HP en Acer nemen risico’s met reanimatie dode Windows Phone
De fans zullen het weer niet graag horen, maar Windows 10 Mobile is klinisch dood. Het wereldwijde marktaandeel van de telefoons met Microsofts besturingssysteem klimt niet meer boven de drie procent uit zodat het moeilijk wordt om de dingen nog als relevant te beschouwen. Klinisch dood is niet finaal dood en wie na een ongeval snel genoeg gereanimeerd wordt, leidt mogelijks nog een lang en succesvol leven.
Kunstmatige beademing
Zo is het ook met Windows 10 Mobile (Windows Phone). Met de mobiele Windows 10-versie, universal apps en het One Windows-verhaal heeft Microsoft de nodige medische machinerie in handen om het besturingssysteem nog even artificieel in leven te houden. De dokters van dienst, wanhopig pompend op de beats van Stayin’ Alive in een poging de patiënt terug te roepen van het witte licht aan het einde van de tunnel waar Blackberry zo vriendelijk lacht, zijn vandaag HP en Acer. Allebei doen ze iets wat niet meteen in hun natuur ligt: een premium Windowstelefoon naar de markt brengen.
Primo: premium Acer
Acer doet dat met de Liquid Jade Primo. Het merk is in onze markt aanwezig als fabrikant van budgettoestellen, met vlaggenschepen van om en bij de 250 euro. De Primo kost 599 euro en krijgt volledige vlaggenschipspecificaties. Het toestel is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 808, 3 GB aan RAM, 32 GB intern geheugen, een 8 megapixel selfiecamera en een 21 megapixel hoofdcamera. Stuk voor stuk zijn dit specificaties die je niet verwacht van een Acertoestel. Samen met de prijs moet de fabrikant dus een product verkopen dat niet helemaal past binnen het bestaande merkverhaal.
Geen smartphone maar een Elite
HP van zijn kant pakt uit met de Elite X3. De fabrikant duwt de smartphone wijselijk in de Elite-line-up, en doet z’n best om te verbloemen dat het überhaupt om een smartphone gaat. De Elite x3 krijgt topspecificaties dankzij de splinternieuwe Snapdragon 820, 4 GB aan RAM en 64 GB aan intern geheugen. De telefoon is premium afgewerkt en ziet er over de hele lijn goed uit.
[related_article id=”177319″]Hoewel beide fabrikanten hun handen in het vuur steken voor het besturingssysteem van Microsoft, lijken ze dat ondanks datzelfde Microsoft te doen. Acers Primo werd aangekondigd op CES en is eigenlijk al een hele tijd klaar. “We wachten totdat Microsofts besturingssysteem helemaal afgewerkt is”, klinkt het daar echter. Vrij vertaald: Microsoft heeft een onafgewerkt product afgeleverd, en we laten onze smartphone liever achter gesloten deuren wachten dan de hardware op het publiek los te laten met het OS in zijn huidige staat.
‘Beter dan de Lumia’
Bij de HP-stand op MWC kan je geen medewerker aanspreken over de X3 zonder onmiddellijk te horen te krijgen dat het toestel krachtiger is dan de Lumia 950 XL. Beide fabrikanten lijken tijdens de voorstelling van hun nieuwe toestellen de rommel die Microsoft eerder dit jaar achterliet te willen opkuisen.
De twee smartphones komen met een eigen dock en bijhorende Continuum-functionaliteit. De Acer, die wat specificaties betreft toch nog een stuk onder de Elite X3 scoort, werkte vlot in desktopmodus. Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat Acers product nu al veel vlotter bolt dan Microsofts eigen Lumia. Ik kon zowat alle Office-applicaties openen, ingewikkelde sjablonen laden, naar de browser gaan en terug wisselen naar Excel of Word zonder vervelende vertragingen of bugs. Mijn eerste indruk van dit toestel is dus zonder twijfel positief, al vraag ik me af hoe het geheel zal presteren wanneer ik het echt actief gebruik om werk te verzetten.
Heft in eigen handen
HP gooit het over een andere boeg en levert HP Workspace met z’n Elite X3 mee. Die moet het trieste app-aanbod van de Microsoftwinkel zelf compenseren met een heleboel productiviteitsgerelateerde applicaties. De Workspace kan op vraag van bedrijven uitgebreid worden met specifieke appliacties, en het gros van de apps draait op HP-servers. Windows 10 Mobile dient op die manier vooral als venster naar een krachtigere computer. HP zelf wil de toestellen vooral aan de man brengen in bedrijfsomgevingen waar het toestel als thin cliënt kan dienen.
HP begrijpt dus dat Continuum zelf, zelfs met betere smartphonehardware, weinig waard is in een professionele setting. Onder andere het gebrek aan een optie om fatsoenlijk te multitasken doet daarvoor zijn duit in het zakje. Dat Ubuntu dezer dagen een Continuum-concurrent aanbiedt die wel met vensters werkt, terwijl de software die letterlijk vertaalt als ‘vensters’ er niet mee overweg kan, speelt zeker mee. Continuum heeft echter potentieel, en met de slimme ondersteuning van HP heeft de Elite X3 heel wat unieke troeven in handen.
[related_article id=”174451″]HP mikt bovendien op een niche: een erg mobiele zakelijke gebruiker. Het benadert die niche met een erg duidelijk eigen verhaal, ondersteunende soft- en hardware van eigen hand, een zekere afstandelijkheid van Microsoft en de Elite-naam als punt van vertrouwen. De Elite X3 is geen Windowstelefoon, maar een creatie van HP die toevallig op Windows draait.
Laatste kans
Hoe het ook zij, als de Primo en de Elite X3 niet fatsoenlijk verkopen, dan is het tijd om de stekker uit het stopcontact te trekken en Windows 10 Mobile te laten gaan. Ik vind dat de nieuwe toestellen potentieel hebben. Zeker HP doet erg veel moeite om het Continuum-verhaal relevant te maken voor professionals, terwijl Acer gewoon een leuk toestel uitbrengt dat maar niet uit de startblokken kan schieten door schuld van Microsoft.
Microsoft zelf mag blij zijn met de interesse van de fabrikanten. Het maakte beloftes die het niet kon nakomen en kelderde zo de geloofwaardigheid van een besturingssysteem dat dezer dagen meer mensen afstoot dan het bij wint. De strijd is nog niet verloren, ik geef Windows Phone nog een kans. Als het marktaandeel toch blijft dalen, dan zal het in ieder geval niet aan de partners van Microsoft gelegen hebben.