Nieuws

Windows 11-pc’s crashen na 24H2-update, uitrol gepauzeerd

Windows 11-logo
© Microsoft
De 24H2-update voor Windows 11 lijkt in sommige gevallen te leiden tot crashes, de zogeheten Blue Screens of Death (BSOD).

Op het communityforum van WD melden diverse gebruikers zich met “constante BSOD’s” die zijn ontstaan na het installeren van Windows 11 versie 24H2. De problemen lijken gerelateerd te zijn aan de SSD’s van WD, specifiek aan de populaire modellen SN770 en SN580 met 2 TB opslaggeheugen en een Phison NVMe-controller.

Volgens Windows Latest is Microsoft inmiddels op de hoogte van de problemen. De softwaregigant is van plan om de 24H2-update voor diverse Windows-systemen te pauzeren, zodat de update niet beschikbaar komt via Windows Update of de Media Creation Tool, aldus de publicatie.

Gebruikers die te maken krijgen met crashes kunnen de oorzaak hiervan nagaan in de event viewer-tool van Windows. Systeemcrashes worden daar weergegeven met een foutcode. In dit geval kan de foutmelding ‘stornvme’ verschijnen, wat wijst op problemen met de opslagdrivers van de NVMe-SSD. Er zijn ook meldingen van RAID-foutcodes, wat verband houdt met de RAID-opstelling van de SSD’s of de bijbehorende controller.

Uitgelicht artikel Windows 11 update Update naar Windows 11 24H2 bezorgt veel gebruikers hoofdpijn

Host Memory Buffer

De oorzaak van de aanhoudende crashes lijkt te liggen bij de ‘host memory buffer’-functie van Windows 11. Vanaf versie 24H2 hebben SSD’s zoals de SN770 toegang tot een volledige buffer van 200 MB, vergeleken met 64 MB in versie 23H2. Dit lijkt nu te leiden tot problemen bij de SSD’s in versie 24H2. Het installeren van de nieuwste WD-drivers biedt vooralsnog geen oplossing.

Een tijdelijke oplossing is het uitschakelen van de HMB via de Windows Registry. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Open de Registry Editor en navigeer naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\stornvme\Parameters\Device
  2. Zoek daar naar een waarde genaamd ‘HMBAllocationPolicy’. Als deze niet aanwezig is, maak deze dan aan door met de rechtermuisknop in het rechterveld te klikken, gevolgd door ‘Nieuw’ -> ‘DWORD (32-bit) Value’, en geef deze de naam ‘HMBAllocationPolicy’.
  3. Stel de waarde van ‘HMBAllocationPolicy’ in op 0 en klik op ‘OK’.

Hierna dient de computer opnieuw te worden opgestart. Dit zou de BSOD’s moeten verhelpen. Tegelijkertijd introduceert het echter een nieuw probleem: de HMB is nu uitgeschakeld, waardoor de SSD’s niet langer gebruik kunnen maken van het DRAM-geheugen van de pc. Dit kan leiden tot een tragere werking van de pc, vooral bij het openen of bewerken van grote bestanden.

Microsoft heeft de problemen nog niet publiekelijk erkend. Er bestaat echter een grote kans dat er binnenkort een uitzondering wordt gemaakt voor pc’s met bepaalde SSD’s van WD, waardoor deze systemen niet kunnen upgraden naar versie 24H2.

Problemen met Windows Recall

Windows 11 24H2 heeft intussen ook te kampen met problemen rondom Recall. Deze AI-functie is recent beschikbaar gesteld voor previewgebruikers met een Copilot+-pc. Volgens YouTuber Chris Titus Tech kunnen er echter problemen optreden bij het uitschakelen van de AI-tijdlijn. Na het uitschakelen van Recall zouden functies zoals de donkere modus en ondersteuning voor meerdere tabbladen in de Verkenner verdwijnen. Voorlopig bevindt de functie zich nog in de previewfase, zodat de kans groot is dat dit probleem is opgelost als Recall breder beschikbaar komt.

microsoftWindowswindows 11Windows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen