Achtergrond

Avira Free Antivirus 2019

Avira is technisch misschien wel de allerbeste gratis antivirusscanner. Waarom het uiterlijk van de software zo afschuwelijk moet zijn, is ons dan ook een raadsel.

Pro: Extreem goede bescherming over de ganse lijn, verrassend kleine impact op je systeemprestaties
Con: Opdringerige reclame, onnodig verwarrende en verouderde interface


Op de homepage van Avira vind je onder de tab Free de gratis pakketten van de Duitse antivirusmaker. Je kan hier kiezen voor het gratis antivirusprogramma of de gratis beveiligingssuite. De suite heeft naast de antivirusbescherming ook een antimalwarebescherming en privacybescherming aan boord. Antiransomware is best interessant maar ook erg nieuw. Er bestaan nog geen gestandaardiseerde tests voor dat type bescherming, zodat het moeilijk is ons uit te spreken over de kwaliteit er van. We focussen ons daarom op de antivirusbescherming.

Fantastische bescherming

De AV-Test-resultaten zijn zonder meer lovend. Een bijna-perfecte 0-day-bescherming van 99 procent gecomplementeerd door een 100 procent accurate detectie van standaard-malware plaatst Avira in de top. Waar Avast en AVG je systeem relatief zwaar belasten om dergelijke cijfers te kunnen voorleggen, is Avira net erg mild voor je systeem. Vertraging bij het opstarten van software zit tussen de 11 en 15 procent. Ook de 13 procent belasting bij installaties van apps is veel minder dan het testgemiddelde bij zowel budgetlaptops als high-endtoestellen. Het programma krijgt van AV-test dan ook een perfecte score van 6.0 op 6.0 voor prestaties.

Tijdens de installatie krijg je suggesties voor gratis software aangeboden. Let er op dat je niet per ongeluk op de aantrekkelijke grote groene Install-knop klikt. Negeer de reclame en laat de wizard z’n ding doen.

Afschuwelijke interface

Avira’s hoofdscherm gaat schuil onder de noemer Avira Connect. Naar analogie met AVG Zen vind je hier vooral mooi verpakte reclame voor diensten die geen antivirusprogramma zijn en dus niet relevant zijn. Pijnlijk: Avira gebruikt systeemmeldingen vanuit het systeemvak om je bang te maken en zijn Pro-suite aan te prijzen. Denk aan verwoordingen als ‘malware kan je trafiek hijacken en je naar geïnfecteerde websites sturen, maar onze Pro-versie kan je redden.’ Dergelijke opdringende meldingen doen de goede prestaties van Avira in onze ogen voor een groot stuk teniet.

Ingewikkeld

Het hoofdvenster van de eigenlijke Free Antivirus-bescherming is strak maar ingewikkelder dan bij veel concurrenten. Je ziet in één oogopslag dat je beschermd bent, maar voor een Scan-knop moet je in het kleine menu links zijn. Echt onduidelijk willen we Avira hier zeker niet noemen, maar er zijn alternatieven die aangenamer zijn in gebruik.

Avira is goed. Kwalitatievere gratis bescherming zal je niet snel vinden. We vinden de software echter aan de vervelende kant waardoor wij zelf niet geneigd zijn deze gratis software op ons eigen systeem te plaatsen.

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.

antivirusavirabeveiliging

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken