Reviews

Audio-Technica ATH-M50xBT2 review: niet voor ‘bassheads’

Audio-Technica ATH-M50xBT2
© Audio-Technica
Voordelen
Gebalanceerd geluid
Extreem lange batterijduur
Kenmerkend ontwerp
Nadelen
Geen ANC
Flinke klemkracht
Beperkte opties voor knoppen
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?

Audio-Technica ATH-M50XBT2 écouteur/casque Écouteurs Sans fil Arceau Musique Bluetooth Noir

Last Amazon price update was: 23 april 2024 16:26 16:26
Totaalscore 8
Met de ATH-M50xBT2 bouwt Audio-Technica voort op zijn successen met de ATH-M50x en M50xBT. Het ontwerp is identiek aan dat van die hoofdtelefoons. Wat betekent dit voor de audio-beleving van de BT2? Lees het in onze review.

Het Japanse Audio-Technica onthulde in 2007 de eerste M50-hoofdtelefoon, de ATH-M50. Pas in 2014 kwam het met een directe opvolger, de ATH-M50x. Met de ATH-M50x heeft Audio-Technica een ongekend succes in handen, zo blijkt wel uit de aanhoudende verkrijgbaarheid van de hoofdtelefoon. De ATH-M50x is namelijk nog steeds verkrijgbaar, met exact dezelfde specificaties als de hoofdtelefoon die in 2014 werd uitgebracht, op enkele nieuwe kleuropties na.

Voor liefhebbers van de M50x kwam het in 2018 ook met een draadloze variant. Daarmee speelde het merk in op het einde van de 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting. Inmiddels zijn we toegekomen aan de tweede generatie draadloze ATH-M50xBT, de ATH-M50xBT2. Ook voor de BT2 gebruikt het Japanse merk het kenmerkende uiterlijk van de M50x, maar met een vernieuwd binnenwerk voor de draadloze functionaliteit. Wordt dit net zo’n succesverhaal als de aloude ATH-M50x?

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: over-ear
  • Formaat luidsprekers: 45 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.0
  • Bluetooth-codecs: AAC, LDAC, SBC
  • Batterijduur: 50 uur
  • Extra functies: app (Audio-Technica Connect)

Wat is er nieuw?

Bij het verschijnen van de ATH-M50xBT2 vroegen we ons meteen af: wat is er eigenlijk nieuw ten opzichte van de BT? Mogelijk de belangrijkste verbetering is de langere batterijduur. Voortaan gaat de hoofdtelefoon tot 50 uur mee (40 uur bij zijn voorganger). Verder neemt Audio-Technica afscheid van micro-usb, nu vervangen door usb-c, kiest het voor de high-res LDAC-codec in plaats van AptX, introduceert het de BT2 multipoint-pairing en Google Fast Pair en verbeterde het merk de knoppen. Ten opzichte van de ATH-M50xBT is de BT2 simpelweg net iets makkelijker te bedienen. Volgens Audio-Technica gebruikt de BT2 voortaan ook een dedicated DAC/AMP, de AK4331. Wat dat betekent voor het geluid van de draadloze hoofdtelefoon, lees je verderop.

Warme oren

Dat het design van de M50xBT2 gelijk is aan dat van de M50x uit 2014, blijkt ook wel uit het draagcomfort. Zeker als je hem wat langer draagt, begin je de klemkracht te merken. We zijn daar zelf wel iets minder vatbaar voor, aangezien we dagelijks de originele M50x’s dragen bij het luisteren van muziek.

Waar we niet echt aan kunnen wennen, is de hitteproductie van de over-earhoofdtelefoon. Hoewel we de hoofdtelefoon in de wintermaanden hebben getest, viel het alsnog op dat het behoorlijk kan opwarmen in de oorschelpen. Van de M50x weten we dat het in de zomermaanden buitengewoon zweterig kan worden. Of dat ook voor de M50xBT2 geldt, durven we niet te zeggen. Hoewel dat zeker flinke minpunten zijn, heeft het ons nooit tegengehouden om de koptelefoon te willen dragen.

ATH-M50xBT2 zijkant
© Audio-Technica

Voordat je hem aanschaft, is het verstandig om hem eerst te passen, zodat je de klemkracht zelf kan ervaren. Die kracht ervaar je overigens enkel bij de oren. Bovenop je hoofd, waar veel hoofdtelefoons vrij strak zitten, voelen ze eigenlijk behoorlijk comfortabel; ook na luistersessies van vier tot vijf uur aan één stuk.

Wat-een-geluid

“Hideo-san (oprichter van Audio-Technica) wilde een hoogwaardige audio-ervaring creëren voor iedereen, zodat mensen toegang hebben tot kwaliteitsproducten voor elke toepassing of budget”, schrijft het merk over het ontstaan van de ATH-M50. Sinds het ontstaan van de serie staat het bekend om zijn vlakke, gedetailleerde audioreproductie en dat is ook precies hoe het geluid van de BT2 zich laat omschrijven. Bastonen zijn hierdoor duidelijk minder krachtig, terwijl stemmen en instrumenten uitzonderlijk scherp klinken en zich makkelijk laten onderscheiden. In geen geval voelt het geluid ‘aangezet’.

De vlakke, terughoudende audioreproductie maakt ook dat kleine imperfecties in audio-opnames zich kenbaar maken. Voor meer alledaagse luisteraars is dat niet meteen een plus- of minpunt, maar voor degenen die niets liever willen dan goed geluid, is dit wel een unieke beleving – zeker op dit prijsniveau. Het moet gezegd worden: de hoofdtelefoon is niet ideaal voor liefhebbers van sterke bastonen. Als je graag muziek hoort ‘zoals het bedoeld is’ door de muzikant, dan moet je de ATH-M50xBT2 zeker eens proberen.

Geen ruisonderdrukking

Je moet er wel rekening mee houden dat het de ATH-M50xBT2 ontbreekt aan ANC of Ambient Sound (omgevingsgeluid). Op kantoor verstoren gesprekken tussen nabije collega’s zodoende de audio-beleving, maar ook in het openbaar vervoer hoor je eigenlijk iets te veel omgevingsgeluid om echt van je muziek te genieten. Uiteraard hoor je wel een stuk minder omgevingsgeluid door de passieve ruisonderdrukking. Ideaal is echter wat anders. Daarom hopen we dat Audio-Technica bij volgende generaties van de ATH-M50xBT wél ruisonderdrukking introduceert.

Dat je daarvoor moet inleveren op de batterijduur, is wat ons betreft een prima compromis voor een meer immersieve audio-beleving. Die batterijduur is sowieso al behoorlijk te noemen. Audio-Technica claimt dat de batterijduur 50 uur meegaat op één lading. In de praktijk naderen we eerder rond de 60 tot 62 uur, op 50 procent volume. Dat is fors langer dan bij concurrerende, veelal prijzigere hoofdtelefoons. De vergelijking gaat echter niet helemaal op gezien de ATH het zonder ANC moet stellen, terwijl concurrenten wel allemaal ruisonderdrukking bieden. Heb geen ANC nodig? Dan is de ATH-M50xBT2 alleen al interessant vanwege zijn batterijduur.

Anders dan bij de concurrentie zijn ook de knoppen van de M50xBT2. Dat zijn namelijk fysieke drukknoppen, die helaas niet aangepast kunnen worden. Je bent zodoende gebonden aan de standaardfuncties: volume- en mediabediening, de mogelijkheid om telefoongesprekken te aanvaarden of beëindigen en de knop voor spraakassistenten. Wel frappant is dat de powerknop ditmaal eveneens dienstdoet als pauzeer- en startknop en telefoongesprekken beheert. Als je de knop iets te lang indrukt, wordt de hoofdtelefoon echter uitgeschakeld. We zouden liever een losse powerknop zien, die ook niet tussen de volumeknoppen zit.

ATH-M50xBT2
© Audio-Technica

Ten opzichte van de M50xBT uit 2018 is dit al wel een flinke verbetering. Die kwam met een schakelaar die je moest verschuiven om de hoofdtelefoon aan te zetten, wat niet bepaald intuïtief was als je de hoofdtelefoon al droeg. Op de BT2 kunnen we de powerknop blind bedienen. Over de knoppen kunnen we verder nog zeggen dat ze zich iets gemakkelijker laten bedienen dan touchknoppen. Daarvan is het toch altijd maar de vraag of je ze daadwerkelijk hebt ingedrukt.

Eindoordeel

Met de ATH-M50xBT2 heeft Audio-Technica het recept van de originele M50xBT weer iets weten te verfijnen, zonder daarbij de prijzen te moeten verhogen. Er mag nog wel iets meer tijd worden gestoken in het draagcomfort en ook het ontbreken van ANC is jammer te noemen. Daartegenover staat dat de hoofdtelefoon nog altijd subliem presteert voor liefhebbers van een neutrale, gedetailleerde geluidsweergave.

Met een batterijduur van rond de 60 uur kan je daar ook nog eens uitermate lang van genieten. Wil je dezelfde audio-beleving zonder de hoofdtelefoon te moeten opladen? Koop dan de reguliere ATH-M50x. Die sluit je via de meegeleverde kabels aan op je smartphone en biedt exact dezelfde prestaties, aan een iets lagere prijs.

€176,66
Op voorraad
11 new from €176,66
as of 23 april 2024 16:26 16:26

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business