Microsoft gaat tonnen CO2 uit de lucht laten halen

Microsoft
© iStock / Lobro78
Microsoft zegt 500.000 ton CO2 uit de lucht te laten halen. Hiermee zegt het bedrijf de uitstoot die gepaard gaat met AI gedeeltelijk te compenseren.

AI heeft de afgelopen jaren geleid tot een forse toename van CO2-uitstoot. Dat merkten ze ook bij Google, waar de uitstoot van CO2 in vijf jaar tijd met 48% is toegenomen. In hoeverre de AI-systemen bij Microsoft hebben geleid tot een gestegen koolstofuitstoot, is niet duidelijk. Dat er extra uitstoot mee gemoeid gaat, wordt bevestigd door de deal die Microsoft onlangs heeft gesloten met het Amerikaanse 1PointFive. Het in Texas gevestigde bedrijf verkoopt zogeheten CO2-credits: dat is de beloofde hoeveelheid uitstoot die het bedrijf uit de lucht zegt te halen.

Microsoft sloot nu een overeenkomst voor de opvang van 500.000 ton CO2 in zes jaar tijd. Dit betekent dat 1PointFive uiterlijk in 2030 de genoemde hoeveelheid koolstofdioxide uit de lucht gehaald moet hebben. Hiervoor wordt nog volop gewerkt aan een CO2-terugwininstallatie. Zo’n installatie zuigt grote hoeveelheden lucht aan en probeert het koolstofdioxide dat daarin zit op te vangen.

Microsoft is niet de eerste klant van het Amerikaanse 1PointFive. Eerder sloot Amazon al een overeenkomst voor de opname van 250.000 ton koolstofdioxide. Die overeenkomst heeft echter een veel langere looptijd, van tien jaar.

Geen koolstofreductie

Hoewel de overeenkomst met 1PointFive moet leiden tot een afname van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, zien critici dit soort maatregelen vooral als het uitstellen van échte verduurzaming. In plaats van minder uit te stoten, hoopt Microsoft zijn duurzaamheidsdoelen zo te halen door CO2 naderhand af te vangen. Aangezien dit proces zich nog moet bewijzen, is het ook maar de vraag in hoeverre de genoemde afspraken gehaald kunnen worden.

Bovendien blijft de vraag naar AI en daarmee de uitstoot die serverparken veroorzaken constant toenemen. Het is niet bekend of de gesloten overeenkomst voorziet in het uitbreiden van de koolstofterugwinning.

Uitgelicht artikel Google Google ziet CO2-uitstoot met 48% toenemen

Tegelijkertijd staat vast dat bedrijven als Microsoft en Google moeite hebben met het zelfstandig terugdringen van de CO2-uitstoot. Google liet recent al weten dat het gros van zijn uitstoot afkomstig is van leveranciers, die bijvoorbeeld servers en harde schijven leveren. Met het afnemen van groene energie weet het zijn ‘eigen’ uitstoot juist terug te dringen.

aibusinessduurzaamheidmicrosoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals