Nieuws

Twaalfde generatie Amazon Kindle Paperwhite nadert lancering

Amazon Kindle Paperwhite
© Amazon
Amazon lanceert op korte termijn mogelijk de twaalfde generatie Kindle Paperwhite-e-reader. Het huidige model gaat alweer mee sinds 2021.

Hoewel de Kindle Paperwhite inmiddels op leeftijd begint te raken, blijft het de populairste e-reader van Amazon. Dat heeft de e-reader te danken aan het grotere e-paperscherm van 6,8 inch, vergeleken met 6 inch op de reguliere Kindle. Daarnaast is de Paperwhite waterbestendig, waardoor je hem ook kunt meenemen naar het strand of zwembad zonder je direct zorgen te maken. De twaalfde generatie Kindle Paperwhite wordt zelfs nóg iets groter en zou op korte termijn in de winkelschappen liggen, zo meldt de e-readerblog Good eReader.

Groter en helderder e-paperscherm

De site publiceerde een afbeelding van de verpakking van de ‘Kindle Paperwhite Gen 12’. Op de verpakking staat dat de e-reader 16 GB opslaggeheugen en een 7-inch e-paperscherm bevat. Voor bezoekjes aan het zwembad hoef je je ook geen zorgen te maken; de twaalfde Paperwhite is net als zijn voorganger IPX8-stof- en waterbestendig. De batterijduur bedraagt volgens Amazon nog steeds “enkele weken”, maar exacte cijfers worden niet genoemd. Ook bevestigt de verpakking dat de e-reader in elk geval in het zwart verkrijgbaar is.

Een Spaanse MediaMarkt-productpagina van de Paperwhite onthulde eerder al enkele details van de e-reader. Zo zou het scherm 25% helderder zijn dan dat van zijn voorganger. Zoals we inmiddels van e-readers gewend zijn, wordt het scherm vanaf de voorzijde verlicht. Ook niet verrassend is de scherpte van het e-paperscherm: 300 ppi, wat tegenwoordig zowat de standaard is voor e-readers. Wat betreft de behuizing van de e-reader lijkt de Kindle Paperwhite (Gen 12) vrijwel ongewijzigd, met de kenmerkende kin en relatief dikke randen rondom het scherm.

Andere geruchten wijzen erop dat de nieuwe Paperwhite is uitgerust met een usb-c-aansluiting, Bluetooth 5.2 en een nieuwe donkere modus.

Prijs en lanceringsdatum

De prijs bedraagt volgens de inmiddels verwijderde MediaMarkt-productpagina 119 euro. De Paperwhite (Gen 11) kostte bij zijn lancering in 2021 nog 139,99 dollar, omgerekend zo’n 130 euro, exclusief belastingen. Het lijkt er dus op dat Amazon de prijs van de e-reader wil verlagen. Wanneer de nieuwe Kindle precies wordt uitgebracht, blijft vooralsnog onduidelijk. In 2021 verscheen de Paperwhite eind september, maar dat moment is inmiddels al verstreken.

amazonamazon kindlee-readerkindle paperwhiteontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen