Achtergrond

Aan de slag met de HP Elite x3: computer of smartphone?

De Elite x3 is niet zomaar een Continuum-telefoon. HP zet zijn volle gewicht achter het toestel, en levert een smartphone af die zich echt kan ontpoppen tot volwaardige computer.

De Elite x3 is een Windows Mobile-smartphone. Dat klinkt misschien verrassend, aangezien HP geen telefoonfabrikant is. De uitstekende Elite x2 is bovendien een Microsoft Surface-uitdager, dus wat doet deze smartphone in de line-up? We gingen langs bij HP op de Belgian Tech Show voor een hands on met het toestel, dat we intussen ook zelf beschikbaar hebben voor een test. Al snel wordt duidelijk waarom de x3 in het portfolio van HP past.

HP wil met de x3 geen telefoon maken die hier en daar nog wat kan. Het toestel is ontwikkeld als laptop- of desktopvervanger in specifieke scenario’s. Denk daarbij aan mobiele werknemers van een bedrijf die niet noodzakelijk bergen computerkracht nodig hebben van hun pc.

High-end specificaties

De x3 is in eerste instantie een 6 inch Windows-telefoon. De smartphone heeft een WQHD amoledscherm en draait op high end hardware: de Qualcomm Snapdragon 820 die je in de meeste vlaggenschepen terugvindt, drijft het geheel aan en wordt bijgestaan door 4 GB aan RAM. De batterij heeft een capaciteit van maar liefst 4.150 mAh. Dat maakt de telefoon iets zwaarder dan de concurrentie, maar we nemen er graag enkele extra grammetjes bij als dat garant staat voor een betere autonomie. Je kan een microSD-kaart kwijt in de telefoon, de 3,5 mm-aansluiting tekent present en opladen doe je via USB Type-C.

Tot zover niets uitzonderlijks dus. HP zet met de Windows Phone voluit in op Windows Continuum. Dat zagen we eerder al bij onder andere de Lumia 950 van Microsoft, en kon ons niet bepaald enthousiast maken. Het concept werd door Microsoft zwaar overroepen en Continuum was bij de lancering gewoon nog niet klaar.

Irisscanner

Op dit toestel draait de geüpdatete versie van Windows 10 Mobile en dat zorgt volgens HP voor een stabielere ervaring. Tijdens de demo zagen we inderdaad geen sporen van de talrijke kinderziektes die de Lumia 950 plaagden. De hardware is natuurlijk ook een stuk krachtiger, en de 4 GB aan RAM doet aan een laptop denken. Verder zijn andere leuke functies van de partij. De irisscanner werkt perfect in combinatie met Windows Hello, net als de vingerafdruksensor op de achterzijde.

x86 op ARM

In tegenstelling tot wat Microsoft beweert, is Windows 10 Continuum géén echte versie van Windows. Het systeem draait op de ARM-architectuur zodat je klassieke x86-software niet compatibel is met de telefoon. De oplossing van HP is zo eenvoudig als ze elegant is. Het toestel is uitgerust met de HP Workspace, wat een portaal is naar een virtuele x86-machine op een HP-server. De Workspace biedt HP met een abonnement aan, maar de x3 werkt net zo goed met Awingu en kan geconfigureerd worden om om te gaan met bestaande virtualisatie-oplossingen van bedrijven.

 

 

De x3 is met andere woorden een telefoon die dubbel dienst doet als thin client. Met de x86-machine achter het portaal vallen alle beperkingen van Continuum weg en werk je als eindgebruiker effectief op een Windows-computer met je telefoon. We zagen een demo met Awingu en het HP-portaal, waarbij we volwaardige versies van Powerpoint, Word en Chrome konden gebruiken.

Domme laptop

Tijdens de demo zien we naast de Elite x3 nog een kleine laptop staan. Dat ding is echter zo dom als een oud computerscherm. Je kan de x3 draadloos met die laptop verbinden, om zo comfortabeler te werken met een groter scherm, een touchpad en een volwaardig toetsenbord. Echt licht is de ‘laptop’ niet, maar dat komt door de batterij. Wanneer je de x3 met een kabel verbindt, heeft de laptop voldoende sap in huis om het toestel enkele keren bij te laden.

 

 

Gezonde achterdocht

We zijn voorzichtig wanneer we over Windows Mobile spreken. Op het eerste zicht ziet het mobiele verhaal van Microsoft er vaak goed uit, nadere inspectie durft al eens wat minpunten aan het licht te brengen. We zijn echter onder de ondruk van wat HP met de Elite x3 wil doen. De focus op de zakelijke markt en vooral de mogelijkheid om een x86-machine aan te spreken maken dit toestel veel meer dan zomaar een Windows-smartphone. In scenario’s waarin bedrijven hun vertegenwoordigers moeten uitrusten met nieuw materiaal lijkt de x3 de kwaliteiten te bezitten om desktop, laptop en telefoon te spelen.

De Elite x3 kost ongeveer 799 euro, al naargelang de accessoires die je er bij wil. Wij gaan uitgebreid aan de slag met het toestel. Omdat de x3 een buitenbeentje is, en we vooral willen zien hoe het toestel op langere termijn dienst doet, wachten we met een volledige uitgebreide review tot in december.

Conclusie onder voorbehoud

Als voorlopige conclusie durven we zeggen dat HP een knap en uniek toestel heeft afgeleverd, dat beslist meer is dan een telefoon. Dat willen we van andere Continuum-toestellen niet zeggen, omdat de pc-functionaliteit de gimmick daar niet overstijgt. Het beperkte app-aanbod blijft een mobiele overstap natuurlijk bemoeilijken, zeker wanneer je een slimme verwarming of enkele IoT-lampen wil aansturen of verknocht bent aan het Apple- of Google-ecosysteem. Omdat deze telefoon een B2B-toestel is, wegen die nadelen echter minder door. Wat afwerking, prestaties en de algemene kwaliteit van de hardware betreft, bestaat er in ieder geval geen Windows-telefoon die het high end gevoel van de x3 evenaart.

Belgian Tech Showelite x3hpmobieltechshowbeWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600