CES 2017: vier technologietrends die de (nabije) toekomst vormgeven
De Consumer Electronics Show in Las Vegas draait nog een heel weekend op volle toeren. Na twee dagen beurs zijn de grote trends op vlak van consumentenelektronica voor de komende jaren evenwel al goed zichtbaar.
1. Zelfrijdende auto’s
Hoewel de volledig zelfrijdende auto nog minstens tot 2020 op zich laat wachten, is de technologie zeer dominant aanwezig op CES dit jaar. Meer dan 18.500 vierkante meter beursvloer, ofwel 20 procent van de volledige CES, wordt ingepalmd door autotechnologie.
De afgelopen jaren lijkt de beurs ook voor autofabrikanten een steeds belangrijker evenement te worden, met verschillende aankondigingen. Zo maakte BMW bekend dat het samen met Intel en Mobileye dit jaar een testvloot van 40 zelfrijdende wagens de weg op stuurt en deed Nvidia zijn technologie uit de doeken die Audi in staat moet stellen om tegen 2020 een volledig autonome wagen te commercialiseren.
Ook Nissan gunde het publiek in Las Vegas een blik op zijn technologie voor zelfrijdende wagens en kondigde een nieuwe versie van de elektrische Leaf aan die al gedeeltelijk autonoom zal kunnen rijden.
Juniper Research verwacht dat de markt voor zelfrijdende auto’s zich in de komende jaren gestaag verder zal ontwikkelen, om pas echt te boomen tegen 2025. Het analysebureau verwacht dat het aantal autonome wagens op onze wegen tegen die tijd meer dan 14,5 miljoen zal bedragen.
2. Verschillende realiteiten
Virtual reality wist in 2016 eindelijk zijn weg te vinden naar de consumentenmarkt, met de lancering van de Oculus Rift en HTC Vive. Ook op het domein van mobiele VR zagen we heel wat ontwikkelingen, met de Gear VR van Samsung en Google Daydream als voornaamste voorbeelden. 2017 wordt wellicht het jaar waarin die technologieën echt mainstream worden.
Op CES zagen we onder meer de lancering van de Qualcomm Snapdragon 835, de chip die de smartphones van morgen zal aandrijven en een betere beeld- en geluidskwaliteit belooft voor VR-toepassingen. HTC deed dan weer een paar aankondigingen die zijn Vive-headset moeten klaarstomen voor de toekomst met behulp van een extra dosis realiteit. Ook Lenovo was van de partij met de aankondiging van een eigen VR-bril op het Windows Holographic-platform.
[related_article id=”211020″]Terwijl 2017 voor virtual reality het jaar van wasdom zal zijn, is het voor augmented reality het jaar waarin alles pas echt goed begint. Na de lancering van de Lenovo Phab2 Pro eind vorig jaar, kondigde ook Asus tijdens CES een smartphone aan die compatibel is met Googles AR-technologie Tango. Qualcomm toonde dan weer een HoloLens-achtige bril die wordt aangedreven door de nieuwe Snapdragon 835.
In totaal hadden dit jaar meer dan 70 virtual reality-bedrijven en 20 augmented reality-bedrijven een plaatsje op de beurs om hun nieuwe technologieën te demonsteren.
3. Artificiële intelligentie
Hoewel Amazon zelf schitterde door afwezigheid, is de spraakassistent van het bedrijf wellicht de grootste winnaar van de beurs. Tientallen fabrikanten gingen aan de slag met de Alexa Voice Service om de digitale butler in hun gadgets te implementeren. Van tv’s over auto’s tot slimme koelkasten en stofzuigers, je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een versie van gemaakt met Alexa aan boord.
De ontwikkeling wijst op een bredere trend van artificieel intelligente assistenten die ons leven binnendringen in allerlei vormen. Afgelopen november noemde Goldman Sachs artificiële intelligentie nog de belangrijkste technologie van het informatietijdperk. AI-as-a-service zal ervoor zorgen dat we steeds meer banale of erg gecompliceerde taken aan de apparaten om ons heen kunnen overlaten.
4. Internet of Things
De introductie van AI-assistenten gaat gepaard met de verdere automatisering en het “slimmer” maken van alle apparaten in huis. Ook dit jaar was er weer plaats op CES voor slimme koelkasten, broodroosters, haarborstels en meer. Als er een chip in past, dan werd er een slimme variant van gemaakt. Intel maakt dat nog een stuk gemakkelijker met de introductie van de Compute Card, een kleine computer ter grootte van een creditcard, die fabrikanten in hun apparaten kunnen verwerken.
Een nog vaak vergeten aspect van het Internet of Things, is de veiligheid. Dat is evenwel buiten Norton gerekend. De securityspecialist stelde op CES The Core voor, een router die speciaal werd ontwikkeld voor het Internet of Things, met specifieke aandacht voor de beveiliging er van. Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.
Al die slimme apparaten in huis vragen natuurlijk ook toegang tot een stabiel draadloos netwerk. Zowat alle routerfabrikanten zetten tegenwoordig in op mesh networking, dat een definitief antwoord moet bieden op slechte wifi-dekking in huis. De eerste fabrikanten kwamen in de tweede helft van vorig jaar al met een oplossing op de markt, maar op CES voegden ook onder meer Linksys en Asus zich aan dat rijtje toe.