Achtergrond

Welke browser is de snelste? 5 toppers getest

We gaan op zoek naar de beste browser van het moment. We focussen op snelheid en compatibiliteit en zetten de vijf populairste browsers tegenover elkaar.

Chrome, Internet Explorer, Edge, Firefox en Opera: dat zijn de populairste browsers van het moment. Bovenstaande opsomming verklapt meteen ook de volgorde van de populariteit. Chrome kan de meeste gebruikers overtuigen, software van Microsoft volgt op de tweede plaats. Firefox en Opera bengelen onderaan. We zien de wereldwijde statistieken mooi weerspiegeld in de browsers waarmee deze website bezocht wordt. De populairste browser hoeft echter niet te beste te zijn.

We gaan op zoek naar de snelste browser van het moment. We beperken ons in deze test tot de vijf topexemplaren en laten andere leuke stukken software zoals Maxton of Vivaldi even links liggen. Ook Safari komt niet aan bod omdat die browser MacOS-exclusief is. De focus ligt op snelheid en compatibiliteit, niet op veiligheid of gebruiksgemak. We vertrouwen voor de test op de online benchmarktool WebXPRT 2015. Die test probeert realistische gebruiksscenario’s te simuleren. Zes taken zoals fotobewerking en –organisatie en het bekijken van verkoopsgrafieken passeren de revue. Een deel is gebaseerd op JavaScript, een deel op HTML5. Op het einde van de benchmarktest krijgen we van WebXPRT een score. Hoe meer punten de browser haalt, hoe vlotter hij werkt.

Voor een tweede opinie gaan we langs bij Google zelf. De Octane 2.0-benchmark is gebaseerd op JavaScript en bestaat opnieuw uit enkele tests die representatief moeten zijn voor dagelijks gebruik. Hoewel Google Octane 2.0 ontwikkelde, heeft de test niet de naam Chrome onrechtmatig te bevoordelen.

Compatibiliteit

Tot slot onderzoeken we de compatibiliteit van de browser met HTML5. HTML5test.com doet hier wat de naam belooft: de website schotelt de browser 555 verschillende HTML-functies voor en meet met hoeveel daarvan de software overweg kan. Hoe hoger de score, hoe meer de browser geschikt is voor het moderne internet. De test meet in welke mate de browser compatibel is met de mogelijkheden van de HTML5-standaard. Of de websites die jij bezoekt ook gebruik maken van die mogelijkheden, is een andere zaak.

We draaien beide tests op de meest recente versies van de vijf browsers. De testcomputer heeft een Core i5-6600 aan boord en wordt bijgestaan door 16 GB aan RAM. De systeemschijf is een PCIe NVMe SSD van Samsung. We verbinden de computer met een ethernetkabel met ons bedrijfsinternet. Na iedere test herstarten we de computer om met een schone lei aan de volgende browser te beginnen.

Wat we in deze test niet meten, is de belasting van de browser op je systeem. Ook de stabiliteit of de lekbestendigheid van de software komt niet aan bod. Je leest hier wel welke browser vandaag echt de snelste is.

Antiek vs modern

We kijken eerst naar de compatibiliteit. Het valt meteen op dat Internet Explorer 11 een stuk antiek is. Zelfs Microsoft vindt dat je beter zou overstappen naar een andere browser en we begrijpen waarom. De kans dat je met de browser websites tegen het lijf loopt die niet ideaal laden, is bij Internet Explorer veruit het grootst. Compatibiliteitskampioen is Chrome. Googles browser ondersteunt bijna alle aan de HTML5-gerelateerde functies. Opera komt mooi op de tweede plaats, terwijl Firefox en Edge met een gemiddelde score afklokken.

De snelste browser

Op naar de snelheid dan. De tijd dat Microsoft + browser gelijk stond aan tractorsnelheden is voorbij. Edge is duidelijk de snelheidskampioen. Wie de zilveren medaille moet krijgen, is niet helemaal duidelijk. WebXPRT wijst Chrome aan als op één na snelste browser maar volgens de Octane 2.0-test gaat de eer naar de Opera-browser. Opera is ondanks het fel gekrompen gebruikersaandeel aan een mooie comeback bezig. Snelheid en compatibiliteit staan ongeveer op hetzelfde niveau als bij Chrome.

Firefox doet het niet al te best. De WebXPRT-score is gelijkaardig aan die van Opera en de Octane-score is vrijwel identiek aan die van Chrome. Mozilla’s browser spiegelt zich hier aan telkens de slechtste van de twee snelheidsresultaten die respectievelijk Chrome en Opera neerzetten. In combinatie met de mindere compatibiliteit is er vanuit een technisch standpunt weinig reden om vandaag nog voor Firefox te kiezen.

Internet Explorer scoort buitencategorie: de score is bijzonder laag. Lees je dit via Internet Explorer, overweeg dan toch een andere browser. Veiligheid is niet de focus van deze test, maar we willen wel verklappen dat IE 11 ook in zo’n vergelijking niet zou winnen.

Kiezen

Zoek je de snelste browser, dan moet je momenteel zonder twijfel bij Microsoft Edge zijn. De beste combinatie van HTML5-compatibiliteit en prestaties vind je bij Chrome of Opera. Firefox verliest aan marktaandeel en terecht: Mozilla moet dringend een tandje bij steken om z’n browser terug competitief te maken.

Dat Chrome zo immens populair is, komt natuurlijk door de integratie van het Google-ecosysteem en de enorme hoeveelheid beschikbare extensies. Edge kan daar momenteel nog niet aan tippen. Firefox wel, maar de slechtere scores duwen een gebruiker dan weer richting Googles alternatief. Opera blijft voor velen de onbekende en onbeminde browser en dat is jammer. De software ziet er dezer dagen erg strak uit en de prestaties liegen er niet om.

browserchromeedgefirefoxinternet explorer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken