Nieuws

Android 15 nu beschikbaar voor Pixel-telefoons

Google Pixel 9 Pro header
© Google
Google heeft Android 15 uitgebracht voor alle Pixel-smartphones sinds de Pixel 6, evenals de Pixel Tablet. Dit zijn de meest opvallende nieuwe features.

Google is dinsdagavond begonnen met de uitrol van Android 15 voor de Pixel-apparaten. Alle Pixel-toestellen vanaf de Pixel 6-serie, inclusief de recent onthulde Google Pixel 9 en de Pixel Tablet, komen aan de beurt. Via het instellingenmenu van Android kun je controleren of de update voor jouw toestel beschikbaar is. Meestal duurt het enkele weken voordat zo’n grote update voor alle toestellen beschikbaar komt.

Wat is er nieuw in Android 15?

Veel nieuwe functies van Android 15 zijn de afgelopen maanden al besproken. Google begon dit voorjaar met preview- en bètatesten van het nieuwe besturingssysteem, waarna Android 15 op 4 september officieel werd uitgebracht. Zoals gebruikelijk merk je als gebruiker niet al te veel van de update: de grootste wijzigingen zitten namelijk onder de motorkap. Welke nieuwe functies mag je niet missen? Je vindt ze hieronder.

  • Theft Detection Lock: Pixel-toestellen zijn voortaan uitgerust met diefstalbeveiliging die wordt geactiveerd wanneer diefstal wordt gedetecteerd. Als de smartphone opmerkt dat iemand je toestel heeft meegenomen en begint te rennen of weggaat met de fiets of auto, wordt je toestel automatisch vergrendeld. Het is ook mogelijk om je smartphone van afstand te vergrendelen met Remote Lock.
  • Gevoelige apps verbergen: je kan nu een ‘Private space’ aanmaken waarin apps op je toestel verborgen worden. Hiermee kun je apps beveiligen die standaard niet over een versleutelingsoptie beschikken. Google verwijdert de apps niet alleen uit je applijst, de recente apps en het instellingenmenu; je ontvangt ook geen meldingen van de apps in zo’n beveiligde ruimte. Om toegang te krijgen, moet je eerst de ruimte ontgrendelen.
  • Taakbalk voor tablets en opvouwbare toestellen: er was al langer een taakbalk in Android, maar vanaf Android 15 kun je de taakbalk nu ook standaard vastzetten onderaan je scherm. Bovendien is het mogelijk om aangepaste schermindelingen vast te zetten op de taakbalk, zodat je automatisch twee van je favoriete apps naast elkaar kunt openen. Zo’n combinatie kun je ook vastpinnen op het startscherm.

Android 15 bevat verder verbeteringen op het gebied van beveiliging. Hierdoor wordt het moeilijker voor malware om op de achtergrond te draaien. Ook verbetert Google de end-to-end-encryptie (E2EE) van het besturingssysteem: voortaan worden alle beveiligingssleutels op één plek opgeslagen, in plaats van dat elke app dit afzonderlijk regelt.

Daarnaast zijn betalingen via NFC verbeterd, met de mogelijkheid om te zien wat de betaalterminal van je vraagt voordat je de betaling uitvoert. Verder heeft Google een API toegevoegd waarmee het mogelijk is om apps te archiveren die niet in de Play Store staan.

Beschikbaarheid Pixel-update

Voor de duidelijkheid: deze update is specifiek bedoeld voor Pixel-smartphones, zoals de Pixel 9-serie, en dus niet voor alle Android-telefoons. Ondersteunde Pixel-toestellen worden in de komende weken bijgewerkt.

Heb je een Samsung-toestel, dan moet je nog wat langer geduld hebben: One UI 7.0 wordt pas in januari uitgebracht. Ook andere Android-fabrikanten werken nog aan de update naar Android 15.

Androidandroid 15mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen