Reviews

Review HTC Desire 601: middenklasser met 4G

Voordelen
4G-ondersteuning
Degelijk gebouwd
Goede batterij
Nadelen
Lage schermresolutie
Camera wat minder
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Desire 601 is HTC's goedkoopste smartphone met 4G-ondersteuning, maar wat heeft deze middenklasser nog allemaal in zijn mars?

De meeste smartphonefabrikanten bewaren 4G-functionaliteit nog altijd voornamelijk voor hun toptoestellen. Met de Desire 601 breekt HTC met die gewoonte en brengt het toegang tot 4G-internet naar het middensegment van de markt. Reden genoeg om het toestel eens van dichterbij te bekijken.

Design

De HTC Desire 601 is overduidelijk een lid van de Desire-reeks, met afgeronde hoeken en een achterpaneel dat licht afloopt naar de randen en uit hetzelfde matte kunststof is gemaakt, dat we bijvoorbeeld ook bij de Desire X terugvonden. Die karakteristieke kenmerken worden gecombineerd met enkele esthetische trekjes van de HTC One, het nieuwe vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant. Met name de luidsprekergrillles aan de voorkant van het toestel – die voor een prima stereogeluid zorgen – zijn hiervoor typerend.

De kunststof waaruit de Desire 601 is opgetrokken, maakt dat hij erg krasbestendig is, maar mist wat grip en voelt nu eenmaal goedkoper aan dan het aluminium van de HTC One. Dat neemt echter niet weg dat dit toestel erg degelijk is gebouwd. Het achterpaneel is afneembaar, maar sluit perfect aan op het scherm. Ik had in eerste instantie zelfs moeite om het achterpaneel los te wrikken omdat er nergens een uitsparing is voorzien.

Aan de bovenkant van het toestel vinden we links de aan/uit-knop en rechts een hoofdtelefoonaansluiting. De usb-aansluiting zit onderaan rechts en de volumeknoppen zitten in de rechterrand verwerkt. Onder het scherm staat centraal het HTC-logo, geflankeerd door twee capacitieve knoppen: een thuisknop rechts en een terugknop links. Langs de achterkant vinden we centraal bovenaan de camera terug.

Zoals hierboven reeds vermeld, is het achterpaneel van de HTC Desire 601 afneembaar. Onder het paneel zit een verwisselbare batterij en de sleuven voor de simkaart en een extra geheugenkaartje.  

De HTC Desire 601 weegt 130 gram, is 9,88 millimeter dik en meet 134,5 bij 66,7 millimeter.

Scherm

De Desire 601 heeft een schermformaat van 4,5 inch en een resolutie van 540 op 960 pixels (245 pixels per inch). Dat is zeker niet het beste wat je voor deze prijs kan krijgen, andere toestellen in hetzelfde segment leveren vaak al een resolutie van 1.280 op 720 pixels. Toch vertaalt die lagere resolutie zich niet noodzakelijk in een slechte schermkwaliteit, integendeel.

Het scherm van de Desire 601 ziet er prima uit en de lage resolutie wordt eigenlijk pas duidelijk wanneer je hem bijvoorbeeld naast de HTC One legt. Hetzelfde kan gezegd worden over de helderheid. Die is voldoende, maar in vergelijking iets minder fel. Kijkhoek, contrast en kleurweergave zijn ook in orde, alleen het wit mocht wat zuiverder.

Hardware en prestaties

Onder de motorkap zit een 1,4 GHz dual-core Snapdragon 400-processor van Qualcomm en 1 GB RAM-geheugen. De processor is niet de snelste die je in een toestel van deze prijs kan vinden, maar zorgt voor voldoende paardenkracht om het toestel vlot te doen draaien. Apps openen bijna onmiddellijk en de camera is binnen de twee seconden gebruiksklaar. Ook grafisch zwaardere games draaien behoorlijk. In onze benchmarktests kwam de Desire 601 er goed uit en deed hij het over het algemeen heel wat beter dan de Ascend P6 van Huawei, die toch net iets duurder is.

Standaard beschikt de Desire 601 over 8 GB intern geheugen. Daar kom je op zich al een eind mee, maar blijkt dat toch niet voldoende, dan kan je de opslagcapaciteit nog altijd verder uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje tot maximaal 64 GB.

HTC heeft gekozen voor een batterij met een capaciteit van 2.100 mAh, die naar eigen zeggen tot 12,8 uur gesprekstijd voor 3G moet leveren. In praktijk kwam ik zonder veel problemen anderhalve dag toe op één laadbeurt en met een beetje goede wil kan je dit misschien zelfs nog wat rekken.

De HTC Desire 601 biedt ondersteuning voor de meest courante verbindingsmogelijkheden (bluetooth, DLNA, wifi, 3G), maar ietwat bijzonder is dat hij ook 4G ondersteunt. Dat is zeker nog geen evidentie in deze prijsklasse en het maakt van deze telefoon een interessante keuze voor wie op zoek is naar een goede middenklasser. 4G heeft in België even op zich laten wachten, maar alle operatoren zetten nu volop in op de uitrol van hun netwerk, waardoor 4G-toestellen steeds interessanter worden.

Software en camera

De HTC Desire 601 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean met daarover de grafische schil HTC Sense 5.0. Die brengt heel wat functionaliteit van de HTC One ook naar deze Desire 601. Zo vind je de nieuwslezer BlinkFeed terug op het thuisscherm en kan de camera Zoe’s vastleggen. In plaats van een foto maak je dan een filmpje van drie seconden, waar je het beste beeld uit kan bewaren.

Die foto’s en filmpjes maak je met de 5 megapixelcamera aan de achterkant van het toestel. HTC spreekt bij de Desire 601 niet over ultrapixels en de camera moet inderdaad onderdoen aan de 4 megapixelcamera van de HTC One en One mini, die wel dat label opgeplakt krijgen. Op het scherm van de telefoon zien de foto’s er nog acceptabel uit, maar de kleuren missen wat levendigheid en de camera heeft moeite in situaties met weinig licht. Bekijk je de foto’s op volledige grootte, dan is het moeilijk om voorbij de ruis te kijken. Vooraan zit een gewone VGA-camera.

Conclusie

Op het eerste zicht lijkt  de HTC Desire 601 een afstammeling van de One-familie. Het ontwerp vertoont duidelijk gelijkenissen en veel van de functionaliteit van de HTC One is ook in dit toestel aanwezig.Toch heeft HTC gekozen voor de naam Desire, omdat het hier gaat om een goedkoper toestel uit het middensegment.

Dat zie je vooral terug in de lagere schermresolutie, wat tragere processor en de mindere camera. Toch staan die beperkingen de gebruikservaring van deze HTC Desire 601 nauwelijks in de weg. Het scherm ziet er prima uit en het toestel kan vlot overweg met de meeste taken die je er op afvuurt. Bovendien brengt die lage schermresolutie ook minder verbruik met zich mee, waardoor de 2.100 mAh-batterij het meer dan een dag kan uitzingen.

De Desire 601 is HTC’s goedkoopste model met 4G-functionaliteit en dat is een verkoopsargument dat in de nabije toekomst alleen maar belangrijker zal worden. Bij Proximus en Base draait de uitrol van hun 4G-netwerk al op volle toeren en Mobistar is alles in gereedheid aan het brengen om begin 2014 met een commercieel aanbod van start te gaan. 4G-ondersteuning kan dus een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een nieuwe smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business