Hands-on met Lenovo’s nieuwe X1-laptops: subliem
Je zal niet snel meer premium Windows-toestellen vinden dan de exemplaren die varen onder Lenovo’s ThinkPad X1-vlag. De dunne en extreem capabele laptops zijn zowat de beste laptops waar je als zakelijke gebruiker mee aan de slag kan. De vierde generatie X1’s, aangekondigd tijdens CES in Las Vegas, verandert niets aan die vaststelling. TechPulse kreeg de kans om zowel de X1 Carbon als de X1 Yoga al kort onder handen te nemen.
[related_article id=”210680″]Nieuwe koolstofvezel
De X1 Carbon was en blijft een oerdegelijke laptop. Het opvallendste verschil met de derde generatie van de Carbon is de kleur. Voor het eerst kan je het toestel met een zilveren behuizing kopen. Ook het chassis van de klassieke zwarte behuizing nam Lenovo echter onder handen. “We implementeerden een nieuw type koolstofvezel dat ons toelaat een dunner, maar toch sterker chassis te maken”, verduidelijkt Steve Gilbert van Lenovo’s Commercial-afdeling. Bijkomend voordeel: het zwarte toestel is geen vingerafdrukmagneet meer en voelt bovendien geweldig aan. De textuur doet nog het meest denken aan een soort rubber soft touch materiaal.
De extra kracht van het chassis laat Lenovo bovendien toe om het 14 inch scherm te proppen in wat de fabrikant een 13 inch frame noemt. Het scherm begint zo sterk te lijken op Dells bijna bezel-loze XPS 13-reeks, die eveneens op CES een upgrade kreeg.
Spelen met schermen
Materiaal en esthetiek zijn maar een klein aspect van de X1 Carbon. Onder de motorkap kreeg de laptop uiteraard Intels nieuwste Kaby Lake-processor mee. De USB 3 Type-C-aansluiting maakt het dan weer mogelijk twee externe UHD-schermen aan te sluiten via een geschikt dock. We zagen zelf hoe de Carbon naadloos overweg kan met twee extra displays.
In die configuratie komt een splinternieuw trucje van de X1 Carbon mooi tot zijn recht. Boven het scherm bouwde Lenovo een oogtracker in. Die detecteert naar welk display je precies kijkt, en verplaatst de cursor naar het relevante scherm. Klik je op een venster en kijk je vervolgens naar één van de aangesloten externe schermen, dan springt het venster automatisch naar dat scherm. Het systeem werkt verrassend intuïtief en we kunnen ons perfect inbeelden hoe iemand met een X1 Carbon en een dock er snel op zal vertrouwen.
Hello
De camera’s die Lenovo gebruikt zijn compatibel met Windows Hello en kan je bovendien gebruiken als extra beveiliging. Wanneer de sensor je gezicht niet meer detecteert, vergrendelt de laptop in theorie ogenblikkelijk. Met Hello werk je dan naadloos terug verder zodra je opnieuw voor het scherm verschijnt. Die functie konden we echter niet zelf uitproberen.
X1 Yoga
De X1 Yoga doet alles wat de Carbon doet, en meer. Het scherm is nog steeds omklapbaar maar het toestel is nu comfortabeler dan ooit om in tabletmodus te gebruiken. Lenovo verwijderde al het reliëf dat eerder rond het toetenbord zat. Enkel de toetsen steken er nog uit. Wanneer je het scherm van de laptop omklapt naar tabletmodus, trekken die toetsen automatisch in het chassis. Dat konden vorige edities van de Yoga ook al, maar omdat de rand rond het toetsenbord weg is voelt het ding in tabletmodus voor het eerst echt plezierig aan.
Een beetje veel beter
Lenovo bouwt met de vierde X1-generatie verder op wat reeds zeer kwalitatieve toestellen zijn. Zo tekenen alle vertrouwde functies, zoals de LTE-modem, nog steeds present en heeft de Yoga opnieuw een amoled-display. De ogenschijnkijk kleine verbeteringen in deze vierde generatie zorgen volgens ons voor significant betere laptops. Zeker de oogtracker, die op papier een gimmick lijkt, zien we aanslaan. De functionaliteit daarvan biedt een meerwaarde en geeft de eigenaar van een X1 Carbon of Yoga bovendien het gevoel een echt premium toestel vast te hebben. Moet het premium en toch zakelijk zijn, dan ben je bij Lenovo ook dit jaar aan het juiste adres.