Aan de slag met Microsofts Chromecast-alternatief
De Wireless Display Adapter van Microsoft doet precies wat zijn naam doet vermoeden. Het kleine apparaatje biedt een eenvoudige manier om beeld en geluid van je laptop of tablet door te sluizen naar het grotere scherm van een tv of projector.
Miracast
De adapter biedt daarmee een gelijkaardige functionaliteit als Googles Chromecast, maar kost wel bijna dubbel zo veel (59,99 euro). In tegenstelling tot de Chromecast, die een eigen protocol gebruikt, maakt Microsofts adapter gebruik van de industriestandaard Miracast. Die technologie gebruikt Wi-Fi Direct om twee toestellen met elkaar te laten communiceren, en zit standaard ingebakken in Windows 8.1 en Android 4.4 of hoger. Apple heeft zijn eigen AirPlay-alternatief, waardoor je de Wireless Display Adapter niet in combinatie met een Mac of iOS-toestel kan gebruiken. Met de Chromecast heb je dat probleem niet.
[related_article id=”161452″]Net als de Chromecast prik je het lange rechthoekige staafje rechtstreeks in de HDMI-poort van een televisietoestel of projector. Aan het andere uiteinde hangt een kort USB-snoer dat je (indien aanwezig) op de USB-poort van je tv aansluit voor stroom. Heeft je tv geen USB-poort, dan moet je een verlengsnoer en adapter kopen. Microsoft levert dit niet bij in de doos, maar voorziet wel een kleine HDMI-verlengkabel, voor het geval je de stick door plaatsgebrek niet rechtstreeks in een vrije poort kan prikken.
Compatibiliteit
Het gebruik van de Wireless Display Adapter is vrijwel pijnloos, op voorwaarde dat je over een Miracast-compatibel apparaat beschikt. Dat bleek in mijn geval nog niet zo’n evidentie. De Nexus 6 biedt vreemd genoeg geen ondersteuning voor de standaard, mijn iPad mini gebruikt AirPlay, en ook mijn drie jaar oude laptop is niet compatibel. Ik was genoodzaakt om naar de Surface 2 te grijpen, terwijl de drie eerder genoemde toestellen wel gewoon met de Chromecast kunnen communiceren.
Voor je Microsofts adapter in huis haalt, controleer je dus beter of jouw toestellen Miracast ondersteunen. Alleen wordt dat niet altijd duidelijk op de verpakking weergegeven, en zal je in veel gevallen in de specificatielijst moeten duiken. Om het nog wat ingewikkelder te maken, gebruiken heel wat fabrikanten een andere benaming. Zo heeft Samsung het bijvoorbeeld over AllShare Cast, en spreekt LG over Smart Share.
Heb je een compatibel apparaat gevonden, dan is het moeilijkste werk al achter de rug. Om je scherm te projecteren, volstaat het om op de tv naar de juiste HDMI-input te navigeren en vervolgens in Windows 8.1 in de Charms-balk onder ‘Apparaten’ voor ‘Projecteren’ te kiezen. Je kan je scherm spiegelen, uitbreiden of alleen op de tv weergeven. Bij Android hangt het af van fabrikant tot fabrikant waar de functie precies verstopt zit in de instellingen.
Spiegel
De Wireless Display Adapter doet niets meer dan in het groot tonen wat er op je smartphone-, tablet- of laptopscherm wordt weergegeven. De adapter kan overweg met schermresoluties tot 1920×1080 pixels en 5.1 surround geluid. Er zit echter wel een klein beetje vertraging op de projectie, waardoor dit zeker geen ideale oplossing is om je pc-games op het grote scherm te spelen.
Aangezien het beeld wordt gespiegeld, ben je niet afhankelijk van specifieke apps, zoals bij de Chromecast. Wordt de content op je kleine scherm weergegeven, dan verschijnt die ook in het groot. Maar in tegenstelling tot de Chromecast, die de content als het ware ‘overdraagt’ aan het televisiescherm, kan je ondertussen op het kleine scherm geen andere taken uitvoeren. Alleen wanneer je de Wireless Display Adapter in combinatie met Windows 8.1 gebruikt en kiest om het scherm uit te breiden, kan je de tv als tweede monitor voor je computer inzetten.
Conclusie
De Wireless Display Adapter van Microsoft biedt gelijkaardige functionaliteit als de Chromecast van Google, maar verschilt toch grondig in het vooropgestelde gebruiksscenario.
Als je een toestel zoekt om thuis media te streamen naar het grote scherm, dan ben je beter af met de goedkope Chromecast of – in geval dat je helemaal ingewerkt zit in het Apple-ecosysteem – de Apple TV, die weliswaar iets duurder is.
Maar als je een Windows 8.1-gebruiker bent, en je wilt een snelle manier om het scherm van je laptop of tablet met anderen te delen, bijvoorbeeld in een vergadering of bij een presentatie, dan blinkt de Wireless Display Adapter uit in zijn eenvoud. Zeker op locatie is deze adapter erg handig, omdat hij werkt zonder dat er verbinding met een wifi-netwerk moet worden gemaakt.