als taxi.

Vannacht organiseerde Tesla in Californië, onder de naam “We, Robot”, een evenement dat helemaal in het teken stond van geautomatiseerde technologie. In het oog sprong vooral Tesla’s gloednieuwe Cybercab, waar al enige tijd over gespeculeerd wordt. Tijdens het evenement toonde Tesla de robottaxi voor het eerst aan het publiek, maar het zal wel nog even duren voor je hem in het echt kan zien rondrijden.

Geen stuur of pedalen

De Cybercab van Tesla is alles wat je maar kan verwachten van een futuristisch voertuig dat zichzelf bestuurt. Nood aan een stuur is er daardoor niet en pedalen zijn ook niet nodig. De wagen kan volledig autonoom rijden, dankzij een AI-systeem en een heleboel ingebedde camera’s. Die moeten laten zien wat er in de omgeving gebeurt, zodat de auto daarop kan inspelen. De prijs? Die ligt volgens de CEO onder de 30.000 dollar of ongeveer 27.500 euro. Dat is mogelijk omdat er geen dure, geavanceerde sensoren in de wagen zitten.

Dat bedrag zullen eigenaren van de Robotaxi deels kunnen terugverdienen. In de visie van Elon Musk rijdt er namelijk een vloot taxi’s rond en kan je die bestellen via een app. Koop je zelf een robottaxi? Dan is het idee dat je die via de app kan aanbieden als taxi, zodat het voertuig geld kan verdienen in plaats van geparkeerd te staan. Rondgereden worden door een robottaxi zou volgens de CEO goedkoper zijn dan een busrit. Musk ziet de technologie dan ook als een opvolger voor het openbaar vervoer.

Zelfrijdende auto’s moeten momenteel nog ingeplugd worden door mensen, maar ook dat zal voor de Cybercab niet het geval zijn. Die wagen kan draadloos opladen, waardoor er geen menselijke interactie vereist is. De auto parkeert simpelweg boven laadlussen die in de grond zitten en de batterij begint vol te lopen. Tesla toonde tijdens het evenement ook hoe de auto schoongemaakt wordt door een robot. Tesla toonde bovendien ook een grotere versie van de Cybercab: de Robovan. Dat wordt een taxi voor tot 20 mensen, al is niet duidelijk wanneer dat voertuig in productie gaat.

© Tesla

Zelfrijdende taxi’s

Toch blijven zelfrijdende auto’s een moeilijk topic. De wagens zijn op niet veel plekken toegestaan en moeten eerst bewijzen dat ze een veilig alternatief vormen op menselijke chauffeurs. Volgend jaar zal Tesla de eerste tests beginnen uitvoeren in Texas en Californië, met zelfrijdende versies van de Model 3 en Model Y.

Uitgelicht artikel Waymo gen 6 Waymo stelt nieuwe taxi’s voor, kampt nog steeds met toeterprobleem

Vast staat in ieder geval wel dat robottaxi’s nog een en ander te bewijzen hebben. In enkele steden, waaronder San Francisco, rijden al autonome taxi’s rond van Waymo. Die worden niet altijd even goed onthaald. Eerder werd al eens een zelfrijdende taxi in brand gestoken en deze zomer kampten de robottaxi’s nog met een toeterprobleem.

businessConnected Carcybervanrobottaxitesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen