Eerste indruk Xiaomi Mi Mix: randloze smartphone
Xiaomi deed een tijdje geleden heel wat hoofden draaien met de onthulling van de Mi Mix, een smartphone die aan de voorkant nagenoeg volledig uit scherm bestaat. Hoewel het om een concepttoestel gaat, heeft de Chinese fabrikant de telefoon in eigen land wel commercieel beschikbaar gemaakt. Tijdens een recente trip naar China spotte ik de Xiaomi Mi Mix in het wild en kon er kort mee aan de slag gaan.
De Mi Mix is op het eerste zicht een typische premium smartphone, met bijhorende typische specificaties. Het basismodel draait op een Snapdragon 821, bijgestaan door 4 GB RAM en biedt 128 GB opslagruimte. Xiaomi biedt daarnaast ook een Exclusive Edition aan met 6 GB RAM en 256 GB opslag. Achteraan zit een 16 megapixelcamera en vooraan vinden we een exemplaar van 5 megapixel terug. De telefoon is verder uitgerust met een vingerafdruksensor en de flinke 4.400 mAh-batterij ondersteunt Quick Charge 3.0.
Randloos
Met de specificaties achter de rug, kunnen we het hebben over wat echt opvallend is aan deze telefoon: zijn indrukwekkende ‘randloze’ 6,4 inchscherm. De voorkant van de Xiaomi Mi Mix bestaat naar eigen zeggen voor 91,3% uit scherm, al stelt GSMArena dat cijfer bij naar 83,6%. Welk percentage het dichtst bij de waarheid ligt, laat ik in het midden. Eén ding staat vast: de Mi Mix lijkt recht uit zo’n conceptvideo te komen die ons een toekomst belooft met smartphones die alleen nog uit scherm bestaan. Alleen langs de onderkant van het toestel is nog een goeie centimeter ruimte voorzien voor de capacitieve toetsen. De rest is scherm.
Toegegeven, het ziet er allemaal nog niet zo strak uit zoals ons in de conceptvideo’s van de toekomst wordt voorgespiegeld, maar de Mi Mix laat desalniettemin een indruk na wanneer je hem in de hand hebt. Ik ben zelf van het principe ‘meer scherm is altijd beter’, en dankzij het randloze ontwerp van de Mi Mix vertaalt dat grote 6,4 inchscherm zich niet in een onhandelbaar grote telefoon. De Mi Mix is maar zo groot als de 5,5 inch iPhone 7 Plus, al is hij wel een tikje breder.
Piëzo-elektrisch effect
Een randloze telefoon heeft dus zo zijn voordelen, maar het ontwerp brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Waar zijn bijvoorbeeld de frontcamera en luidspreker naartoe? Voor de frontcamera heeft Xiaomi voor de meest evidente oplossing geopteerd; die zit gewoon aan de onderkant van de smartphone, samen met de nabijheidssensor. De oplossing voor de afwezige luidspreker vroeg iets meer technisch vernuft.
In de Mi Mix zit een Digital to Analog Converter (DAC) ingebouwd die elektrische signalen uitstuurt naar een piëzo-elektrische keramische cantilever in de telefoon. Het piëzo-elektrisch effect duidt op het vermogen van bepaalde materialen – zoals keramiek – om een elektrische lading te genereren op basis van uitgeoefende mechanische druk.
Piëzo-elektriciteit wordt onder meer gebruikt in elektrische gasaanstekers die een vonk geven wanneer het kristal krachtig wordt samengedrukt, goedkopere pick-up-elementen van een grammofoon, druktoetsen in elektronische apparatuur, en nu dus ook als alternatief voor de luidspreker in de Xiaomi Mi Mix.
Waar komt het geluid dan precies vandaan? De keramische cantilever zet het elektrische signaal van de DAC om in mechanische energie in de vorm van vibraties. Die vibraties worden losgelaten op het metalen frame van de Mi Mix en bereiken langs die weg je oor, waar de trillingen in geluid worden omgezet.
Toekomst
Hoewel de Xiaomi Mi Mix commercieel beschikbaar is, blijft het toch in eerste instantie een concepttelefoon. Xiaomi toont hiermee aan dat 2017 wel eens het jaar van de randloze smartphones zou kunnen worden, en dat het daarbij een voortrekkersrol kan en wil spelen. De technologie is er klaar voor, nu de markt nog.
Op welk toestel bekijk jij sportwedstrijden?
- Beamer/TV (74%, 132 Votes)
- Normaal gezien op café (12%, 21 Votes)
- Laptop (7%, 13 Votes)
- Een tablet (4%, 8 Votes)
- Smartphone (3%, 5 Votes)
Aantal stemmen: 179