Reviews

Audio-Technica ATH-TWX7 review: sterke audioprestaties voor (relatief) weinig geld

Audio-Technica ATH-TWX7 grijs
© Audio-Technica
Voordelen
Neutrale en accurate audioweergave
Veel bedieningsmogelijkheden
Sterke ANC
Nadelen
Omgevingsgeluid-modus klinkt onnatuurlijk
Geen al te sterke batterijprestaties
Aanbevolen prijs: €219
Waar te koop?

Audio-Technica Écouteurs intra-auriculaires Bluetooth Iberia ATH-TWX7BK Noir

Last Amazon price update was: 2 oktober 2024 09:03 09:03
Totaalscore 8
Dat Audio-Technica intussen zestig jaar ervaring heeft met audioproducten, blijkt ook wel uit de finesse van de ATH-TWX7’s. Niet alleen het geluid, maar ook alle bijkomende functies zijn verrassend goed uitgedacht en afgewerkt.

Heb je de draadloze oortjes van Audio-Technica al eens overwogen als alternatief voor de QuietComfort Earbuds-serie van Bose, de WF-reeks van Sony of de AirPods (Pro) van Apple? Nee? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Audio-Technica bewijst met zijn ATH-TWX7’s dat het alle ingrediënten én kennis in huis heeft voor een goed paar in-ears, al mag dat geen verrassing zijn. De Japanse audiogigant bestaat immers al 60 jaar en staat bekend om de zeer geliefde ATH-M50X-hoofdtelefoon. Daarvan bestaat inmiddels ook een draadloze variant, de ATH-M50xBT2, die we recent onder de loep namen. Naast draadloze hoofdtelefoons maakt Audio-Technica dus ook draadloze oortjes, waaronder de ATH-TWX7, het op één na duurste paar draadloze oortjes van het Japanse merk. De TWX9 is het absolute topmodel, maar daarvoor betaal je dan ook 319 euro. De TWX7 is een stuk goedkoper en kost ‘slechts’ 219 euro. Toch maakt dat niet zoveel verschil voor de (audio)beleving als je zou denken.

Lossless streaming

Audio-Technica gebruikt voor beide in-ears namelijk dezelfde drivers van 5,8 millimeter. Enkele kleine verschillen in de afstelling daargelaten, kunnen de oortjes zodoende dezelfde audiokwaliteit reproduceren. Wat de TWX7’s echter kan beperken, is het pakket van beschikbare bluetooth-codecs. Om geld te besparen heeft Audio-Technica er namelijk voor gekozen de Qualcomm AptX Adaptive-codec weg te laten: die is ingeruild voor Sony’s LDAC. Hoewel beide codecs erop gericht zijn een hoge audiokwaliteit te bieden, ondersteunt AptX Adaptive ‘lossless streaming’. Dat is niet het geval met LDAC. Sony’s standaard heeft bovendien een iets hogere latency, waardoor je meer audiovertraging ervaart als je video’s kijkt of gamet met de in-ears. Heb je een iPhone op zak? Dan merk je daar overigens niets van: de oortjes maken dan automatisch gebruik van de AAC-standaard. Bovendien heb je maar weinig profijt van LDAC als je muziek luistert via Spotify of zelfs Apple Music in de standaard kwaliteitsinstelling. Kies je via Apple Music of Tidal voor Lossless (via Android dan wel), dan zou je iets van verschil kunnen merken. Zulke verschillen zijn echter heel klein, als je ze al merkt, waardoor het weglaten van zo’n codec eigenlijk geen probleem is.

In de praktijk is het verschil tussen de X7 en X9 eveneens miniem te noemen en in veel gevallen kunnen we zelfs geen verschil waarnemen. Zoals we van Audio-Technica gewend zijn, bieden de in-ears een ‘neutraal’ geluid, zonder een stevige nadruk op bassen, instrumenten of vocalen. Ondanks dit neutrale karakter is de bas vrij stevig te noemen, wat het erg plezierig maakt om muziekgenres als pop, house of trap te streamen via de ATH-TWX7. Tegelijkertijd laat de afstelling meer dan voldoende ruimte voor heldere stemgeluiden en strakke instrumentale solo’s. Ben je oortjes van JBL of Sony gewend, dan kan de audio mogelijk wat ‘pit’ missen. Dat merkten we al op met de ATH-M50xBT2’s en is ook hier het geval. Het neutrale karakter zorgt ervoor dat de oortjes minder dynamisch of spannend aanvoelen. Neem bijvoorbeeld de bassen: die zijn weliswaar vrij stevig, maar klinken soms ietwat somber. Het hangt ervan af welke muziekgenres je graag luistert of je dat zal storen. Genres zoals pop, hiphop, elektronische muziek en bijvoorbeeld ook jazz klinken namelijk buitengewoon goed op deze in-ears.

ATH-TWX7 oortjes
© Audio-Technica

Fijne (touch)bediening

Via de A-T Connect-app kan je het geluid van de in-ears overigens nog naar wens aanpassen. Voor deze test hebben we echter niets aan de sliders veranderd en gebruikten we de standaardmodus. Naast EQ-opties, biedt de app ook tal van aanpassingsmogelijkheden voor de fysieke- en aanraakbediening. De fysieke bediening werkt via drukknoppen op het stammetje van de in-ears. Voor de aanraakbediening zijn er twee vlakken boven het stammetje die je kan aantikken om de in-ears te bedienen.

Welke bedieningsoptie je gebruikt, hangt af van wat je wilt doen. De aanraakbediening laat je namelijk wisselen tussen ruisonderdrukking (ANC) en de omgevingsgeluidmodi. Wil je het volume aanpassen of tussen nummers schakelen, dan gebruik je standaard de fysieke drukknoppen. Wissel je dat liever om of wil je de aanraakbediening uitschakelen? Dat kan je allemaal aanpassen via de A-T Connect-app. Audio-Technica laat je per knop drie acties toewijzen. Dat zijn acties zoals volume- en muziekbediening, maar ook het snel controleren van de batterijstatus en het activeren van de ‘Low Latency Mode’. Als je voor elke knop op de TWX7 drie acties instelt, kan je dus twaalf acties uitvoeren zonder je telefoon erbij te hoeven pakken. Dat is uitzonderlijk voor in-ears (ongeacht het prijspunt) en zeker een applausje waard. Audio-Technica verdient ook een compliment voor het gebruiksgemak van de bediening. Het lukte ons vrijwel direct om de knoppen correct in te drukken of aan te tikken: er is dus geen lange leercurve. De fysieke knop is bovendien erg handig in de winter, omdat je je handschoenen niet hoeft uit te trekken.

ANC-prestaties

Qua audioprestaties kan de TWX7 het opnemen tegen de X9’s, maar de ruisonderdrukking is wel net een stapje minder. Dat merk je vooral bij stemmen en onregelmatige geluiden. Meer constante geluiden, zoals ventilatoren en motoren, hoor je nauwelijks. Als je met het openbaar vervoer reist, is het zeker een stuk stiller wanneer je de TWX7’s draagt. Al met al presteren de oortjes bovengemiddeld, maar ze halen het zeker niet bij ANC-koplopers zoals de WF-1000XM5 van Sony en de QuietComfort Ultra-oortjes van Bose. Tegelijkertijd moet gezegd worden dat de oortjes bijzonder natuurlijk klinken met ruisonderdrukking geactiveerd. Het voelt dus niet alsof het geluid door een filter wordt geperst, waardoor de kwaliteit zou afnemen.

Naast ruisonderdrukking beschikken de oortjes ook over een modus die omgevingsgeluid versterkt. Dankzij die modus hoor je net iets meer van wat er om je heen gebeurt. Het versterkte geluid klinkt echter niet heel natuurlijk; vooral stemmen klinken erg ‘elektronisch’ en bewerkt. Hierdoor is het minder prettig om gesprekken te voeren terwijl je de oortjes draagt. Wil je de modus gebruiken om meer van je omgeving te horen terwijl je buiten wandelt of sport, dan zijn de prestaties wat ons betreft voldoende. Ook hier leveren concurrenten als Sony en Bose betere prestaties, hoewel je voor die oortjes wel een stuk meer betaalt, de AirPods (3) van Apple uitgezonderd.

Audio-Technica ATH-TWX7
© Audio-Technica

Accuduur met ANC

Ook wat betreft de batterijduur zijn de oortjes van Audio-Technica niet per se indrukwekkend. Volgens de fabrikant gaan de in-ears 6,5 uur mee op één batterijlading met ANC geactiveerd. Zonder ANC gaan ze tot 7,5 uur mee. In de praktijk blijkt die opgave echter niet helemaal te kloppen. Toen we de oortjes koppelden aan onze iPhone en gebruikten bij een volume van rond de 50 procent (vergelijkbaar met andere in-ears), haalden we 5 tot 5,5 uur met ANC. Bij Sony doen ze dat nog een stukje beter: de WF-1000XM5’s staan momenteel aan kop met een batterijduur van 9 uur, en met Sennheisers Momentum True Wireless 4 kom je ook iets verder, tot ongeveer 7 uur. In de oplaadcase zitten nog twee extra batterijladingen voor de in-ears, wat neerkomt op een totale accuduur van (volgens opgave) 20 uur. Als je daar enkele uurtjes vanaf trekt, kom je uit op de werkelijke batterijduur. Ook op dit vlak breekt de Japanse audiogigant geen records, maar voor wie een paar uur per dag muziek luistert, zal dit voldoende zijn om een week door te komen zonder de case opnieuw op te hoeven laden.

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: in-ear
  • Formaat luidsprekers: 5,8 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.1
  • Bluetooth-codecs: AAC, SBC, LDAC
  • Batterijduur: 6,5 uur (met ANC), 20 uur met de oplaadcase

Eindoordeel

De ATH-TWX7’s lijken niet alleen qua design op de veel duurdere TWX9, maar ook onderhuids hebben de oortjes het nodige gemeen, wat resulteert in een sublieme audiobeleving. Verwacht je echter een waar audiospektakel, dan zijn dit niet per se de oortjes om in huis te halen. Aan een sterke bas ontbreekt het de in-ears niet, maar op andere vlakken kunnen ze, afhankelijk van het afgespeelde muziekgenre, mogelijk wat ‘saai’ klinken. Anderzijds is het geproduceerde geluid wel zeer gedetailleerd, zonder dat bassen, instrumenten of vocalen elkaar overstemmen.

Audio-Technica heeft met evenveel zorg de A-T Connect-app ontwikkeld, die ongekend veel (én handige) aanpassingsmogelijkheden biedt voor de knoppen van de TWX7. Wat ruisonderdrukking (ANC) betreft, scoren de oortjes voldoende, maar voor de omgevingsgeluidmodi geldt dat er nog werk aan de winkel is voor Audio-Technica. Wij zouden de TWX7’s in elk geval niet om die reden kopen, maar het is wel een fijne bijkomstigheid dat deze functie aanwezig is. Zeker omdat je moet bedenken dat ze qua audioprestaties kunnen concurreren met modellen zoals de WF-1000XM5 van Sony en de QuietComfort-reeks van Bose, terwijl ze slechts 219 euro kosten. Geef je de voorkeur aan een accurate audioweergave boven een puur audiospektakel? Dan zijn dit zeker oortjes om te overwegen.

audioaudio-technicaontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen