Nieuws

Intel en AMD bundelen krachten tegen ARM-chips van Qualcomm

Intel AMD Qualcomm chip
© Vedat OGUZCAN / iStock
Qualcomm en diens ARM-chips winnen alsmaar aan marktaandeel. Dat is niet naar de zin van Intel en AMD, die de chipmarkt altijd domineerden.

Wie vandaag een nieuwe laptop gaat kopen, heeft heel wat keuze. Waar je een paar jaar geleden nog moest kiezen tussen een toestel met een Intel-chip of AMD-processor, krijg je daar nu een derde keuze bij. Nu kan je ook een toestel krijgen met een chip van Qualcomm erin, een zogenaamde ARM-processor. Die werkt volgens andere principes dan de x86-chips die we kennen van Intel en AMD.

Adviesgroep voor x86

Die andere instructieset is belangrijk: apps die op x86-chips werken, werken namelijk niet zomaar op ARM-chips en omgekeerd. Daardoor moeten ontwikkelaars een keuze maken: ontwikkelen ze voor ARM of voor x86? Een nieuwe organisatie, de x86 Advisory Group, probeert ontwikkelaars en fabrikanten te overtuigen om voor de klassieke optie te kiezen. In de adviesgroep zitten heel wat bekende bedrijven, waaronder Microsoft, Google, Meta, Oracle, HP en Lenovo. Ook Intel en AMD zitten in de groep om hun belangen te verdedigen.

Tijdens de Tech World 2024-conferentie gebeurde dat alvast een eerste keer. Zowel Intel-CEO Pat Gelsinger als Lisa Su, CEO van AMD, verschenen er achtereenvolgens op het podium. Hun boodschap was duidelijk: x86 is nog niet afgeserveerd en heeft echt nog wel een plek in het computerlandschap. Ook ontwikkelaars moeten daarvan overtuigd geraken. De twee chipproducenten stellen daarom voor om hun omgang met de x86-instructieset te standaardiseren. Dat zou ervoor zorgen dat software die goed werkt op AMD-hardware, ook meteen goed werkt om Intel-apparaten.

Snelle opkomst ARM-chips

Of dat voldoende zal zijn om de ARM-boot af te houden is maar de vraag. ARM-chips worden merkbaar populairder. Apple gebruikt de techniek voor de M-chips, en voor Windows-laptops bieden de nieuwe chips in principe grote voordelen. Het allergrootste voordeel is dat ARM-chips minder rekenkracht gebruiken, waardoor de batterij van de toestellen langer meegaat. Momenteel is de technologie nog niet te krijgen in desktops, maar dat zou op termijn ook gaan veranderen. Zowel Qualcomm als Nvidia werken aan ARM-chips voor in de traditionele desktopcomputer. Intel en AMD hebben er dus alle belang bij om ontwikkelaars en fabrikanten van x86 te overtuigen. Hun business staat flink onder druk dankzij de nieuwe chiparchitectuur.

amdbusinesschipsintelqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen