Hoe de dubbele camera in de Huawei P9 werkt

De Huawei P9 heeft achteraan niet één, maar twee camera's. Die moeten de fotokwaliteit drastisch verbeteren. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Huawei heeft gisteren in Londen zijn nieuwe vlaggenschipsmartphone P9 aan het publiek voorgesteld. Het is meteen ook het eerste wapenfeit van de samenwerking die de Chinese smartphonefabrikant recent is aangegaan met de gerenommeerde Duitse camerabouwer Leica.

In plaats van één camera achteraan, heeft de P9 twee camera’s. Dat hebben we eerder al gezien, bijvoorbeeld bij de HTC One M8, maar Huawei gebruikt een andere aanpak. Waar dubbele camerasystemen in het verleden vooral gebruikt werden voor 3D-effecten of aanpasbare scherptediepte, werken de twee camera’s op de P9 in tandem om de fotokwaliteit te verbeteren.

Verschillende functies

De camera’s zijn niet identiek. De ene camera beschikt over een RGB-sensor, de andere heeft een monochrome sensor. Dat betekent dat hij alleen beelden in zwartwit kan vastleggen. De P9 gebruik de informatie van beide camera’s om het beeld dat je wilt vastleggen te verwerken en dat resulteert in een betere kwaliteit van je foto. [related_article id=”179151″]

Je merkt het verschil meteen wanneer je de monochrome camera afdekt met je vinger. Je kan dan nog steeds foto’s maken met de andere camera, maar er is minder informatie beschikbaar om het beeld op te bouwen. Resultaat: de foto is minder scherp, minder helder, het contrast is minder en ook de kleuren ogen wat fletser.

De reden is dat een monochrome sensor meer details kan opvangen dan een RGB-sensor, omdat hij zich geen zorgen moet maken over welke kleuren er in het beeld aanwezig zijn. Het enige wat er toe doet is hoeveel licht er via de lens binnen komt. De RGB-sensor daarentegen moet licht filteren om de kleuren te bepalen, waardoor detail verloren gaat en het resultaat minder scherp is.

Door de twee sensors te combineren kan de Huawei P9 dus meer licht opvangen dan andere smartphonecamera’s, wat resulteert in een betere fotokwaliteit. Ook in mindere lichtomstandigheden.

Waarom niet één camera?

Het lijkt alsof Huawei wel erg omslachtig te werk gaat door twee camera’s te combineren, in plaats van gewoon één erg goede camera in de P9 te stoppen. In realiteit is dat echter niet zo eenvoudig door de beperkte ruimte in een telefoon. Om de fotokwaliteit te verbeteren, moet ook de beeldsensor groter worden, maar telefoons worden net steeds dunner.

De twee camera’s komen bovendien ook van pas om de scherptediepte van een foto te bepalen. Door de twee standpunten te combineren, kan de P9 in een foto met veel diepte beter bepalen wat scherp moet zijn en wat niet, vergelijkbaar met hoe onze ogen werken. Daarnaast beschikt de smartphone ook over laserfocus om onderwerpen die dichtbij zijn snel scherp in beeld te krijgen. Ten slotte maakt de P9 ook nog gebruik van de traditionele contrast autofocus die we in de meeste smartphones terugvinden, maar iets trager werkt.

Leica

Voorlopig hebben we het nog niet gehad over de samenwerking met Leica. De twee sensors in de P9 zijn immers afkomstig van Sony en niet van de Duitse camerabouwer. Wat betekent het partnership tussen Huawei en Leica dan precies?

De twee lenzen van de camera’s werden in samenwerking met Leica ontwikkeld, speciaal voor de P9. Hoewel je er van uit kan gaan dat de lenzen van uitstekende kwaliteit zullen zijn, is het toch vooral de innovatie in de combinatie van een monochrome en RGB-sensor die zorgt voor de betere resultaten. In hoeverre Leica daar een hand in had is niet duidelijk, maar de samenwerking lijkt toch vooral een slimme marketingtruc te zijn voor beide partijen.

Foto’s

De belangrijkste vraag is natuurlijk of al die innovatie in de smartphonecamera ook oplevert. In onderstaande galerij vind je enkele voorbeelden van foto’s die we hebben gemaakt met de Huawei P9.

camerafotofotografiehuaweileicamobielontspanningp9smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken