Nieuws

Google investeert in nucleaire energie voor AI-verduurzaming

Google
© iStock / ymgerman
Google wil een deel van zijn AI-datacenters op nucleaire energie laten draaien. Daarvoor heeft de techgigant toegezegd nucleaire energie af te nemen van Kairos Power.

Google zet de laatste tijd vol in op AI, maar zegt zich ook bewust te zijn van de klimaatgevolgen hiervan. Sinds 2019 is de CO2-uitstoot van de zoekgigant met bijna 50% toegenomen, terwijl het bedrijf in 2030 klimaatneutraal wil opereren. Dat betekent dat Google dan geen CO2 meer wil uitstoten of de uitstoot volledig wil compenseren. Begin september kondigde het bedrijf aan 10 miljard dollar te investeren in CO2-verwijdering: hiermee zal 100.000 ton CO2 uit de atmosfeer worden verwijderd.

Bouw modulaire reactoren

Naast CO2-verwijdering ziet de zoekgigant ook nucleaire energie als een oplossing voor de enorme klimaatbelasting van AI. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse startup Kairos Power zeven zogenoemde kleine modulaire reactoren (SMR’s) bouwt, met een vermogen van 500 megawatt (MW). De eerste kerncentrale moet tegen 2030 operationeel zijn, en Google verwacht dat de overige zes centrales tegen 2035 volgen.

Of Kairos Power erin zal slagen om deze ambitieuze deadlines te halen, is echter de vraag. Op het moment van publicatie liggen de plannen voor bij de US Nuclear Regulatory Commission (NRC). Deze instantie moet de plannen goedkeuren voordat de startup mag beginnen met de bouw van de centrale. Eerder kreeg de startup al toestemming voor de bouw van een demonstratiereactor in Tennessee, die naar verwachting in 2027 zijn deuren opent.

Toch is er hoop op een vlotte voortgang. Vergeleken met traditionele kerncentrales is de bouw van een SMR namelijk veel eenvoudiger. Veel onderdelen worden in een fabriek vervaardigd, zodat ze alleen nog op locatie in elkaar gezet hoeven te worden. Dit zorgt er ook voor dat de bouwkosten van zo’n kerncentrale lager uitvallen. Bovendien voert de startup al langere tijd testen uit met dergelijke centrales, zij het zonder gebruik van nucleaire brandstoffen.

Nucleaire energie voor AI

Google is niet de eerste AI-gigant die nucleaire energie wil inzetten voor zijn energiebehoeften. Microsoft sloot onlangs een overeenkomst met een Amerikaanse energieproducent om een kernreactor weer in gebruik te nemen. De ‘Three Mile Island Unit 1’-reactor zal exclusief energie leveren aan Microsoft om in zijn AI-energiebehoeften te voorzien.

Ook Microsoft kampt met dezelfde zorgen over CO2-uitstoot. Hoewel het bedrijf, in tegenstelling tot Google, geen exacte cijfers heeft gedeeld, is het duidelijk dat de uitstoot fors is gestegen door AI. Naast nucleaire energie laat Microsoft ook CO2 uit de lucht halen, in totaal 500.000 ton; dat proces moet tegen 2030 zijn afgerond.

aibusinessduurzaamheidgoogle

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen