Achtergrond

Remix OS getest: gratis Androidversie voor je computer

We gingen aan de slag met Remix OS. Het besturingssysteem, dat draait vanop een usb-stick, tovert je laptop om in een heus Androidtoestel.

Androidtablets doen ons vermoeden dat het Android-besturingssysteem niet geschikt is voor grote schermen. Remix OS maakt korte metten met die gedachtengang: Google mag zich schamen want Android hoort wel thuis op laptops en hybrides.

We gingen aan de slag met een versie van Android die speciaal ontwikkeld is om te draaien op je laptop of computer. Windows (en OS X)-computers maken gebruik van zogenaamde x86-architectuur, waar Android niet zomaar compatibel mee is. De mensen van Jide Technology zagen dat niet als een beperking maar als een uitdaging, en ontwikkelden Remix OS

Computerschil

Remix OS is op en top Android, op dezelfde manier als de Samsungschil op je Galaxy Tab of de Huaweischil op je Mate S dat ook zijn. Net als die Androidversies onderging ook Remix OS enkele aanpassingen. De voor de hand liggendste: ondersteuning voor de hardware van je computer. Daar blijft het echter niet bij: zodra we het besturingssysteem binnenstapte, kwamen we terecht in een Android die zich helemaal thuis voelt op een groot scherm, en in gebruiksgemak meer op Windows lijkt dan op de stock-versie van Android.  Muis en toetsenbord werken perfect zodat een aanraakscherm niet vereist is, en je kan Remix testen vanop een usb-stick zonder je Windows-installatie in gevaar te brengen.

Hoe je het OS zelf installeert leggen we uitgebreid uit in dit artikel. Hieronder kijken we naar het besturingssysteem zelf; wat het kan, en hoe je het gebruikt.

Mandarijn

Gewapend met de correct ingestelde usb-stick en de juiste Bios-instellingen start je computer automatisch op naar Remix OS. Je hebt vervolgens de keuze tussen een gastmodus, waarbij je Remix OS kan testen maar er niets wordt opgeslagen, of een Resident-modus voor echt gebruik. Wij gingen aan de slag met de gastmodus. Het opstarten kan even duren. In tussentijd kijk je naar het Remix-Logo. Zodra het OS klaar is dien je een taal te selecteren, maar behoudens voor een select groepje taalstudenten en mensen met roots in het verre oosten is er maar één echte optie: Engels.

Vervolgens krijg je een scherm te zien waarop je met het internet kan verbinden. Een wps-optie vonden we niet, dus je moet je wifiwachtwoord zelf intypen. Luttele seconden laten keken we verwonderd naar de mooie desktopomgeving. Herkenbaar is hier een understatement. Alle klassieke functies die je kent uit Windows zijn aanwezig: een bureaublad met snelkoppelingen, een systeemvak rechtsonder inclusief Windows 10-achtig meldingencentrum, snelkoppelingen naar applicaties op de taakbalk en zelfs een soort startmenu.

Qwerty

Tijdens onze test werkte het OS nagenoeg perfect. Remix koos automatisch voor de juiste resolutie, geluid kwam meteen door en muis en toetsenbord werden herkend. Enige nadeel, vooral van toepassing op de Belgen: voorlopig ondersteunt Remix enkel de internationale Qwerty-toetsenbordindeling. Kan je daar niet mee overweg, dan kan een spiekbriefje met de toetsenmapping van een Qwerty-toetsenbord handig zijn. Ook ons numeriek toetsenbord deed het niet, maar meer dan een klein ongemak was dat niet.

Update: Een lezer laat ons weten dat je tijdens het kiezen van de taal in de vorige stap onderaan ook al een optie hebt om een taal voor je toetsenbord te selecteren. Daar kan je wel een Belgisch toetsenbord selecteren. Ook het numerieke deel van het toetsenbord zou in dat geval werken.

Links onderaan, waar je de startknop zou verwachten, zit de toets die het venster met alle geïnstalleerde applicaties opent. Standaard beschik je over enkele eenvoudige apps waarmee je kan surfen en video’s kan afspelen. De camera-app werkte bij onze test niet, maar alle andere applicaties deden het zonder problemen. Zeker de bestandsbeheer-applicatie verdient lof. Andere fabrikanten kunnen iets leren van Jide op het gebied van strak design en overzichtelijkheid. Remix OS kon verder overweg met de usb-poorten. Hoewel een usb-stick herkend wordt als sd-kaart, verschijnt externe opslag gebruiksklaar in de bestandsbeheerder.

Let verder ook op wat je niet ziet: de ontwikkelaars van Remix OS hadden dit besturingssysteem kunnen volsmijten met apps van derden en we hadden zelfs begripvol geweest. Het OS is immers gratis. Toch zien we geen enkele applicatie van één of andere sponsor. Waarom we dergelijke bloatware dan wel terugvinden op smartphones van 600 euro en meer, daar hebben we het raden naar.

Taakbalk met apps

Onderaan gedraagt de taakbalk zich zoals je zou verwachten. Geopende apps verschijnen er op, met een indicatie onderaan die aangeeft of ze actief zijn. In het statusvenster zie je recente meldingen, en heb je toegang tot een knop om schermafbeeldingen te nemen. Plezierig genoeg lukte dat ook met de printscreen-knop op ons toetsenbord.

Onze oude laptop had geen aanraakscherm, maar dat gaf geen probleem. De ondersteuning van muis- en toetsenbordnavigatie is uitstekend. Jide bedacht zelfs een een knoppencombinatie om veegbewegingen met twee vingers te simuleren.

Appwinkels en sideloaden

Remix OS is niet gecertificeerd door Google, en dus vind je er geen Play Store terug. De Amazon-appwinkel biedt soelaas. Surf op je Remix OS-toestel naar Amazon.com/underground, en download de Store. Van daaruit heb je toegang tot heel veel apps die ook op de Play Store staan.

Sideloaden is een alternatief. Sideloaden is een app installeren zoals op Windows. Niet via een winkel dus, maar met een apk-bestandje. Apk-bestanden zijn het Android-equivalent van exe-bestanden. Heb je een Androidtoestel, dan kan je apk-bestanden maken van geïnstalleerde apps. Dat doe je met een applicatie zoals Apk Extractor, gratis te downloaden in de Play Store.

Vervolgens kan je die apk’s op Remix OS installeren. Wij kozen er voor om ze vanop ons Androidtoestel snel op Dropbox te zetten, en ze vervolgens op de Remix-laptop te downloaden via de browser. Niet iedere app zal werken, maar met de meeste applicaties boekten we wel succes.

Goochelen met vensters

De apps draaien in hun eigen venster, dat je naar believen kan aanpassen. Dat lijkt misschien normaal, maar besef even dat het hier wel degelijk om gewone Android-apps gaat. Die zijn niet gemaakt om in dergelijke vensters te werken, en toch slaagt Jide er in om de functie perfect te laten werken op Remix OS. Ter vergelijking: Microsoft kon hetzelfde niet bewerkstelligen met zijn applicaties in Windows 8 en 8.1.

Helemaal perfect is het besturingssysteem nu ook weer niet. Remix OS is in Alpha-fase, en dat merk je. Af en toe loopt het besturingssysteem vast. Soms crasht een app maar loopt er verder niets mis, soms crasht het hele OS en moet je opnieuw opstarten. Dat nemen we er echter graag bij. Remix OS is mooi, handig, krachtig en gratis. Als dit de Alpha-versie is, kunnen we niet wachten op de bèta. Heb je ergens een oude laptop staan die snakt naar een tweede leven? Dan is Remix OS een heel goede kandidaat.

Lees hier hoe je Android installeert op je eigen computer.

Androidmobielremix ostip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken