iPhone 7 beschikbaar: moet jij hem hebben?
De iPhone 7 is vanaf vandaag te koop. We zouden niets liever willen dan hier een eerlijke review van de smartphone neer te pennen. Helaas weigert Apple al jaren om review samples naar de Belgische pers te sturen. Een aan de fabrikant unieke praktijk die we ten zeerste betreuren. Wrok koesteren we niet, dus vatten we hieronder samen wat de internationale pers van Apples nieuwste smartphone vindt.
Herkenbaar design
De iPhone 7 en de 7 Plus lijken heel erg op hun voorgangers. Zowel het design als het schermformaat bleven onveranderd. Apple krikte de resolutie evenmin naar boven. Wie tevreden was van de oudere iPhones, heeft dus geen reden om dat nu plots niet meer te zijn. Kijk je uit naar de mogelijkheden van virtual reality, dan is het gebrek aan een WQHD-resolutie natuurlijk wel een struikelpunt.
De teneur op grote internationale sites zoals The Verge, Wired en The New York Times is overwegend positief. Wie de iPhone 7 al kon gebruiken is er blij mee, al lijkt niemand de telefoon echt een grote verbetering tegenover de iPhone 6 te vinden. The Verge vindt de iPhone 7 een net iets betere versie dan de iPhone 6 ondanks nieuwe gebreken, The New York Times vindt Apples nieuwste telefoon eveneens de beste iPhone ooit.
Audio-aansluiting
Het valt op dat niemand echt gelukkig wordt van Apples beslissing om de 3,5 mm audio-aansluiting te verwijderen, maar geen van de reviewers struikelt over de afwezigheid van de populaire jack. De teneur lijkt te zijn dat je er wel aan kan wennen mits wat aanpassing. Vind je het geen probleem om je als consument te schikken naar wat een bedrijf je opdringt, of luisterde je toch al nooit naar muziek terwijl het toestel moest opladen, dan hoef je dus niet bang te zijn voor de iPhone 7. Wie veel onderweg is en een externe batterij meezeult, maar ook een hoofdtelefoon wil inklikken, is er aan voor de moeite. Apple stopt een Lightning-naar-3,5 mm-verloopstukje in de doos van de iPhone, zodat je oude hoofdtelefoon gebruiken terwijl je niet wil opladen een mogelijkheid blijft.
Marketingverhaal
Zelf vinden we het jammer dat internationale publicaties zo snel meestappen in het verhaal van Apple. The New York Times bijvoorbeeld, vertelt doodleuk dat Apple de 3,5 mm-poort wel moest verwijderen om ruimte te maken voor snellere chips, een betere batterij en waterressistentie terwijl er al geruime tijd smartphones van andere fabrikanten op de markt zijn die hetzelfde bieden zonder zo’n compromis te maken.
Geen echte quadcore
Het opladen en luisteren zou volgens de testers sowieso een minder frequent voorkomend probleem mogen zijn. De iPhone 7 lijkt een veel betere autonomie te hebben dan de iPhone 6, mede dankzij de nieuwe processor. De A10 Fusion is echter géén volwaardige quadcoreprocessor zoals veel reviewers en Apple zelf beweren. Het gaat eerder om een combinatie van twee dual core-processors in Apples versie van een big.little-configuratie die menig Androidtelefoon al jaren heeft. Eén krachtige dualcore verzet dus het zware werk, de andere is zuiniger en efficiënter. De iPhone 7 Plus krijgt 3 GB aan RAM mee, want ongetwijfeld bijdraagt aan de vlotte gebruikservaring die de testers rapporteren.
Verder pakt Apple uit met enkele verbeteringen om bij te benen met de Androidvlaggenschepen van vandaag. Zo valt het op dat de nieuwe iPhone waterbestendig is. Vond je het gebrek daaraan geen probleem bij de iPhone 6, dan kan je de extra bescherming bezwaarlijk een reden noemen om over te stappen naar het nieuwe toestel. De homeknop is intussen niet meer fysiek indrukbaar, moest dat je drang om een iPhone te kopen op één of andere manier beïnvloeden.
Steengoede camera
De grootste verbetering komt er volgens de reviewers in de vorm van de camera. De 12 megapixelcamera heeft een f/1.8-diafragma en optische beeldstabilisatie voor zowel de kleine als de grote telefoon. Enkel Samsung doet het puur op specificaties beter met het f/1.7-diafragma in de verder gelijkaardige camera’s van de Galaxy S7 en de explosieve Note 7. De camera zou zoals verwacht uitstekende beelden afleveren. De iPhone 7 Plus heeft bovendien een tweede camera op de achterzijde. Die zorgt voor 2x optische zoom, een vrij unieke functie in een telefoon van dit kaliber.
[related_article id=”177951″]Kleine verbetering
Zowat iedereen vind de iPhone 7 een betere telefoon dan de iPhone 6, al lijk je niet meteen te moeten overschakelen komende van de iPhone van vorig jaar. De iPhone 7 zou ondanks de afwezigheid van de 3,5 mm-aansluiting als telefoon een upgrade van de iPhone 6 zijn. Heb je een ouder exemplaar, en stoor je je niet aan de beperkte aansluitingsmogelijkheden, dan is de iPhone 7 dus de gedoodverfde upgradekandidaat.
De iPhone 7 is dus een geweldige iPhone, die je met een gerust hart kan kopen wanneer je in de markt bent voor een telefoon van Apple. Zoek je een telefoon zonder compromissen, dan lijken enkele Androidalternatieven naar onze mening toch meer waar te bieden voor hun geld.
De iPhone 7 is beschikbaar vanaf 769 euro voor het 32 GB-model. De iPhone 7 Plus is net als vorig jaar de duurste van het pak, met een prijskaartje van 909 euro voor het 32 GB-model.