Amazon Kindle 2022 review: dé instap e-reader voor 2023

Amazon Kindle 2022
Voordelen
Scherp 6”-scherm
Achtergrondverlichting is een godszege
Voelt stevig aan
Nadelen
Plastic behuizing krast snel
OS is ontzettend traag
Geen Unlimited-abonnement in Benelux
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?

Kindle (2022) – de lichtste en meest compacte Kindle, nu met een 6” scherm met een hoge resolutie van 300 ppi en 2x zoveel opslagruimte | Zwart

Totaalscore 8
Op zoek naar een nieuwe Kindle e-reader? Neem dan zeker eens een kijkje bij de Kindle (2022) die nu standaard 16 GB opslaggeheugen biedt.

Mijn papieren boekenkast is de laatste jaren flink uitgedund. Boeken meeslepen voelt echt als iets uit het verleden. Het gevoel van een papieren boek krijg je allicht niet terug met een e-reader, maar het gewichtsverlies uit de rugzak maakt dat in mijn optiek tot een minimaal nadeel. Wel lieten e-readers in het verleden nogal eens te wensen over. Niet alleen waren ze vrij zwaar, achtergrondverlichting was ook niet altijd standaard. Dit gold in het bijzonder voor Kindle e-readers van Amazon, waarvan enkel de Paperwhite-modellen standaard backlight meekregen.

De retailgigant heeft daar in 2019 verandering in gebracht: ook het basismodel biedt nu achtergrondverlichting. Ditmaal lijkt Amazon enkel meer opslag te hebben toegevoegd, van 8 naar 16 GB opslaggeheugen. Juist met die e-reader zijn we ditmaal aan de slag gegaan. Is de Kindle 2022 zijn adviesprijs van 109 euro waard?

Specificaties – Kindle 2022

Wil je de e-reader vergelijken met een ander model? Hieronder hebben we de belangrijkste specificaties van de Kindle (2022) opgelijst.

  • Scherm: 6-inch, 300 DPI, met achtergrondverlichting
  • Opslag: 16 GB
  • Batterijduur: Tot 6 weken, opladen via usb-c
  • Boekenwinkel: Amazon Kindle Store
  • Externe bestanden uploaden: Ja, o.a. EPUB, PDF, Doc en Docx en TXT
  • Waterbestendig: Nee

Bouwkwaliteit

Wat kun je verwachten van een e-reader die 109 euro kost? In elk geval een ontwerp dat we verwachten van e-readers anno 2023, met onderaan een flinke kin om de digitale boekenkast makkelijk vast te houden. Knoppen zijn nauwelijks te vinden op de Kindle 2022. Aan de onderzijde, vlak naast de usb-c-poort, is de powerknop te vinden. Andere knoppen zijn ook niet nodig: luidsprekers zijn niet aanwezig op de Kindle.

Wat de behuizing an sich betreft zien we de gekende matzwarte plastics. Dit materiaal pikt nogal graag vingerafdrukken op en is bovendien niet erg krasvast. Zelfs met een case rondom de Kindle gedurende de ganse testperiode, verschenen er diverse krassen op de kin. Niet per se storend, wat ons betreft, maar wel iets om mee te nemen bij de aankoopbeslissing. Over de bouwkwaliteit in zijn geheel kunnen we stellen dat die voldoende is. Bij voldoende kracht zal hij uiteraard doormidden breken, maar dat geldt eigenlijk voor elke e-reader. Het is daarbij ook niet zo dat we onderdelen zien bewegen of horen kraken als we wat meer druk zetten.

Helder scherm

Over het scherm van de Kindle 2022 kunnen we vrij kort zijn: het 6-inch scherm is, zelfs op het kleinste lettertype, nog behoorlijk scherp (300 DPI). Tekst leest daarmee eigenlijk altijd fijn weg. Niet weg te denken is bovenal de verlichting; geheel nieuw is dat overigens niet. De ledverlichting is namelijk afkomstig van de 10e generatie Kindle. Het lijkt er ook niet op dat die verlichting werd geüpgraded. Desalniettemin is de verlichting gelijkmatig en zorgt het ervoor dat je de Kindle zowel overdag – ook onder vol zonlicht – als ’s nachts kan gebruiken. We missen daarbij nog wel de optie voor het aanpassen van de schermtint. Op de Paperwhite (5de generatie) kun je namelijk de kleurtemperatuur van de LED’s aanpassen zodat meer blauw licht wordt gefilterd en het scherm minder helder aanvoelt.

De gekozen helderheid is wel van invloed op de batterijduur. Met de helderheid op ‘niveau 10’ stond de batterij na vier boeken aan 200 pagina’s op 27 procent. Het is lastig om daar een exacte tijdsduur aan te hangen, maar we verwachten wel dat de e-reader met gemak een vakantie van één tot anderhalve week moet overleven. Opladen via usb-c verloopt gelukkig vlot: na nog geen 1,5 uur zat de batterij weer vol (vanaf 27 procent).

Boeken aanschaffen

Een gevoelig minpunt voor de Kindle is de aanschaf van boeken. Hiervoor moet je een bezoek brengen aan de Engelse Kindle Store. Helaas is het Kindle Unlimited-abonnement van de techgigant voorlopig niet beschikbaar in België en Nederland. Degenen die gehoopt hadden op een abonnement om goedkoper boeken te lezen, slaan de Kindle 2022 dus over.

Op dit punt worden zij simpelweg beter bediend door Kobo, dat wel zo’n Unlimited plan aanbiedt. Amazon laat je nog wel eigen .epub-bestanden overzetten naar de interne opslag. Die opslag (16 GB) biedt plaats aan honderden boeken.

Kindle 2022 in het blauw
De Kindle 2022 is er ook in het blauw (Denim) aan dezelfde adviesprijs.

Eindoordeel

Amazon biedt eigenlijk precies wat we verwachten van een e-reader die 109 euro kost. Het ontwerp oogt modern en voelt voldoende stevig aan. De batterij gaat bovendien behoorlijk lang mee, er is voldoende opslag en het scherm van de Kindle is scherp en met 24 helderheidsniveaus makkelijk naar wens in te stellen. Het enige dat wat ons betreft echt ontbreekt is een Unlimited-abonnement om onbeperkt boeken te lezen zonder ze aan te moeten schaffen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business