Achtergrond

Word jij gevolgd via je smartphone?

Je tablet voorziet je de hele dag door van informatie. Maar hetzelfde toestel verzamelt, misschien wel zonder dat je het weet, ook informatie over jou. Zo weet je tablet precies waar je bent en deelt het die informatie met allerlei apps. Moet je je daar zorgen over maken?

Laat ik maar meteen toegeven dat het soms heel handig is als je tablet weet waar je je bevindt. Stel: je verdwaalt in een wildvreemde stad. Dan is het fijn als je op Google Maps kan zien waar je je precies bevindt en of je nu links- of rechtsaf moet slaan. En ook een razend populaire app als Foursquare, waarmee je je locatie deelt met vrienden en bijvoorbeeld informatie krijgt over horecagelegenheden in de buurt, valt of staat met het weten van jouw locatie.

Daarnaast zijn er nog andere apps die deze locatiegegevens nodig hebben om goed te functioneren, maar wat moet een tekenspelletje met jouw locatiegegevens? En waarom vragen apps als SoundHound en CNN jouw locatie op? Locatiegegevens worden soms opgevraagd terwijl dit niet nodig is.

[related_article id=”158578″]

Wat weet Google?

Google slaat geen locatiegegevens op. Daarnaast deelt Google geen locatiegegevens met andere applicaties, tenzij jij daar toestemming voor hebt gegeven. Wanneer je een app installeert uit de Play Store, dan krijg je een lijstje voorgeschoteld met daarop de onderdelen van de tablet waartoe de app toegang heeft. Vertrouw je het zaakje niet? Dan kan je zo’n app nog voor de installatie weigeren.

En apps dan?

Wanneer je een applicatie toegang geeft tot jouw locatiegegevens, dan is het theoretisch mogelijk dat die informatie in de verkeerde handen valt. Ben je een keer niet thuis? Dan kan de bouwer van een applicatie dat achterhalen en bij jou thuis inbreken.

Ook kunnen de locatiegegevens misbruikt worden door een stalker. Natuurlijk zijn dit geen alledaagse scenario’s, maar nu we met zijn allen steeds meer geolocatie-apps gebruiken, is het iets wat in de toekomst beslist vaker zal voorkomen.

Wat weet Apple?

Neem je een iPhone of iPad voor het eerst in gebruik, dan vraagt het toestel jou of het locatievoorzieningen mag gebruiken. Je kan deze locatievoorzieningen aan- en uitzetten in de "Instellingen", bij "Privacy". Zet je de locatievoorzieningen uit op je iPhone, dan staan ze trouwens meteen uit voor al je apps.

Welke apps zijn niet te vertrouwen?

Stel, een applicatie achterhaalt je locatie en gebruikt deze gegevens om schade te berokkenen. Dan is de kans groot dat Apple of Google deze app meteen uit hun app store gooien. Vrijwel alle apps in de officiële winkels zijn om die reden te vertrouwen.

Toch is het een goed idee om kritisch te blijven. Kijk voordat je een app binnenhaalt naar de recensies van andere gebruikers. Staan er klachten bij over misbruik van de locatiegegevens? Mocht een app locatiegegevens gebruiken, probeer dan te achterhalen waarvoor. Vaak staat dit in de omschrijving van een app, of in een nieuwsbericht op een gespecialiseerde website. 

Instellingen op Android

Wil je precies weten welke apps op jouw tablet of smartphone je locatiegegevens verzamelen? Dat kan op verschillende manieren. Wanneer je je Android-tablet voor het eerst opstart, kan je bijvoorbeeld al aangeven of je de locatieservice van Google wil gebruiken. Met deze service kan Google je locatie bijvoorbeeld aanwenden in de zoekresultaten. Als je dan zoekt op "bioscoop", verschijnt de bioscoop die zich het dichtst bij jou in de buurt bevindt bovenaan.

Heb je je tablet al een tijdje in gebruik en weet je niet meer of je hier toestemming voor hebt gegeven of niet? Geen nood, je kan dit nog altijd nagaan. Ga naar "Instellingen", "Instellingen voor locatie en beveiliging" en kijk of "Draadloze netwerken gebruiken" aangevinkt staat. Zo ja, dan deel je je locatie al anoniem met de locatieservice van Google. Uitzetten kan altijd, natuurlijk.

Vraag je je af welke apps jouw locatiegegevens gebruiken? Dat kan je opzoeken in de Play Store. Zoek de app op en kijk onder het kopje "Machtigingen" wat de app allemaal "mag". Zet je ze aan, dan kan je in het menu voor locatievoorzieningen voor elke app apart kiezen of hij toestemming krijgt of niet.

Instellingen op iOS

Op je iPhone of iPad kan je zoals gezegd in het Privacy-menu de locatievoorzieningen voor al je apps uitzetten. Zo ben je zeker dat niemand weet waar je uithangt, maar je zal het wel iets lastiger hebben om de weg te vinden met Google Maps.

Zet je de locatievoorzieningen aan, dan kan je in het menu eronder voor elke app apart aangeven of die al dan niet toestemming krijgt om je gps-gegevens te zien. Zo kan je de kaarten- en kompas-apps wel toestemming geven, maar je camera en Evernote achterwege laten.

En Windows 8?

Steeds meer tablets komen met Windows 8 aan boord, dus heeft ook dat systeem een instelling voor de locatievoorzieningen. Je vindt die naar goede Windows-gewoonte in het Configuratiescherm. Als administrator kan je gebruikers toelaten om zelf de juiste instellingen voor elke app te kiezen. Vertrouw je de gebruikers niet, dan kan je het locatieplatform uitschakelen. Individuele gebruikers kunnen vervolgens de locatievoorzieningen voor apps aan- of uitzetten in de "Pc-instellingen", onder "Privacy".

achtergrondbeveiligingbig brotherclickxgpslocatiegegevensmobielprivacysmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600