NVMe: de toekomst van supersnelle opslag uitgelegd
Op CES kondigt Hyper X een nieuwe supersnelle predator-ssd aan. Lees- en schrijfsnelheden zijn respectievelijk 3,5 GBps en 1,3 GBps. Een klassieke SSD leest en schrijft echter nooit voorbij het theoretische maximum van 6 Gbps lezen of schijven, en trappelt in de praktijk rond een nog steeds verdienstelijke transfersnelheid van 400 MBps.
De nieuwe schijf van HyperX is echter niet zomaar een SSD. Het merk treed in de voetsporen van onder andere Intel en Samsung met een PCIe NVMe SSD. Die lettercombinatie maakt het stuk hardware een pak sneller dan zijn klassieke tegenhangers.
Snel
De SSD’s die je waarschijnlijk kent zien er langs buiten uit als dunne, platte harde schijven. Ze volgen het 2,5 inch-formaat, zodat ze op de plaats van oude harde schijven passen. Ze gebruiken bovendien dezelfde aansluiting naar het moederbord en de rest van de computer: een SATA-aansluiting. Die limiteert de maximum snelheid van de SSD. Logisch, aangezien ze destijds ontwikkeld werd voor harde schijven, die zelfs vandaag dat maximum bijlange niet halen.
Sneller
Een moederbord heeft echter meer te bieden dan sATA-aansluitingen. Je grafische kaart is bijvoorbeeld aangesloten via PCIe-sleuf. Die Peripheral Component Interconnect Express heeft verschillende zogenaamde lanes, tot 16 (per aansluiting) voor dure moderne chipsets. Zonder in al te veel technisch detail te gaan volstaat het om het volgende te zeggen: is SATA een provinciebaan voor je data, dan levert PCIe een pas aangelegde brede autostrade af.
Om voorbij de limitatie van sATA te raken besloten fabrikanten dus om PCIe-SSD’s op de markt te brengen. Door de SSD zo aan het moederbord te koppelen schoten sequentiële lees-en schijfsnelheden de gigabyte-per-seconde-grens voorbij. De aansluiting bracht echter nadelen met zich mee: ze was niet gestandaardiseerd en kon niet eenvoudig optimaal benut worden.
Snelst
NVMe (Non Volatile Memory Express) is de standaard waar PCIe-SSD’s zich aan kunnen houden. De communicatiestandaard is speciaal ontwikkeld voor communicatie met SSD’s via de PCIe-aansluiting. Met de standaard maakt de datacommunicatie optimaal gebruik van de mogelijkheden van PCIe. Zonder NVMe praat de SSD wel met je pc via de PCIe-aansluiting, maar dan met niet optimale protocollen.
De nieuwe Predator SSD van Kingston HyperX is dus uitgerust met al het bovenstaande. Bij HyperX zelf beweren ze dat de integratie van NVMe een prestatiewinst van 1,5 met zich meebrengt ten overstaan van de vorige PCIe-predator SSD.
Bochtenwerk
Als we de nodige bochten afsnijden en mogelijks even door het gras crossen, zit het dus als volgt: Een NVMe PCIe SSD is een snelle ssd die op een snelle poort is aangesloten en de juiste taal kent om optimaal via die poort te praten. Het is met andere woorden het opslagmedium van de toekomst.
Compatibiliteitsproblemen
Kijk voor je je harde schijven en oude SSD’s op een vreugdevuur gooit en naar de winkel spurt voor de nieuwste NVMe-compatibele SSD’s toch even naar de binnenkant van je pc. Hoewel NVMe op de meeste moederborden werkt, heb je een compatibel exemplaar nodig om de NVMe-SSD als opstartschijf voor je besturingssysteem te gebruiken. De Bios van je moederbord moet overweg kunnen met het NVMe-protocol. Is dat niet het geval, dan kan je de supersnelle schijf natuurlijk als tweede opslagmedium in je computer gebruiken maar dat is als je het ons vraagt een flinke verspilling.