Terugblik op 2016: de grootste tops en flops in technologieland
Cédric
Top: Autonome auto
Het afgelopen jaar is een knaljaar geworden voor zelfrijdende auto’s. Waar iedereen dacht dat we nog minstens vijf tot tien jaar moeten wachten op zulke vehikels, rijdt Uber nu al met testwagens en klanten. Toegegeven, soms nog door het rood, maar 2016 was de ultieme stroomversnelling. Tesla wil eind 2017 met zijn vernieuwde Model S een 100% autonome wagen lanceren, terwijl Google en co ook niet stil staan. Pronostiek: in 2019 kan je de eerste autonome wagen commercieel kopen.
Flop: Modulaire smartphones
2016 moest het jaar van de doorbraak van de modulaire smartphone worden, met Motorola (Moto Z) en LG (G5) die mee aan de kar trekken. Helaas is de LG G5 een absolute flop geworden en hebben we niet het gevoel dat de Moto Z de grote massa gaat overtuigen. Ook Google heeft zijn Project Ara officieel in de vuilbak gegooid, wat betekent dat je smartphone upgraden via een modulair systeem de komende jaren niet bepaald haalbaar wordt.
Dorien
Top: Microsoft Surface Studio
De voorbije jaren is er erg weinig innovatie geweest op het vlak van desktops. Microsoft doorbreekt deze cyclus met een indrukwekkend toestel. De Surface Studio ziet er uit als een pareltje en herbergt enkele innoverende functies. Het is lang geleden dat een computerfabrikant een desktop heeft uitgebracht die als echte eye catcher in menig woonkamer en bedrijf kan dienen. Enkel jammer dat de kostprijs zo hoog ligt.
Flop: Internetproblemen
Onder andere DDoS-aanvallen hebben ervoor gezorgd dat delen van het internet meermaals werden platgelegd. Wat me dit jaar echter is bijgebleven, is hoe één ingenieur per ongeluk een groot deel van het internet offline haalde. Een medewerker van de tier 1 netwerkprovider Telia configureerde een router zodanig dat al het Europese verkeer naar Hong Kong werd omgeleid, met een grootschalige internetpanne tot gevolg.
Dries
Top: Budgetsmartphones
In 2016 hebben we eindelijk het punt bereikt waar je minder dan 200 euro aan een smartphone kan uitgeven, zonder daar achteraf spijt van te hebben. Budgetsmartphones zijn eindelijk goed genoeg om een frustratievrije ervaring te bieden. Ze zijn degelijk gebouwd, bieden een scherp HD-scherm en bevatten voldoende kracht onder de motorkap om een vlotte gebruikservaring te garanderen voor het merendeel van de gebruikers. De voornaamste reden waarom je toch nog voor een toestel van meer dan 700 euro zou kiezen, is de camera, maar ook dat zal binnenkort veranderen.
Flop: Onverantwoordelijke (social) media
Social media spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven. Niet alleen om in contact te staan met vrienden en familie, maar ook voor de vorming van ons wereldbeeld. We grijpen meteen naar Facebook en Twitter bij rampen of belangrijke gebeurtenissen, op zoek naar nieuws of geruststelling, maar ook meningen van anderen, die liefst onze eigen overtuigingen staven. 2016 was een jaar van polarisering en social media bleek daarvoor een ideale voedingsbodem, met wel elke maand een nieuw relletje. Het wordt in 2017 hoog tijd voor een grondige schoonmaak van de (social) media en een gevoel van verantwoordelijkheid bij Zuckerberg en co. voor de bestrijding van ongenuanceerde clickbait, vals nieuws en haat op hun platformen.
Jens
Top: Competitieve kabel
Al geruime tijd maken we ons zorgen om het monopolie dat Telenet toestaat zijn eigen zin door te drijven. In 2011 besliste de Belgische telecomregulator echter dat het Mechelse bedrijf zijn kabelinfrastructuur moet openstellen, zodat concurrenten die (tegen betaling) kunnen gebruiken om hun eigen product aan te bieden. Na veel vijven en zessen is het nu eindelijk zover: Orange (het vroegere Mobistar) biedt zijn eigen internet en televisie aan via de Telenetse kabel. Wat meer is: Orange doet dat tegen zeer competitieve prijzen De consument kan er alleen wel bij varen.
Flop: Fruitige flaters
Apple gaf zichzelf in 2016 vele schouderklopjes en het vond zichzelf ‘erg moedig’ toen het aankondigde dat de iPhone 7 geen audiojack meer zou bevatten. Een beslissing die onthaald werd op kritiek en hoongelach, maar daarmee is de kous niet af. Het bedrijf besliste eveneens dat een laptop met alleen USB-C-aansluitingen perfect acceptabel is, dat een betaalbare MacBook Air niet langer thuishoort in het gamma en dat belastingen ontduiken in Ierland moet kunnen. Apple is in de ogen van Caesar ongetwijfeld ‘de dapperste’.
Nina
Top: Pokémon Go
De verrassingshit van de zomer was een gratis app die miljoenen mensen uit hun luie zetel dreef om virtuele monsters te gaan vangen en uit te broeden. Ook ik heb me met veel plezier laten meedrijven op de Pokemon Go-hype, en haal de app nog geregeld boven om me te amuseren tijdens het te voet pendelen tussen werk, thuis en supermarkt. Het geeft me een extra reden om mijn dagelijkse half uurtje beweging te halen, al gaat dat dan ten koste van mijn smartphonebatterij. Gelukkig heb ik mijn powerbank nog.
Flop: Samsung Galaxy Note 7
Ik kan me weinig gênantere voorvallen indenken die je als fabrikant kunnen overkomen, dan het moeten terugroepen van je product omdat er een fout in het design is gemaakt. Het moeten terugroepen van je product omdat het implodeert is beslist nog een graad erger. Dat de Samsung Galaxy Note 7 de hemel in werd geprezen bij zijn lancering, maakte de snelle ondergang van de smartphone nog een stuk spectaculairder en pijnlijker.
Michaël
Top: GeForce GTX 10-reeks
Voor de eerste keer in ruim vier jaar maakten grafische rekenchips een significante sprong vooruit. Nvidia introduceerde de Pascal-architectuur, samen met enkele bijhorende grafische kaarten: de GTX 1080, GTX 1070 en betaalbare GTX 1060. Allemaal zijn ze gefabriceerd op het superefficiënte 16/14 nm-proces. Die evolutie is belangrijk: sinds 2012 maakte Nvidia gebruik van 28 nm voor al zijn nieuwe gpu’s.
De technische kant terzijde: het nieuwe productieproces zorgt voor een gigantische sprong in grafische kracht. Midrange-gpu’s vandaag kunnen meer dan hun high-end voorgangers van vorig jaar, maar ze zijn niet duurder. Steengoede graphics zijn plots betaalbaar. Bovendien passen de efficiënte chips in laptops, waar ze bijna identieke prestaties leveren. Resultaat: mooie en relatief draagbare gamelaptops met de grafische kracht van een high-end desktopcomputer.
Flop: Intel Core Y
Intels Core m-chips slaan niet aan. De chipbouwer belooft Core i-prestaties, maar bij intens gebruik blijven die uit. De chips hebben zeker hun kwaliteiten en maken superdunne laptops mogelijk, maar ze zijn niet evenwaardig aan Core i. Dat Intel met de introductie van de eerste laptopchips van de zevende generatie de Core m-merknaam voor een stuk afvoert, en de m5 en m7-processors respectievelijk onder Core i5 en Core i7 stopt, is een smerige marketingtruc die alleen maar negatieve gevolgen zal hebben. Wie een laptop met Core i7 koopt, maar minder pk’s krijgt dan bij een echte Core i3, zal twee keer nadenken bij zijn volgende aankoopt. Relevant, aangezien AMD met Zen om de hoek staat.