Automatiseer de vervelende klusjes in huis

Alles in je huis wordt slimmer en daar mag de keuken of de wasplaats niet voor onderdoen. Een overzicht van alles wat je binnenkort uit handen kan geven.

Technologie ontwikkelt zich aan een razend tempo en dat betekent dat alles rondom ons slimmer en beter wordt. Een wereld zonder smartphones kunnen we ons al niet meer inbeelden, maar de oven is bij velen nog steeds gewoon een oven met een timer en een temperatuurregelaar. Eenvoud siert, maar soms kan technologie jou en mij helpen.

Waarom kan de oven niet slim genoeg zijn om de exacte gaartijd te bepalen? En waarom kan de afzuiging niet automatisch de rook analyseren en zelf de ideale zuigkracht regelen? Alles wordt slimmer, maar keukenapparaten vervang je niet echt regelmatig. Daarom: een overzicht van de slimste toestellen, zodat je weet wat je moet aankopen, voordat je er opnieuw 15 tot 20 jaar mee vastzit.

Ecosystemen

Net als bij de cursus rond huisautomatisatie (zie pagina 74) heeft opnieuw elke fabrikant zelf een idee hoe de slimme keuken of wasplaats eruitziet. Dat betekent dat ze allemaal een specifieke app hebben die perfect met andere apparaten van hetzelfde merk kan werken. Elk jaar komen er weer nieuwe toestellen, wat het platform slimmer en slimmer maakt. Enig nadeel: je moet binnen hetzelfde ecosysteem blijven. Samsung-toestellen werken niet via de app van LG, maar andersom ook niet. Iedereen denkt dat hij het allerbeste heeft, waardoor de rest maar moet aanpassen. Resultaat: ieder voor zich, zonder universele standaard.

Dat is goed nieuws voor fabrikanten, omdat ze op die manier de klant kunnen binden om alle toestellen bij hen te kopen. Slecht nieuws voor de consument, want een bepaalde wasmachine van merk A is mogelijk beter dan dat van merk B, maar dat betekent dat je buiten het ecosysteem valt. Er is dringend nood aan een universele standaard die alles met elkaar verbindt, maar tot nu toe is dat nog niet aan de orde. Google schreeuwt dat ze een standaard hebben, Apple legt alle eieren in zijn mandje onder de noemer Homekit en diensten zoals IFTTT worden schaamteloos over het hoofd gezien door de fabrikanten.

Haast iedere fabrikant gelooft dat zijn systeem heilig is, wat voor versnippering zorgt.

Hoeveel?

Een toestel in de keuken of wasplaats kopen, doe je niet elk jaar, waardoor een goede keuze belangrijk is. Ben je bezig met een nieuwbouwwoning of renovatie en moet je alle toestellen nog kopen? Probeer dan zoveel mogelijk bij hetzelfde merk te blijven voor het ideale samenspel qua app en slimme functies. Bovendien is het design dan ook gelijk, wat alles mooier maakt. We sommen de belangrijkste merken op die je kan overwegen.

Inbouwtoestellen van hetzelfde merk betekent meestal hetzelfde design voor een strak resultaat.

Wie gewoon een toestel moet vervangen omdat een ander stuk is, wacht een moeilijke keuze. Vroeg of laat ga je ook andere toestellen moeten vervangen, waardoor de eerste aankoop van levensbelang is op vlak van compatibiliteit met de rest. In het allerslechtste geval bestaat er zelfs een kans dat je slimme oven van nu niet kan samenwerken met de slimme microgolf of kookplaat binnen vier jaar. Het enige wat je kan doen, is je vingers kruisen en hopen dat de fabrikant toekomstgericht al zijn toestellen ontwikkelt.

Recepten

Een van de meest actieve merken op vlak van slimme huisapparatuur is Bosch. Ze werken samen met Siemens volgens de Home Connect-standaard, eentje waarvan ze hopen (net als alle andere merken) dat het de ultieme standaard wordt. Wat kan Bosch je vandaag en in de nabije toekomst bieden? Het knapste van de hele set vinden we met voorsprong de oven. Hier kan je via de app eerst het recept opzoeken, bijvoorbeeld vleesbrood, en de oven start automatisch het programma voor het allerbeste resultaat.

Het lijkt alsof Home Connect universeel is, maar in feite ondersteunt het (voorlopig) alleen de merken binnen de BSH-groep.

Waar je vroeger doorheen het menu van een veel te klein schermpje moest zoeken, en bijgevolg al snel de pijp aan Maarten gaf, is dat nu veel gebruiksvriendelijker geworden. Je kan ook de oven in- en uitschakelen op afstand via de app. Leg ’s morgens een diepvriespizza in de oven, kan die rustig ontdooien, en schakel de oven een half uur voordat je thuis bent in. De oven heeft van allemaal het meeste baat bij een degelijke app, omdat ze tot nu toe allesbehalve gebruiksvriendelijk bedienbaar zijn.

Koffie malen

Daarnaast voegt Bosch nog enkele andere apparaten toe aan het Home Connect-systeem: wasmachine, vaatwasser, droogkast, koffiezet en ijskast. De wasmachine en de droogkast zijn opnieuw voorbeelden van verduidelijking. Je krijgt op de app extra info over wat voor programma je gaat instellen, welke kleren en kleuren mogen worden gemixt, en hoelang het allemaal gaat duren. Starten kan direct, of later wanneer je zelf wilt, dankzij de app. Hier dient de app opnieuw om de basisinterface mooier te maken, zowel op smartphone als op tablet.

Bosch schakelt ook de koffiezetmachine in als slim apparaat waar je via de app verschillende soorten koffie kan ‘bestellen’. Handig wanneer je gasten over de vloer hebt zodat ze hun eigen koffie kunnen kiezen. Je kan bijvoorbeeld ook al je koffie laten lopen wanneer je nog maar net wakker bent. Misschien helpt de geur van versgemalen koffie je wel om sneller uit je bed te kruipen.

Melk is op

Bij de slimme ijskast stel ik me toch wel een aantal vragen. Toegegeven, het is een slimme ijskast met geavanceerde functies, maar waarom moet daar een camera in zitten om je eten te controleren? Ik snap wel dat je snel wilt zien of bijvoorbeeld de melk op is, maar de koelkast weet niet hoeveel flessen je nog in de kast hebt zitten. Je krijgt op de app ook de melding wanneer de deur van de ijskast is blijven open staan, maar aangezien je die niet op afstand kan sluiten, lijkt me dat ook nutteloos.

Dankzij de camera in de ijskast weet je grotendeels wat erin zit en wat je van de winkel moet meenemen.

Tot slot ondersteunt Bosch ook nog een vaatwasser binnen zijn slimme hub. Hier stel ik me de meeste vraagtekens bij. Handig om op afstand op te zetten, maar daarvoor moet je eerst glansmiddel en een reinigingsblokje erin stoppen. Het enige wat nuttig is, is om te zien hoelang de vaatwasser nog moet reinigen.

LG ThinQ

Samsung en LG, de twee Koreaanse giganten, strijden heel hard tegen elkaar om de slimme keuken zo snel mogelijk een realiteit te maken. Toevallig mikken ze ook op exact dezelfde toestellen, wat mij doet vermoeden dat ze allemaal een beetje naar elkaar kijken. Ik start het overzicht met LG. Zij maken het de consument gemakkelijk met ThinQ, een algemene noemer om aan te duiden dat je met een slim apparaat te maken hebt. Helaas is het aanbod daarin eerder beperkt en bovendien vinden we er behoorlijk weinig van bij ons in de winkel. Een duidelijk teken dat de markt van slimme toestellen nog maar in de kinderschoenen staat.

LG voegt een robotstofzuiger toe aan het slimme gamma apparaten voor in huis.

Wat LG in zijn thuisland Korea aanbiedt, is een slimme wasmachine, droogkast, kookplaat, airconditioning, koelkast, televisie, geluidssysteem en robotstofzuiger. Deze lijst is indrukwekkender dan bij Bosch, maar dat komt omdat LG ook multimedia-apparaten in het gamma heeft. Het kan televisies en muziekinstallaties inschakelen in een slimme thuis, wat alles nog meer verbonden maakt. De meeste toestellen hebben een eigen app, maar LG heeft een overkoepelende functie gevonden die alles extra gebruiksvriendelijk maakt: HomeChat.

Chatten

Het woord HomeChat vat het eigenlijk samen: chatten met je toestellen. Hier kan je bijvoorbeeld melden dat je een half uur later thuis zal zijn. Je wasmachine zal zijn tijd daarop afstemmen, terwijl de robotstofzuiger meer tijd krijgt om rond te rijden als het huis nog niet proper genoeg is. Je kan een foto naar HomeChat doorsturen, waarna het direct op je televisie verschijnt om te bekijken. Ben je tevreden van het resultaat? Dan kan je de slimme fotoprinter laten weten dat de foto mag worden afgedrukt. Dat allemaal kan door middel van tekstberichten, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Dankzij chatberichten kan je gebruiksvriendelijk het hele huis monitoren.

Enig nadeel: daarvoor moet je natuurlijk een heleboel talen in de wereld ondersteunen. Voorlopig verstaat de app nog geen Nederlands, daarom dat de slimme toestellen van LG eerder beperkt aanwezig zijn bij ons. Deze vorm van communicatie is echter wel een pak gebruiksvriendelijker dan een heleboel apps te doorlopen, maar veel hangt af van de flexibiliteit van de commando’s. Eentje om in het oog te houden.

Samsung

Die andere Koreaanse elektronicagigant, Samsung, pakt het een stuk transparanter en duidelijker aan. Op hun website kan je duidelijk zien wat er op dit ogenblik al mogelijk is en waar ze naartoe willen. Samsung pakt het iets anders aan dan Bosch en focust meer op zijn multimediatoestellen. Is het spannend op de televisie maar moet je naar de keuken? De slimme koelkast spiegelt op zijn scherm het beeld van je tv, zodat je kan blijven volgen. Krijg je een telefoontje binnen maar wil je handenvrij blijven werken? Tik op de koelkast om het gesprek aan te nemen en verder te zetten.

De slimme robotstofzuiger van Samsung laat je toe om op afstand taken in of uit te schakelen. De Smart Home app heeft een Vertrekmodus en een Thuiskommodus. Wanneer je het huis verlaat, weet de stofzuiger dat hij bijvoorbeeld kan kuisen. Alle compatibele slimme Samsung-apparatuur wordt in sluimerstand gezet, mocht je bijvoorbeeld je televisie vergeten uit te zetten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je gaat slapen.

De slimme wasmachine van Samsung heeft een app, maar het grote kleurenscherm helpt je al prima op weg.

Slimme overname

De slimme apparaten van Samsung zijn slim wanneer je de hele set koopt. Die set wordt continu uitgebreid, maar Samsung heeft nog een extra troef achter de hand die het elk moment zou kunnen uitspelen: SmartThings. Deze automatisatiedienst werd vorig door Samsung ingelijfd en bevat net als andere sets een totaalpakket met deur- en raamsensoren, bewegingsmelders, een centrale hub voor alle data en slimme stopcontacten. Wanneer Samsung beide gaat integreren tot één slim geheel, zou het concept van Smart Home een stuk eenvoudiger zijn om te realiseren.

De overname van SmartThings door Samsung zou wel eens een gouden zet kunnen zijn naar een uniform, slim huis.

Tot nu toe is SmartThings nog een apart onderdeel van Samsung, maar als de Koreaanse gigant slim is, hangt het zo snel mogelijk zijn wagonnetje aan dit protocol. Dat is namelijk compatibel met IFTTT en staat veel meer open dan alle andere fabrikanten in dit dossier. Dan worden de mogelijkheden haast eindeloos, maar daarvoor moet Samsung nog wel SmartThings integreren in zijn huidige line-up van toestellen.

Miele

Keukentoestellenexpert Miele heeft met Miele@Mobile en SuperVision twee belangrijke elementen klaar om zijn toestellen slim te maken. De Miele@Mobile app laat je toe om een heleboel toestellen te bundelen onder een platform: oven, kookplaat, afzuigkap, wasmachine, droogkast, vaatwasser, koffiemachine, wijnklimaatkast en ijskast. De app ziet er strak uit met weinig visuele snufjes, maar het laat wel accuraat zien wat er allemaal gebeurt. De oven kan je dan bijvoorbeeld handig programmeren op de tablet, zodat je beter het juiste recept kan kiezen. De mooie visuele recepten van Bosch zien er een pak indrukwekkender uit, maar Miele heeft voor het totale overzicht wel de betere app.

De app van Miele geeft van alle fabrikanten het beste overzicht, maar echt sexy ziet het er niet uit.

Het aantal toestellen dat compatibel is met de app en SuperVision, is eerder beperkt. Enkel de duurdere toestellen komen in aanmerking en dan nog is het niet altijd duidelijk welke voldoen aan de netwerkvereisten. Bovendien vragen de toestellen (nu nog althans) een aparte gateway waarmee ze spreken.

Dat klinkt vervelend als extra aankoop, maar zo is de meerkost per toestel om het slim te maken beperkt, omdat alles centraal wordt beheerd. Mijn gevoel zegt dat Miele uitstekend bezig is om op korte termijn een slimme line-up te maken, maar ze moeten duidelijker afficheren op hun toestellen wat de meerwaarde is van de app per categorie en wat de toekomst gaat brengen.

AEG

AEG is voorlopig nog aan’t aftasten hoe het de markt wil betreden met zijn totale line-up, maar in tussentijd heeft het wel de slimste oven van de hoop gelanceerd. De AEG ProCombi Plus Smart Oven heeft een camera aan boord waarmee je gemakkelijk vanop afstand kan zien of het eten al in orde is. Zo kan je bijvoorbeeld nog lekker buiten genieten of in de zetel blijven zitten en vanaf je smartphone de live feed bekijken. Bovendien heeft de app ook een visueel aantrekkelijk receptenboek, waardoor je gemakkelijk de juiste gaartijd van elk gerecht kan kiezen. De prijs is nog niet bekend, maar vanaf Q2 2016 is de slimme oven beschikbaar in de winkel.

Dankzij de camera in de oven kan je voortaan vanaf overal zien of het eten al klaar is.

Whirlpool

Whirlpool wil net als alle anderen je waservaring een stuk aangenamer maken. Iedereen kent het wel: iemand doet de was en leert na enkele weken wat elk programma is en welk kledingstuk waarbij mag. Leuk voor die persoon, maar minder handig voor wanneer iemand anders eens per uitzondering iets moet wassen. Whirlpool heeft een slimme wasmachine en droogkast, waarmee die frustraties normaal gezien verleden tijd zouden zijn. De machines horen bij de slimste van het pak, maar helaas vind je ze niet bij ons terug. We hopen dat Whirlpool ze snel introduceert in België en Nederland.

Dankzij de leuke WashSquad Whirlpool-app kan je van wassen een spel maken binnen het gezin.

Wat je wel gewoon kan gebruiken bij ons, is de bijzonder leuke WashSquad app (enkel iOS). Het is misschien geen onderdeel van een slim toestel, de app schakelt geen wasmachine in, maar het laat je wel toe om wasprogramma’s en etiketten beter te begrijpen. Het is een interactieve manier om telkens een goed wasresultaat te krijgen en bovendien kan je er een takenlijstje in zetten zodat de hele familie meehelpt.

Iedereen krijgt zijn onderdeel visueel duidelijk te zien, zodat er geen vergissingen kunnen gebeuren. De instellingen tonen meestal programma’s van Whirlpool-toestellen, maar die komen dikwijls ook terug bij andere merken zodat dat geen probleem vormt. De hele kroost aan het werk stellen, op voorwaarde dat ze allemaal iPhones hebben of dat er in het huis centraal een iPad ligt.

aegboschhombotiotlg thinqmielesamsungslimslim kokenslim wassen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken