Nieuws

Apple presenteert iPad mini met A17 Pro voor 609 euro

Apple iPad mini 2024
© Apple
Apple na drie jaar weer een nieuwe iPad mini uitgebracht. De zevende generatie iPad mini beschikt over de A17 Pro-chipset en is vanaf 23 oktober beschikbaar vanaf 609 euro.

Er wordt al enkele jaren reikhalzend uitgekeken naar de volgende iPad mini en nu is het eindelijk zover. Apple heeft dinsdagmiddag stilletjes de zevende iPad mini aangekondigd. De wijzigingen zijn, zeker wat het uiterlijk betreft, niet gigantisch te noemen. De iPad mini ziet er deze generatie namelijk exact hetzelfde uit als voorheen, inclusief het 8,3-inch-lcdscherm. In tegenstelling tot de iPad Pro-serie is hij ook niet afgeslankt. Onderhuids is er daarentegen wel van alles veranderd.

Snellere A17 Pro-chipset

Apple gebruikt om te beginnen een snellere chipset: de A17 Pro, die we kennen uit de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Het gaat dus niet om de nieuwste A18-serie die Apple voor de iPhone 16-serie gebruikt. Desalniettemin biedt de chipset 30 procent snellere CPU-prestaties ten opzichte van de A15 Bionic in de zesde generatie mini. De GPU zou tot 25 procent sneller zijn.

Die extra rekenkracht zorgt er niet alleen voor dat de compacte tablet sneller aanvoelt; iPadOS beschikt namelijk over verschillende AI-functies die daarvan gebruik kunnen maken. Zo zorgt een vernieuwd HDR-proces voor betere foto’s. Met de Neural Engine op de A17 Pro kan de mini bovendien automatisch documenten herkennen vanuit de camera-app. Apple Intelligence is ook aanwezig op de iPad mini, al heb je daar in België en Nederland (nog) niets aan, aangezien Apple heeft aangekondigd de functies voorlopig niet in Europa uit te brengen.

Andere software-aanpassingen van iPadOS 18, zoals de slimme Rekenmachine-app, de mogelijkheid om het startscherm volledig naar wens in te richten en de vernieuwde Foto’s-app, brengt Apple ook naar de nieuwe mini. Dat was echter ook al het geval bij de zesde generatie iPad mini, die inmiddels ook op iPadOS 18 draait.

Apple Pencil Pro

De Apple Pencil Pro, die dit voorjaar werd aangekondigd voor de iPad Pro en Air, werkt ook met de vernieuwde mini. De Pencil Pro laat je in de stylus knijpen om een toolpalet tevoorschijn te toveren. Apple heeft de stylus bovendien uitgerust met de Haptic Engine, die een knijpactie bevestigt met een klein tikje. Datzelfde tikje voel je als je een slimme vorm gebruikt of twee keer tikt met de Pencil Pro. Bovendien kun je de Pencil Pro licht draaien om het resultaat van de teken- of schrijfactie te beïnvloeden.

Apple zegt dat de goedkopere Pencil (USB-C) ook geschikt is voor de mini. Die kost 89 euro, tegenover 149 euro voor de Pro.

Voor de zevende generatie iPad mini komt er ook een nieuwe Smart Folio, die verkrijgbaar is voor 69 euro in de kleuren blauw, grijs, groen en paars.

Beschikbaar vanaf 23 oktober

De zevende generatie iPad mini is vanaf 15 oktober beschikbaar voor pre-order en ligt vanaf 23 oktober in de winkelschappen. De tablet is verkrijgbaar met alleen wifi of zowel wifi als LTE, in de kleuren blauw, paars, sterrenlicht en spacegrijs. De wifiversie begint bij 609 euro, terwijl de LTE-versie minimaal 779 euro kost. Beide tablets bieden 128 GB opslag, met de mogelijkheid om te upgraden naar 256 GB of 512 GB.

appleapple ipad miniipadipad mini

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen