Achtergrond

11 powerbanks getest: tweede adem voor je smartphone

De batterij is de achilleshiel van elk mobiel toestel. Met een powerbank geef je je smartphone een tweede (of derde) adem wanneer er geen stopcontact in de buurt is. We hebben er 11 getest.

Smartphones hebben de voorbije jaren een snelle evolutie doorlopen. De schermen werden beter en de processors sneller, maar de batterij is in al die tijd nagenoeg onveranderd gebleven. Wie zijn smartphone intensief gebruikt, mag blij zijn dat zijn of haar toestel het einde van de dag haalt. Meestal zal je in de loop van de dag al in batterijnood komen. Te vaak gebeurt het dat er net dan geen beschikbaar stopcontact in de buurt is. Een powerbank is in zo’n geval je beste vriend.

Een powerbank is een mobiele accu, voorzien van één of meer usb-aansluitingen om je mobiele apparaten onderweg op te laden. Voor vakantie- en festivalgangers is het gadget al langer een onmisbaar goed, maar met de lancering van Pokémon Go begin deze zomer is de populariteit van powerbanks pas echt ontploft. In de week na de lancering van het spel in België en Nederland, verkocht webwinkel Coolblue 305% meer exemplaren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

[related_article id=”184314″]Hoewel powerbanks geen complexe apparaten zijn, is er toch heel wat verschil in te vinden. Allereerst verschillen ze natuurlijk in batterijcapaciteit, maar ook andere factoren zoals oplaadsnelheid, aantal usb-aansluitingen, formaat en gewicht spelen een rol. Om een geïnformeerde beslissing te kunnen maken bij de aankoop van een powerbank, vertellen we waar je op moet letten en hebben we zelf een aantal powerbanks aan een uitgebreide test onderworpen.

Hoe we testen

We contacteerden bekende fabrikanten van powerbanks met de uitnodiging om één of meerdere powerbanks in te sturen voor een vergelijkende test. In totaal kregen we zo acht apparaten toegestuurd. Die poule hebben we met dank aan Coolblue nog zelf aangevuld met drie extra exemplaren. Uiteindelijk hebben we 11 powerbanks met een capaciteit van 2.600 tot 20.000 mAh onder de loep genomen.

De powerbanks werden volledig opgeladen en vervolgens ontladen met behulp van een externe batterij. We gebruikten telkens de bijgeleverde kabel met daartussen een usb-multimeter om de geleverde spanning, stroomsterkte en capaciteit te registreren. Op basis van die informatie konden we een goed beeld vormen over de prestaties van de powerbanks. Daarnaast houden we ook rekening gebruiks- en broekzakvriendelijkheid in onze beoordeling.

mAh vs Wh

Wanneer je verder leest, zal je merken dat we de capaciteit van de powerbanks zowel in millampère-uur (mAh) als wattuur (Wh) uitdrukken. Milliampère-uur zal je wellicht kennen omdat dat de eenheid is die courant door fabrikanten wordt vermeld. Toch is wattuur een betere maatstaf om batterijen te vergelijken, omdat die waarde onafhankelijk is van de geleverde spanning (uitgedrukt in volt). Wattuur kan dus ook worden gebruikt wanneer je batterijen met een verschillende spanning wilt vergelijken.

De powerbanks die we hebben getest maken gebruik van lithium-ioncellen. Die werken aan een spanning van 3,7 volt, terwijl de usb-uitgang van de powerbank 5 volt vereist. Middels een intern circuit wordt de spanning in de powerbank daarom verhoogd van 3,7 volt naar 5 volt. De capaciteit die door fabrikanten wordt vermeld heeft echter betrekking op de batterijcellen en niet op de usb-uitgang. Een powerbank met een geadverteerde capaciteit van 5.000 mAh, zal in realiteit dus maar 3.700 mAh [5.000*(3,7/5)] kunnen leveren via zijn usb-uitgang. De hoeveelheid energie in wattuur wordt berekend met de formule Wh=V*Ah en bedraagt in dit geval 18,5 Wh.

