Hands-on met IFTTT-alteratief Microsoft Flow
Als je twee softwareprogramma’s of diensten met elkaar wil laten samenwerken maar je de vaardigheden van een programmeur mist, dan heb je sinds enige tijd de mogelijkheid om je te wenden tot automatiseringssoftware. De bekendste van die diensten zijn If This Then That (IFTTT) en Zapier, maar sinds kort tast ook Microsoft de markt af met zijn eigen product: Microsoft Flow. Dat zit officieel nog in zijn testfase, maar is al uit te proberen door het grote publiek. Wanneer je met het programma aan de slag gaat, merk je dat er nog werk aan is, en niet alleen aan de technische kant.
Een van de redenen waarom je voor Microsoft Flow zou willen kiezen is het feit dat de dienst gratis is. IFTTT is dat ook, maar het bedrijf heeft laten verstaan dat het sleutelt aan een abonnementsformule, waardoor gratis klanten zich in de toekomst waarschijnlijk beknot zullen zien in de mogelijkheden op het platform. Zapier werkt al met een dergelijk businessmodel: hun niet-betalende gebruikers kunnen tot tachtig acties per maand laten uitvoeren en mogen maar vijf automatiseringsprocessen tegelijkertijd activeren. Het goedkoopste Zapier-abonnement kost je 20 dollar per maand, toch een behoorlijke investering.
Zakelijke insteek
Microsoft Flow zit voornamelijk in het vaarwater van Zapier. Beide diensten hebben eerder een zakelijke insteek, terwijl IFTTT zich meer richt tot consumenten en automatisering voor je huis. Al kan je Flow ook zonder problemen inzetten om privétaken te vergemakkelijken. Mogelijkheden om je slimme huishoudtoestellen op elkaar af te stemmen vind je niet terug in Flow, maar zelfs zonder die gespecialiseerde opties voor hardware oogt het aanbod aan te verbinden apps in Microsoft Flow eerder magertjes.
Daarnaast stuitten we geregeld op bugs tijdens het gebruiken van Flow, dat momenteel enkel via de browser beschikbaar is. Net zoals bij zijn concurrenten kan je bij Microsoft Flow snuffelen door een database van beschikbare mogelijkheden om diverse apps te koppelen, of je kan zelf een ‘flow’ aanmaken.
Wanneer je een flow creëert of activeert, moet je Microsoft de toestemming geven om je accounts voor de apps in kwestie te gebruiken. Het was vooral dat proces van authenticatie dat nog veel fouten veroorzaakte gedurende het testen van de service. We kregen foutmelding na foutmelding wanneer we een app-profiel op Flow wilden toevoegen, en ook andere delen van de browserdienst waren niet bugvrij. Bovendien merkten we dat de website zeer traag laadde.
Eenvoudige automatisatie
Op dit moment kan je met het platform niet meer doen dan eenvoudige automatisatie. De mogelijkheid om meer dan twee apps te verbinden zoals bij Zapier of een DO-button zoals bij IFTTT vind je niet terug op Microsoft Flow.
We kunnen alleen maar besluiten dat Microsoft Flow nog niet klaar is om zich te meten met populaire automatiseringsdiensten. De website is traag en frustrerend door de vele bugs. Het biedt ook geen meerwaarde tegenover de bestaande services. Microsoft heeft nog wat werk te verzetten tijden de bètafase om de dienst om te buigen tot een aantrekkelijke optie.