Nieuws

Apple laat App Store verwijderen na laatste bèta-update iOS

Apple App Store Awards
© Apple
Wie de App Store van Apple liever niet gebruikt, zal die binnenkort van het toestel kunnen verwijderen. De procedure is heel eenvoudig.

Wie zich inschrijft voor de bètaversie van Apples iOS, kan sinds kort de update naar iOS 18.2 installeren. Voor Europese gebruikers is dat een grote update. Apple moet er namelijk voor zorgen dat de nieuwe software in lijn is met Europese regelgeving zoals de Digital Markets Act. Daardoor kunnen gebruikers voor het eerst de Apple App Store van het toestel verwijderen.

In de eerste bètaversie van iOS 18.2 is het mogelijk om de App Store van je iPhone te verwijderen. Daar blijft het niet bij. Tal van voorgeïnstalleerde apps van Apple zelf zal je na de update van het toestel kunnen gooien. Safari, Berichten, Photos en zelfs de Camera-app kunnen daardoor van het toestel gehaald worden. Eerder was het al mogelijk om de Agenda-app, de rekenmachine, Apple Music en de Notitie-app te verwijderen.

De verandering heeft alles te maken met de Europese Digital Markets Act. Die stelt dat Apple en Google concurrentie moeten toelaten binnen iOS en Android. Als onderdeel daarvan moeten de fabrikanten het mogelijk maken om apps van derde partijen als standaardapp in te stellen. Ze mogen hun eigen apps ook niet meer bevoordelen door ze verplicht geïnstalleerd te laten staan.

Ingewikkeld bij Google

Daarbij is opmerkelijk hoe makkelijk het is om de appwinkel van Apple te verwijderen. Dat kan zoals je eender welke app verwijdert: door hem lang in te drukken en voor “verwijderen” te kiezen. Dat ligt net iets anders op Android. Daar kan je standaardapplicaties zoals de Berichten- en de Camera-apps wel verwijderen, maar de Google Play Store weghalen lukt vooralsnog niet zomaar. Je kan de appwinkel uitschakelen via de instellingen, maar die blijft dan wel op je toestel staan. Om de appwinkel volledig weg te halen, moet je de telefoon verbinden met je computer en een ADB-commando invoeren.

Of dat in lijn is met de regelgeving is maar de vraag. Apple maakt het heel simpel om de appwinkel te verwijderen, waardoor dat ook zonder technische kennis lukt. Google laat het verwijderen van de appwinkel technisch gezien wel toe, maar maakt het iets moeilijker om dat te doen.

app storeappledmaios 18iOS 18.2mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600