Waarom kiezen fabrikanten er dan toch voor om de capaciteit in milliampère-uur te vermelden? Simpel, je smartphone of tablet werkt ook met een lithium-ionbatterij en gebruikt dezelfde spanning van 3,7 volt. Omdat ook de batterijcapaciteit van smartphones gewoonlijk in milliampère-uur wordt uitgedrukt, kan je makkelijk de rekensom maken hoe vaak je je smartphone met een powerbank kan opladen.

Verlies

Ten slotte is het nog de moeite om op te merken dat een powerbank nooit de volledige capaciteit zal leveren die door de fabrikant wordt beloofd. Ten eerste gaat er een deel energie verloren bij het verhogen en verlagen van de spanning. Daarnaast zal een powerbank zichzelf ook altijd uitschakelen vooraleer hij helemaal leeg is. Dit om de batterij te beschermen. Dat geldt overigens ook voor de batterij van je smartphone. De daadwerkelijke capaciteit ligt altijd een beetje lager dan vermeld.


11 powerbanks getest


Resultaten

Werkelijke capaciteit

Onderstaande tabel toont de werkelijke capaciteit die we voor elke powerbank hebben gemeten. De powerbanks zijn volgens geadverteerde capaciteit gerangschikt in stijgende volgorde. De vermelde waarden in milliampère-uur zijn aan een spanning van 3,7 volt.

Energiedichtheid

In deze grafiek geven we de energiedichtheid weer, uitgedrukt in wattuur per gram. Hoe hoger de score, hoe beter. Een powerbank met een hoge energiedichtheid is interessanter, omdat je meer energie krijgt in een lichtere verpakking.

Energie per euro

Tot slot kijken we ook nog naar hoeveel energie je nu precies voor je geld krijgt op basis van de prijzen die in dit artikel worden vermeld. Je wil immers niet alleen een powerbank die je makkelijk op zak kan nemen, maar betaalt er liefst ook niet onnodig veel geld voor.

Conclusie

Welke powerbank je moet kopen, hangt natuurlijk grotendeels af van het doel dat je voor ogen hebt. Zoek je een powerbank om een festivalweekend of een kampeertocht te overleven, dan wil je toch minstens een exemplaar met 10.000 mAh of meer, terwijl 5.000 mAh voldoende is om er zeker van te zijn dat je het einde van de dag haalt.

De Anker PowerCore 10000 is in dat opzicht de meest veelzijdige powerbank die we hebben getest. Hij is erg compact, maar biedt tegelijk toch 10.000 mAh aan, waarvan je zo’n 8.700 mAh (32,2 Wh) effectief ter beschikking hebt. Dat is voldoende om de meeste smartphones twee tot drie keer volledig mee op te laden. Heb je liever nog een extra usb-poort, dan komt de Trust Urban Primo om de hoek kijken. Al raak je die iets minder makkelijk in je broekzak kwijt.

Voor wie het wat meer mag zijn, is de PowerCore 20000 van Anker een goede keuze. Deze powerbank biedt met voorsprong de hoogste capaciteit in onze test (17.326 mAh / 64,1 Wh) aan de scherpste prijs, zelfs wanneer je de verzendkosten van Amazon in rekening neemt. Bovendien is hij uitgerust met twee usb-aansluitingen, waarvan eentje Quick Charge 3.0 ondersteunt. Ten slotte krijgt de compacte Xtorm Fuel Bank 2X nog een eervolle vermelding als voordelig energieshotje voor intensieve smartphonegebruikers die anders het einde van de dag niet halen.

 

Met dank aan Coolblue voor het ter beschikking stellen van de TP-Link TL-PB10400, Trust Urban Revolt Cinco en Xqisit Power Bank.

batterijenergiemobielpowerbanktesttipvergelijking

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600