Reviews

Google Pixel 9 review: de fijnste Android-ervaring sinds jaren

Google Pixel 9
© Google
Het smartphonetraject van Google verliep lang niet altijd even vlekkeloos. Het ene jaar worden de toestellen wat beter ontvangen, het andere jaar bieden ze niet voldoende om tegen de concurrentie op te boksen. Wat dat betreft lijkt 2024 een topjaar voor Pixel-toestellen, die zich op meerdere manieren interessant weten te maken.

Dit jaar ziet de Pixel 9-reeks er ook iets anders uit dan de Pixel 8-toestellen. De meest opvallende verandering is ongetwijfeld het verdwijnen van de doorlopende camerabalk, ten voordele van een ovaal eiland. Ook onder de motorkap wijzigt Google het een en ander: zo biedt de Google Pixel 9 onderdak aan Gemini, een AI-systeem dat je kan helpen met zoekopdrachten en fotobewerking. Die nieuwe look en het AI-systeem moeten gebruikers over de streep trekken om de telefoon, die dit jaar 899 euro kost, aan te schaffen. Dat lijkt bij ons aardig te lukken, al zijn er wel een aantal zaken waar je best even bij stilstaat.

Bouwkwaliteit

Als eerste stonden wij stil bij de bouwkwaliteit van deze telefoon. Onze daily driver is nog steeds een Apple iPhone 13, en voor de allereerste keer voelde het opstarten van een Android-telefoon een beetje als thuiskomen. De Pixel 9 valt iets hoger uit dan de iPhone, maar is qua breedte exact even dik. De toestellen liggen dus ongeveer hetzelfde in de hand, al is het comfort bij Google net iets hoger. Op de Pixel 9 werden de hoeken namelijk een beetje afgerond, waardoor het toestel makkelijk in de hand ligt. Ook de achterkant voelt nagenoeg hetzelfde en past netjes bij een vlaggenschiptelefoon: hij is namelijk eveneens van glas gemaakt.

De Pixel 9 in het porselein. © Google

Het is wel iets minder leuk om de Pixel 9 op tafel te leggen: de camerastrook steekt behoorlijk ver uit, waardoor je het toestel steeds op de lenzen neerlegt. De hoesjes van Google helpen dit een beetje te beschermen en zorgen ervoor dat het eiland minder sterk opvalt, maar zonder hoesje is het toch altijd een beetje opletten geblazen. De knoppen op dit toestel voelen trouwens, zowel met als zonder hoesje, lekker stevig aan en zal je niet snel per ongeluk induwen.

Software

Vroeger, toen Google nog geen eigen Pixel-toestellen op de markt bracht, mochten fabrikanten afwisselend een Nexus-toestel ontwerpen. Daar kwam steeds, rechtstreeks van Google, de meest recente en onaangepaste Android-versie naartoe, zonder toevoegingen van de toestelfabrikant. Met de Pixel 9 is die ervaring niet echt ‘stock’ meer, maar krijg je wel nog steeds de meest recente updates als eerste op je toestel, en dat maar liefst 7 jaar lang.

Bij de Pixel-toestellen horen ook een aantal exclusieve functies, zoals Live Translate dat lokaal op je toestel werkt, of de Now Playing-functie die automatisch herkent welke muziek er in de omgeving speelt. Functies als dit maken het leven met een smartphone behoorlijk aangenaam, zeker omdat je geen specifieke apps moet openen om naar vertalingen of liedjestitels op zoek te gaan. Daarnaast zitten er ook een aantal AI-nieuwigheden in de 9de generatie Pixels, zoals Circle to Search en Gemini.

AI

Die AI-functies werken eerder goed, maar zijn duidelijk nog niet fantastisch. Al kan dat ook aan ons liggen: een functie als Circle to Search testen is een bewuste onderneming, en bij dagelijks gebruik komen we er niet bijzonder snel bij uit. De functie is vooral handig om op zoek te gaan naar bepaalde producten die je op internet ziet en die je graag wil kopen, maar waarvan je de naam niet kent. Met Circle to Search kan je er dan een zoekopdracht naar uitvoeren, al werkt dat voor het ene product beter dan voor het andere. Kleurrijke topjes en rokjes vind je makkelijk terug, net als producten die daarop lijken. De functie werkt goed voor herkenbare producten, maar een herenbroek zal je niet snel opduikelen met AI.

Hetzelfde geldt voor Gemini: ook dat is een gewenningsproces, en wij zijn het nog niet erg gewend om zomaar elke vraag aan dat AI-systeem voor te schotelen. Steevast googelen we er zelf sneller op los, ook al zit de AI-assistent gewoon onder de vergrendelknop. Niet dat de tool niet goed werkt: op meeste vragen vindt Gemini makkelijk een antwoord, het is gewoon even wennen dat je het antwoord op je vraag ook op die manier kan vinden. Verder doet Gemini uitstekend dienst als spraakassistent, en kan die nog steeds timers en wekkers zetten, contacten opbellen en berichtjes sturen.

Met Circle to Search kan je nu ook stukken van het scherm delen. © Google

Wel vinden we de Pixel Screenshots-functie bijzonder knap. Die duikt op wanneer je een schermafbeelding maakt, en stelt je in staat om snel een reminder in te stellen met betrekking tot die screenshot. Alleen: voorlopig is die functie hier nog niet beschikbaar.

AI in je camera

Eigenlijk zijn we nog niet uitgepraat over AI, want die steekt bij de Google Pixel 9 ook in de camera-app de kop op. Het gaat dan vooral over ‘Add Me’. Daarmee kan je makkelijk groepsfoto’s maken, zonder dat je aan een wildvreemde moet vragen om een kiekje te maken. Erg geinig, waar wanneer we hiermee aan de slag gingen merkten we al gauw dat de hele procedure nogal omslachtig is: eerst neem je een foto met twee personen, en dan vraag je aan één van die personen om het toestel over te nemen. Jij, die de eerste foto trok, kan dan naast de andere persoon gaan staan voor het tweede plaatje. AI voegt de twee foto’s samen, waardoor er een groepsfoto uitrolt. Bij het testen van deze functie bleek dat ondergetekende slechts één arm heeft, waardoor we volgende keer wellicht alsnog aan iemand vragen om een foto te trekken.

Daarnaast kan je ook, met behulp van generatieve AI, foto’s bewerken. Dit is photoshop in hoge kwaliteit, zonder dat je zelf ook maar iets van kennis nodig hebt. Een beetje Engels om aan het AI-systeem te beschrijven wat je wil zien, volstaat. De functie werkt zodanig goed dat het eng wordt: je zet er zo een levensechte leeuw mee in je woonkamer, of een duif op de schouder van je vriendin. Staat je broek open op een foto? Dan kan je ze met de AI Editor handig dichtritsen. Omgekeerd is ook mogelijk: de broek van al je collega’s openritsen, zodat jij niet de enige bent waarbij iets gaat vliegen.

Camera zonder AI

Los van die AI-nieuwtjes trekt de Pixel 9 wel erg goede foto’s. Hier zitten dezelfde hoofdcamera en ultrawidecamera als de Pixel 9 Pro op. Die trekken aan respectievelijk 50 en 48 MP, wat resulteert in bijzonder scherpe plaatjes. De camerasoftware van Google is bovendien sterker dan ooit: alle afbeeldingen zien er levendig uit met heldere kleuren, zonder ook maar één keer over de top te gaan. Scherpstellen doen de camera’s trouwens uitstekend, waardoor het voor iedereen een makkie is om foto’s te maken. Hetzelfde geldt voor de selfiecamera: die lens trekt aan 10,5 MP en stelt automatisch scherp, waardoor je er altijd zo goed uitziet als in het echt. Pixel-functies zoals Top Shot en Face Unblur, die automatisch activeren, zorgen er bovendien voor dat ook andere mensen, dieren en objecten steeds goed in beeld komen, zonder dat jij hier te veel werk aan hebt.

Indrukwekkend is vooral hoe de Pixel 9 foto’s weet te maken bij weinig licht: het mag dan wel donker zijn, maar op basis van een foto’s die je met dit toestel trekt zou je dat eigenlijk niet zeggen.

Display

Vind je het vooral belangrijk dat je volgende smartphone een knap scherm heeft? Dan kan je de Pixel 9 al in je winkelmandje stoppen. Het Actua-display van 6,3 inches groot heeft namelijk een piekhelderheid van 2700 nits. Daardoor is het scherm supergoed zichtbaar in fel zonlicht, terwijl het ook hard genoeg kan dimmen om geen pijn te doen in het donker. Met een resolutie van 1080 op 2424 pixels krijg je bovendien een aangename pixeldichtheid van 422 PPI, en ziet alles er bijzonder scherp uit. Ook de kleuren zien er goed en nooit flets uit, dankzij HDR-ondersteuning en een volledige 24-bits-kleurdiepte.

De roze Pixel 9 springt in het oog. © Google

Een tikkeltje jammer is het ontbreken van LTPO-ondersteuning. De verversingssnelheid schommelt daardoor tussen de 60 en 120 Hz, maar kan niet lager voor bijvoorbeeld het Always-ondisplay. Daarnaast vinden we het Corning Gorilla Glass Victus 2 een beetje overroepen. Dat zou behoorlijk resistent moeten zijn tegen krassen, maar dat slaagt toch eerdere tegen: wij slaagden er na enkele dagen gebruik al in om een kras op ons scherm te krijgen. Geen idee hoe, maar de kras zit er nu wel in. Wie schrik heeft voor krassen, doet er dus goed aan om ook meteen een screen protector in huis te halen.

Prestaties en batterijduur

In de Pixel 9 én ook in de Pixel 9 Pro zit dezelfde Tensor G4-chip. Als die chip goed genoeg is voor de Pixel 9 Pro, is die dat natuurlijk ook voor de normale 9. Het enige verschil tussen de twee telefoons op dat vlak, is hoeveel RAM er beschikbaar is: dat is op de 9 Pro 16 GB, maar op de gewone Pixel 9 ‘slechts’ 12. Het toestel durft af en toe wel warm te worden als het veel rekenwerk moet verrichten, maar nooit te warm om vast te houden.

We merken dat het toestel ook relatief warm wordt tijdens het opladen. Relatief vervelend, want dit toestel hangt best lang aan zijn oplader. Dat kan, vooral op drukke dagen waarop je de gsm vaak gebruikt, wel eens vervelend zijn: dan vertrekken we namelijk liefst thuis met de volle 100% in de tank, en dat lukt eigenlijk alleen als je het toestel ’s nachts aan de lader legt. Om het volledig op te laden mag je al gauw anderhalf uurtje tellen. Google krijgt flink wat lof over de batterij in de Pixel 9, die 4700 mAh groot is en meer dan 24 uur meegaat volgens Google. Dat is inderdaad het geval, al strooit de lange oplaadtijd hier toch wat roet in het eten.

Met Adaptive Charging zorg je ervoor dat de batterij daar niet vroegtijdig door stukgaat. Kom je toch wat lading tekort om de dag door te komen? Dan kan je de Extreme Battery Saver inschakelen. Heel wat processen worden daardoor opgeschort en meeste meldingen worden maar periodiek opgehaald om batterij te besparen. Wie die functie op 100% batterijlading inschakelt, kan tot 100 uren verder vooraleer het toestel uitvalt.

Conclusie

De Pixel 9 is één van de betere Android-telefoons die de afgelopen jaren werden uitgebracht. Ja, het toestel is iets duurder dan zijn voorganger, maar anno 2024 kijken we daar voor een telefoon van dit kaliber niet meer van op. AI-functies zijn hier vrij nadrukkelijk aanwezig, maar zitten geen moment in de weg als je ze niet wenst te gebruiken. Als we echt een nadeel aan de Pixel 9 moeten aanwijzen, dan is het wel die lange oplaadtijd. Dat weet Google redelijk goed te counteren, want de Pixel 9 springt vrij zuinig om met de batterij.

Dat maakt de Pixel 9 echt meer dan moeite waard, al zijn er een paar redenen waarom je misschien toch eerder voor het duurdere Pro-model zou kiezen. Het Pro-model heeft namelijk een extra telelens en een betere selfiecamera, en krijgt ook toegang tot een aantal exclusieve AI-functies zoals Video Boost en Zoom Enhance. Ook heeft het Pro-model een temperatuursensor en is het scherm ook iets helderder. Zijn dat functies waar je het warm van krijgt? Dan zouden we misschien toch overwegen om het duurdere model in huis te halen, ook al voelt de Pixel 9 op zich al erg ‘premium’ aan.

De Pixel 9 is verkrijgbaar in 4 kleuren: Pioen, Wintergroen, Porselein en Obsidiaan. Er zijn twee opslaggroottes te krijgen: 128 GB of 256 GB.

Androidgooglegoogle pixel 9mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen