Nieuws

Qualcomm haalt Windows Dev Kit definitief uit de verkoop

Qualcomm Snapdragon Dev Kit
© Qualcomm
Qualcomm zegt per direct afscheid te nemen van de Windows Dev Kit voor zijn Snapdragon X Elite-chipsets. Klanten die de Dev Kit bestelden, krijgen hun geld terug.

De Windows Dev Kit was bedoeld voor ontwikkelaars die kennis wilden maken met Qualcomms Snapdragon X Elite-serie, gebaseerd op ARM en dus niet op de x86-architectuur van Intel- en AMD-chips. Aan het avontuur van de relatief betaalbare Dev Kit komt nu echter een al einde, zo meldt YouTuber Jeff Geerling. Hij zegt dat Qualcomm kopers van de Dev Kit op de hoogte heeft gesteld van het stopzetten van de Snapdragon Dev Kit.

Qualcomm verklaart dat het “heeft besloten om dit product en de ondersteuning ervan voor onbepaalde tijd te onderbreken.” Volgens de chipmaker voldoet de Snapdragon Dev Kit niet aan hun “gebruikelijke kwaliteitsstandaarden”, en daarom is besloten de ontwikkeling te pauzeren. Dat besluit komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen. De afgelopen weken zijn er geregeld klachten over de Dev Kit naar voren gekomen. Zo zou de pc behoorlijk luidruchtig zijn en wordt het ontbreken van Windows-installatiebestanden Qualcomm aangerekend.

Daarnaast viel op dat er geen HDMI-aansluiting op het eindproduct aanwezig was, terwijl eerder werd beloofd dat de Dev Kit met een HDMI-aansluiting zou komen. Als oplossing werd de Dev Kit geleverd met een USB-C naar HDMI-adapter. Verder lijkt de pc niet te zijn goedgekeurd door de Amerikaanse telecomwaakhond FCC; op de pc staat een markering die kopers verhindert de mini-pc door te verkopen.

Ook zijn er geregeld klachten geweest over de vertraging van de levering van de Snapdragon Dev Kit. De Amerikaanse chipmaker beloofde de Dev Kit op 18 juni aan ontwikkelaars te leveren. Die datum werd echter niet gehaald, waarna de levering keer op keer werd uitgesteld. Pas eind september, ruim drie maanden na de lancering van de Snapdragon X Elite-pc’s, werd de Dev Kit geleverd aan ontwikkelaars.

Kopers krijgen geld terug

Ontwikkelaars die de Snapdragon Dev Kit hebben besteld, krijgen volgens Qualcomm hun geld terug. Dat geldt ook voor ontwikkelaars die de ontwikkelaarskit al hebben ontvangen. Zij hoeven de mini-pc niet terug te sturen.

Het is nog maar de vraag of er een tweede generatie Snapdragon Dev Kit in de pijplijn zit. Het lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk dat er een komt met de huidige Snapdragon X Elite, aangezien Qualcomm al werkt aan een tweede generatie van de desktopchip.

qualcommqualcomm snapdragon x elitesnapdragon dev kitWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600