“Een refurbished iPhone verkopen we op minder dan een uur”

Bij Leapp, een anagram van Apple, zijn uitsluitend tweedehands Apple-toestellen te vinden. Maar dat is een wat oneerbiedige omschrijving, vindt Werner Bruyns, COO van Leapp.

 

‘We specialiseren ons in refurbished toestellen, die zowel hardwarematig als softwarematig helemaal up-to-date worden gebracht voor een tweede leven. Wij zijn geen dozenschuivers, maar een productiebedrijf’, stelt Bruyns onomwonden.

 

Dit artikel verscheen eerst in Twinkle Magazine #2. Neem een gratis proefabonnement op Twinkle Magazine.

 

Leapp kent z’n oorsprong in Nederland waar het al in 2011 startte met de online verkoop. ‘Eerst was er de webshop, maar vrij snel daarna opende ook een fysieke winkel. Klanten willen toch nog vooral online het aanbod ontdekken, en vervolgens in de winkel komen zien én voelen om dan pas te kopen’, aldus Bruyns. Sinds 2015 is Leapp ook actief in België.

 

De verkoop gebeurt grotendeels in de fysieke Leapp-winkels: ‘Onze winkels liggen nooit op een A-locatie, dus is de website extra belangrijk om ons merk zichtbaarheid te geven.’ Net tijdens het openingsweekend vond er een ramkraak plaats in de Antwerpse Leapp-winkel. ‘Dat stond in alle kranten, en onze naamsbekendheid nam toen wel een enorme vlucht’, lacht Werner Bruyns.

Laboratorium

De toestellen die Leapp aanbiedt werden in een vorig leven vooral zakelijk gebruikt. Ze zijn afgeschreven, of komen uit faillissementen. Leapp koopt dergelijke partijen wereldwijd op, en brengt alles samen in het hoofdkantoor in Amsterdam. Daar worden in een heus laboratorium de toestellen klaargemaakt voor de verdere verkoop. Data worden gewist van de schijf, de binnenkant wordt stofvrij gemaakt, en de software vernieuwd. Klanten die dat willen kunnen ook een hardware-upgrade laten uitvoeren. Vervolgens wordt op elk toestel een waarde geplakt, en dit op basis van de ouderdom, de fysieke staat en de technische specificaties.

 

Het aanbod hangt natuurlijk volledig af van de aanvoer op dat moment, maar omvat zowel telefoons, laptops, tablets als desktops van Apple. Een moeilijkheid specifiek voor België is dat hier een azerty-toetsenbord gangbaar is. Inderdaad, in de winkel in Antwerpen zijn het vooral Macbooks met qwerty-toetsenbord die staan uitgestald. ‘Al kunnen we in sommige gevallen wel het toetsenbord omvormen naar azerty’, verduidelijkt Bruyns. Vervangende onderdelen zijn trouwens steeds nieuw en afkomstig van door Apple gecertificeerde leveranciers. Thuislevering is inbegrepen in de prijs, maar er bestaat ook de mogelijkheid om het product af te halen in een van de winkels. ‘We werken ook met een decentrale stock’, klinkt het nog.

 

‘Klanten willen toch nog vooral online het aanbod ontdekken, en vervolgens in de winkel komen zien én voelen om dan pas te kopen’

 

Kennis

Ondanks dat Leapp geen rechtstreekse samenwerking heeft met Apple, is het hele winkelconcept duidelijk geïnspireerd op de Apple Stores. Een stijlvolle en ruime showroom dus, met veel aandacht voor individuele toestellen in combinatie met een jong verkopersvolkje: ‘We nemen mensen aan puur op basis van hun kennis van Apple-producten’, aldus Bruyns. Werner Bruyns zelf is nog maar recent overstag gegaan voor het merk uit Cupertino: ‘Apple is het meest duurzame merk: een Apple-computer van 5 tot 6 jaar oud kun je nog gemakkelijk upgraden. Voordeel is ook dat Apple alles zelf maakt, zowel de hardware als de software.’

Genius Bar

Naar analogie met de Apple Genius Bar, zal op termijn in alle winkels van Leapp een gelijkaardig concept verschijnen. Aan een speciale balie kun je dan terecht met je Apple-product voor een herstelling, upgrade, refurb of technische ondersteuning. Het product moet niet bij Leapp gekocht zijn. In de mate van het mogelijke worden de werken meteen uitgevoerd aan de balie, terwijl de klant wacht.

 

Dat Leapp geloof heeft in eigen kunnen, valt onder meer op te maken uit de garantie van twee jaar dat het standaard geeft op alle refurbished toestellen. Dat verklaart wellicht ook de niet echt scherpe prijzen die je bij Leapp vindt. Zo kost een nieuwe Macbook Air iets van een duizend euro, terwijl je bij Leapp toch al snel 700 à 800 euro kwijt bent voor een ouder, refurbished laptop. Het populairst zijn echter de iPhones: ‘zodra zo eentje online komt, verkopen we die op minder dan een uur’, weet een van de verkoopsmedewerkers nog te verklappen.

Uitbreiden

Momenteel is Bruyns volop op zoek naar bijkomende winkellocaties in West-Vlaanderen en in Leuven, al blijkt dat een hele opdracht: “Een geschikte winkellocatie vinden is zeer moeilijk”, zegt Werner Bruyns. Er zijn plannen om de huidige winkels in Antwerpen, Gent en Hasselt nog uit te breiden met minstens drie nieuwe locaties. Roeselare zal de eerste worden.

 

Dit artikel verscheen eerst in Twinkle Magazine #2. Neem een gratis proefabonnement op Twinkle Magazine.

Applebusinessinterviewiphoneleapprefurbishedtwinkle magazinewerner bruyns

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken